Zázrak na ledě (1981)

Zázrak na ledě (Miracle on Ice)
85.7 %
 
 

Miracle on Ice

    Žánr: drama / sportovní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 180 min.
Televizní sportovní film režiséra Stevena H. Sterna líčí cestu amerického mužstva ledních hokejistů za zlatem na olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980. Film začíná povoláním borců do kempu na soustředění, kde si jich schází téměř padesát. Výbět dvaceti hokejistů má na starosti trenér Herb Brooks, který je zároveň trenérem mužstva. Chlapci jsou převážně z univerzitních družstev anebo družstev mimo profesionální NHL. Tým se připravuje bez zájmu médií a veřejnosti. Přichází příprava na soustředění v Evropě, kde Američané jdou od porážky k porážce. Při vlastním turnaji uspějí ve skupině za konkurence Švédska, tehdejšího Ćeskoslovenska, Německa a dalších mužstev. V boji o medaile se utkají se Sovětským svazem a senzačně zvítězí. Triumf dokonají ve utkání s Finskem a stávají se olympijským vítězi a navazují tak na mužstvo z roku 1960. Tak vzniká označení "Zázrak na ledě", kdy amatéři porážejí tehdejší profesionální hokejisty z východního bloku.

Ve filmu je použito spoustu originálních záběrů z jedotlivých zápasů ať už v přípravě s mužstvy NHL, z turné po Evropě nebo z vlastního olympijského turnaje. Karl Malden ztělesňuje věrně svérázného trenéra Herba Brookse, který jde od počátku za svým snem.  Autor: curil

režie:
Steven Hilliard Stern
 
 
hraje:
Karl Malden (Herb Brooks), Andrew Stevens (Mike Eruzione), Steve Guttenberg (Jim Craig), Jerry Houser (Les Auge), Allan Miller (Kaminsky), Robert F. Lyons (Murray), Robert Pierce (Craig Patrick), Michael Cavanaugh (George), Lucinda Dooling (Donna), Jessica Walter (Pat Brooks), Eugene Roche (Don Craig), Thomas Babson (Steve Thompson), Jack Blessing (Mark Pavelich), Michael Cummings (Mark Johnson), Rick Dano (Dave Silk)
 
 
scénář:
Lionel Chetwynd
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.