Zákon (1959)

Zákon (La legge)
70 %
 
 

La legge

Další název: The Law

    Žánr: drama
    Země: Itálie / Francie
    Délka: 126 min.
„Italským městečkem se šíří nezákonné vášně...“
"Zákon" byl oblíbenou hrou na středozemním italském pobřeží. Hrával se v tavernách s pěti až šesti hráči a několika karafami vína. Kostky nebo karty určily šéfa a ten si vybral pomocníka. Pro ten večer se šéf stával neomezeným pánem nad ostatními hráči, mohl se jich na cokoliv vyptávat, poroučet a oni dostali napít, jen když jim to on dovolil. Nejdůležitějším atributem této hry byla moc, moc nad těmi, kteří pro tuto partii nebyli vyvolení, takže bylo možné je ponižovat a vybít si na nich své frustrace. Pod spalujícím sluncem se v malém italském přístavu hraje nejen "Zákon", ale hraje se o mnohem víc, o moc a peníze, lidskou vášeň a lásku a především hraje se o lidskou důstojnost. Kolik stojí důstojnost člověka, jeho hrdost a nezávislost?
Jules Dassin natočil strhující drama, které je i po téměř padesáti letech silným emotivním zážitkem. Vedle režijního mistrovství a uhrančivé černobílé kamery dominují filmu legendy světové kinematografie: Gina Lollobrigida, Marcello Mastroianni a Yves Montand. Snímek vznikl podle stejnojmenného románu Rogera Vaillanda, který vyšel i v českém překladu.

režie:
Jules Dassin
 
 
hraje:
Marcello Mastroianni (Enrico Tosso), Gina Lollobrigida (Marietta), Pierre Brasseur (Don Cesare), Yves Montand (Matteo Brigante), Franco Pesce (starý muž mezi nezaměstnanými), Paolo Stoppa (Tonio), Nino Vingelli (Brandolaccio), Anna Arena (komisařova manželka), Marcello Giorda (farář), Luisa Rivelli (Elvira), Gianrico Tedeschi (nezaměstnaný), Vittorio Caprioli (komisař Attilio), Raf Mattioli (Francesco, Matteův syn), Bruno Carotenuto (Polo), Lidia Alfonsi (Giuseppina), Melina Mercouri (Donna Lucrezia), Anna Maria Bottini (Maria), Herbert Knippenberg (švýcarský turista), Edda Soligo (Giulia), Joseph Dassin (nezaměstnaný), Teddy Bilis (soudce Alessandro)
 
 
námět:
Roger Vailland (autor románu)
 
 
scénář:
Diego Fabbri, Jules Dassin, Francoise Giroud
 
 
kamera:
Otello Martelli
 
 
hudba:
Roman Vlad, Marc Lanjean (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Mario Chiari
 
 
střih:
Mario Serandrei, Roger Dwyre
 
 
zvuk:
Giovanni Rossi, William Robert Sivel
 
 
výtvarník:
Robert Giordani
 
 
asistent režie:
Jacques Deray, Nino Zanchin
 
 
asistent kamery:
Jean Castagnier, Enrico Fontana
 
 
výprava:
Jacques D'Ovidio, Pasquale Romano
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.