Duben
ohodnotit

Záměna

Trading Places

Další název:
Výmena; Die Glücksritter
Žánr:
Rok:
1983
Délka:
116 minut
„Eddie Murphy a Dan Aykroyd dokazují, že v sázce o jeden dolar lze získat i miliony.“

Komentáře k filmu Záměna

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.5.2023
Výborná, svižná a   nápaditá komedie Johna   Landise. Kromě dobrého   scénáře potěší hlavně   skvělé obsazení v němž se   mi osobně nejvíc líbil   "držák" Dan   Aykroyd, ale i Jamie Lee   Curtis a Eddie Murphy (tehdy   ještě docela nehvězdní)   zahráli víc než dobře a na   malém prostoru zaexceloval i   Jim Belushi. I když je v tom   možná i kousek nostalgie,   tenhle biják prostě   můžu!!!!
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2014
Nestárnoucí komedie, která   má myšlenku. Finanční trhy   versus chudoba. Jeden se topí   v přepychu, druhý mrzne   venku. Ale co když se úlohy   u dvou takových lidí   obrátí? Co pak? A je to   vůbec možné? O to se   vsadili dva staří finanční   obchodníci. A sólo pro   Eddieho Marphyho a Dana   Aykroyda může začít.   Zpočátku se snímek tváří   jako veselá komedie, ale   jakmile si hlavní postavy   vymění úlohy, atmosféra   trochu zvážní. Na kvalitě   to však nijak neubírá.   Naopak to budí zvědavost,   jak to všechno celé vlastně   dopadne. Byť se natáčelo v   80. letech, zub času nějak   není znát. Ono se taky od   té doby zase toho moc   nezměnilo, takže příběh   by se klidně mohl odehrát i   dnes. Scénář je napsán   precizně, nikde se netlačí   na pilu a vše plyne tak jak   má. Málo takových snímků.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.5.2014
Eddie ještě jako mladík,   ale kouzelný jako vždy. Role   pro něj jak ušitá a jako   vždy hromada zábavy! Rád se   podívám znovu
Duri86
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.4.2013
Dobrá komedie s tehdy   začínajícím Ediem,   bohužel už milionkrát   ohraná, v TV ji dávají snad   3x do roka
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.3.2013
Záměna
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara v roce   1984 za Nejlepší píseň k   filmu pro Elmera   Bernsteina.
Výborný   námět, který tu sice už   byl milionkrát, ale i   tentokrát to funguje. Asi   nejvíc to připomíná   klasickou pohádku "Princ   a chuďas" ale může to   být inspirováno téměř   čímkoliv. Většinou se s   tím filmaři moc nepáří a   rovnou vyměňují celá   těla, kdy duch jednoho   přestoupí do toho druhého a   naopak. Zde se navíc snaží   Trading Places i trochu   moralizovat, když nám   ukazuje, jak moc záleží na   prostředí, kde člověk   vyrostl. S čímž plně   souhlasím. Možná někde v   Demokratické republice Kongo   je nějaký génius, který by   dokázal vymyslet lék na   rakovinu, bohužel se mu ale   nikdy nedostane vzdělání   ani možnosti ukázat okolí,   jak dobrý je. Místo toho   bude naverbován do dětské   armády.
Ale ještě   trochu odlehčení. Pro   fanoušky Jamie Lee Curtis,   tato herečka (která se mi   tedy vůbec vzhledově   nelíbí) nám zde ukáže   svoje dokonalé poprsí.   Totálně obnažené. A to už   určitě stojí za   zkouknutí...
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.7.2012
Eddie Murphy a jeho   komedianství, toto je velmi   dobrý film. Vůbec celá   zápletka, vyměnit dva lidi,   rozdílné lidi a manipulovat   jimi.Tam bylo dobré sledovat   ten obrat, jak vytrestat ty   dva   finančníky,spekulanty.Ovšem   pro mě je nejkouzelnější   závěrečné scény, všichni   si užívají a popíjejí na   pláži.Super. U tohoto filmu   se sešli herci, kteří   vytvořili tým a byla to   zábava.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Ne že by se nebylo čemu   zasmát, ale veškeré scény   z prostředí burz a podobně   jdou absolutně mimo mě. A ne   že bych chtěl moralizovat,   ale dostat někoho prakticky   "na dlažbu" kvůli   sázce mi nepřijde až tak   komické.
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.2.2011
Záměna
Eddie Murphy už několikrát   dokázal že je výborný   komik a tyhle role mu jsou   šité na míru. Komedie je to   rohodně vydařená ale   přesto to není tak dobré   jako Cesta do Ameriky.   Každopádně na film se   vždycky ráda podívám a   vždy se u toho pobavím i   přesto, že jsem to viděla   už mohokrát a repliky znám   jako své boty,a ani nevím   proč to komentuji až dnes.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Má oblíbená komedie z doby,   kdy mi byl ještě Eddie   Murphy sympatický a Dan   Aykroyd štíhlý. Vždy jsem   se výborně bavil, film znám   prakticky nazpaměť.   Zamiloval jsem si Jaime Lee   Curtisovou, kterou jsem do té   doby znal prakticky jen z   Halloweenů.
Out-Of-Way
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2010
Výborná inteligentní a   vtipná komedie, která má   velmi povedený scénář a   vynikající herecké výkony.   A k tomu ještě pěkná   hudba, takže jasných 10   hvězdiček. Eddie Murphy ve   skvělé formě, film vznikl v   době, kdy byl ještě Pan   komik, bohužel později již   tak kvalitní komedie moc   netočil. Kvalitou se dá   srovnávat tento film s Cestou   do Ameriky.
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.3.2010
To byly doby, kdy Eddie Murphy   hrál v komediích, které   byly opravdu super. Jednou z   nich byla i Záměna. Po   letech pořád ohromná pecka,   příběh o sázce, která   změní život k nepoznání.
diamant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.2.2010
Námět filmu trochu   připomíná dnes již možná   zapomenutý film Miliónová   bankovka s Gregory Peckem.
Hezký film s dobrým   koncem a trochu i s morálním   ponaučením. První ze   zaměněných se přesvědčí   o povrchních vstazích svých   přátel a snoubenky a ten   druhý se dostane z bídy   díky férovému přístupu k   tomu prvnímu. Párek   miliardářů je nakonec za   své pohrávání si s osudy   patřičně potrestán.
Pohodové podívání   hlavně díky výkonům ve   všech hlavních rolích.
Zajímavou konsekvencí je   dar Prince Zamundy ve filmu   Cesta do Ameriky, kde párek   obdarovaných bezdomovců jsou   právě představitelé   zchudlých bratrů   DUKE&DUKE :o))
Angelika2808
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2009
Skvělá komedie staršího   data-neobvyklé téma   zásadní záměny lidských   osudů pouze z rozmaru dvou   samolibých a sobeckých   boháčů... Sympatický a   zároveň lehce nabubřelý   Louis (perfektní D.Aykroyd)   přijde v jediném okamžiku   kvůli triviální sázce   starých pracháčů o své   postavení, peníze, snobskou   přítelkyni i své   "přátele",   černošský otrapa Valentine   (skvělý E.Murphy) se naopak   stane váženým makléřem na   burze. Touto záměnou   začíná kolotoč   neuvěřitelných situací,   kdy naštěstí Louisovi   pomůže lehká děva   (kouzelná J.Lee Curtis) i   věrný komorník Coleman. A   tak i bohatý makléř Louis   zjistí, že každý může   spadnout až na dno a stejně   i černoch Valentine si   ověří, že vrtochy   bohatých jsou   nevypočitatelné. Nakonec ale   oba cyničtí senioři   "sklidí, co zaseli"   ,celá sázka o pouhý dolar   se obrátí proti nim a oni   přijdou úplně o všechno.   Velmi ráda se kdykoliv na   tuto povedenou taškařici   podívám, nejvíce mě   pobavila scénka se   zamilovaným gorilím samcem a   nedobrovolně   "přestrojeným"   úplatným policistou.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2009
Skvělá komedie která je i   přes své stáří pořád   skvělá
a   zaručeně vás nemůže   zklamat málokdy se stává   že přetočení slavné   předlohy dopadne skvěle.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.9.2009
Sazka o jeden blby   dolar.......a co z toho   vzniklo.
Vyborna   komedie a zamene dvou   zivotu.
Eddie Murphy   byl vynikajici.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.7.2009
Ve své době známý a velice   úspěšný režisér komedií   John Landis natočil tuto   chytrou komedii s výborným   duem herců Aykroyd a Murphy   pojednávající o výměně   životů úspěšného   obchodníka a drzého   bezdomovce. Je to klasika ale   popravdě ikdyž jsem se   slušně bavil, takřka vůbec   jsem se nesmál a nějaké   vydařené   "hlášky" jsem ve   filmu hledal marně.
JanaOss
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Kdo má rád E. Murphyno,   nemůže neznat tuto komedii.   Záměna je krásnou ukázkou   toho, jak málo stačí, aby   se člověk v byznysu octl na   dlažbě, a jak si   zaměstnavatelé mohou   zahrávat na osud svých   zaměstnanců.
Úspěšný muž přijde o   všechno jen pro sázku svých   zaměstnavatelů-   rozmařilých dvojčat. A   celá sázka je o jediný   dolar. Vyberou podvodníčka   pohybujícího se mezi   vězeňskou celou a ulicí.   Jenže nebyl by to Murphy, aby   to nebyl podvodníček   vychytralý a učenlivý.   Nakonec- po všech   peripetiích- se oba   zaměnění chlapíci spojí i   se svými milenkami a   komorníkem a obě dvojčata   pořádně potrestají
Na první pohled   přihlouplý námět, ale   díky obsazení je to   prarání podívaná
davidek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.7.2008
Moc pěkná komedie o tom jak   se z "nuly" může   pomocí peněz a známostí   stát velmi zámožný   člověk a o tom jak se může   velmi zámožný člověk   stát "nulou". Tato   komedie je z období kdy se   točily kvalitní komedie a   nebylo jich jak šafránu.   Stojí za to vidět.
vlcinek
Hodnocení:
Přidáno: 11.6.2007
Báječná komedie se   skvělým hereckým obsazením   a skvělými hereckými   výkony. Nestárnoucí téma o   tom, že pohrávat si s   lidským osudem a city se   nevyplácí.
legenda
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.4.2007
Skvelá rodinná zábava...
Aj keď je už tento film   starší, stále rád si ho   pozriem a vždy sa na ňom   skvelo zabavím. Je to ľahká   zábava, kde na konci dobro   víťazí nad zlom a tí zlí   sú porazení. Určite sa   oplatí pozrieť už len   kvôli skvelým hereckým   výkonom hlavných hrdinov a   pochopenia premenlivosti aj   vlastného života. Dnes sme   hore a zajtra zase veľmi   rýchlo môžeme padnúť   dolu. Čo však na to náš   charakter??? Snáď by sme sa   nesprávali ako Dan Aykroyd vo   filme. Ale kto vie???

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih45799minih45799Ďáblův déšť / Ďábelský déšť (2007) [TV film] 
Hell's Rain / Anna's Storm n
minih111159minih111159Díky za ty dary (2012) 
Thanks for Sharing n
minih138395minih138395Spotlight (2015) 
Spotlight n
minih21967minih21967V říši Stříbrného lva (1965) 
Im Reich des silbernen Löwen n
minih49108minih49108Ozbrojení a nebezpeční (2009) 
Armored n
minih24821minih24821Vysoká zeď (1963) 
Vysoká zeď n
minih58173minih58173Poslední píseň (2010) 
The Last Song n
minih33319minih33319Kód Navajo (2002) 
Windtalkers n
minih10909minih10909Krysy z temnot (1973) 
Les Gaspards n
minih94839minih94839Jedlíci aneb Sto kilo lásky (2013) 
Jedlíci aneb Sto kilo lásky n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:10 - 00:40

43 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

23:35 - 00:30

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:40 - 00:40

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

22:50 - 23:55

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190495
Osobností: 697736
Fotografií: 763720
Plakátů: 376312
Obsahů a biografií: 178190

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10