Zapomenutý (1939)

Zapomenutý (The Story of Alexander Graham Bell)

The Story of Alexander Graham Bell

Další název: Příběh Alexandra Grahama Bella

    Žánr: životopisný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 98 min.
"Zapomenutý". Tento americký film byl věnovaný památce vynálezce telefonu Grahama Bella. Ve filmu jej ztělesnil Don Ameche. Dovedl vystihnout zápas, který prodělával mladý vynálezce v utkvělé víře ve svou ideu s neporozuměním okolí, s bídou a konečně i se záškodnickými intrikami, když jeho jedinou oporou a posilou byla jeho milenka, která se následně stala jeho ženou.

Byla to poněkud špatně slyšící krásná dcera jeho poněkud podivínského mecenáše. Hraje jí Loretta Youngová s osobním půvabem, ženskou oddaností a neotřesitelnou vírou v konečný zdar díla milovaného muže. Film zachycoval postup bádání, překvapující objevy a vznik nových myšlenek a měl při tom dramatické tempo jak vsunutím vynálezcova osobního románu, tak i v jeho zápasech zejména v závěrečném procesu prvenství vynálezu.

K zajímavosti filmu patří, že tři sestry vynálezcovy ženy, hrály tehdy tři sestry Loretty Youngové. Režie Irvinga Cumimingse zapojila organicky do děje několik zajímavých scén hluchoněmého hošíka, kterého hrál malý Bob Watson, kterého již měli diváci v povědomí z jiných chlapeckých rolí.  Autor: Asmodej

režie:
Irving Cummings
 
 
hraje:
Don Ameche (Alexander Graham Bell), Loretta Young (paní Mabel Bellová), Henry Fonda (Thomas Watson), Charles Coburn (Gardner Hubbard), Gene Lockhart (Thomas Sanders), Spring Byington (paní Hubbardová), Sally Blane (Gertrude Hubbardová), Polly Ann Young (Grace Hubbardová), Charles Trowbridge (Goerge Pollard)
 
 
námět:
Ray Harris
 
 
scénář:
Lamar Trotti
 
 
kamera:
Leon Shamroy
 
 
hudba:
Ernst Toch
 
 
kostýmy:
Royer
 
 
střih:
Walter Thompson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.