Zahradnictví: Rodinný přítel (2016)

Zahradnictví: Rodinný přítel
64.2 %
 
 

Další název: Zahradnictví 2.; Záhradníctvo: Rodinný priateľ (SK)

    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 27.4.2017        
    Délka: 115 min.
„První díl rodinné ságy, která časově předchází oblíbenému snímku "Pelíšky" a vychází ze života rodiny scénáristy Petra Jarchovského.“
Od Melíškové přes Sokola po Remundovou. Delegace dnes prozradí, jak pokračuje Zahradnictví.



Rodinným přítelem to jenom začalo. Jak vznikala a jak pokračuje trilogie Zahradnictví, zítra v 15:00 v Domě ČT prozradí delegace tvůrců, Jan Hřebejk, Ondřej Sokol, Lenka Krobotová, Klára Melíšková, Martin Finger i Sabina Remundová.



„Honza je opravdu výtečný režisér. Často má přístup, který vás na začátku možná překvapí, nebo se vám zdá řešení dané situace v jeho pojetí velmi nezvyklé, ale najednou zjistíte, že to fakt funguje. Je dobře, že se pořád snaží vytvářet věci, které sice nejsou okázalé, ale jsou jiné a nové,“ vysvětluje představitel rodinného přítele Ondřej Sokol.



První díl trilogie Zahradnictví, s názvem Rodinný přítel, zavádí diváka do komplikované válečné doby 40. let minulého století a časově předchází období, ve kterém se odehrával děj kultovního filmu tvůrčího dua Hřebejk – Jarchovský Pelíšky. Film pojednává o osudech tří rodin během druhé světové války: tři ženy a dvě děti očekávají návrat svých mužů a otců z vězení. Tomuto válkou vynucenému společenství tří sester obětavě pomáhá lékař, rodinný přítel.



Na první film navážou další. „Momentálně jsem v zajetí práce na zbylých dvou dílech,“ říká Jan Hřebejk a dodává: „Když mi někdo řekne, že mu začátek Rodinného přítele připadá příliš dlouhý, tak odpovídám, že ten projekt nevnímám jako tři jednotlivé filmy, ale jako jeden velký, takže to není úvod k dvouhodinovému, ale k šestihodinovému příběhu.“



Každý díl Hřebejkova a Jarchovského triptychu bude jiného žánru. Film Rodinný přítel je klasické melodrama, zatímco následující Dezertér tvůrci avizují jako „silné drama s komickými scénami“. Poslední díl s názvem Nápadník má být žánrově nejblíže Pelíškům. Práce na pokračování Zahradnictví je v plném proudu. Dezertér bude mít premiéru v českých kinech letos v září.



Jak práce na zbývajících dvou filmech pokračuje, nastíní delegace zítra v 15:00 v Domě ČT na Divadelním náměstí.



hrají: Ondřej Sokol, Aňa Geislerová, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Martin Finger, Jiří Macháček, Karel Dobrý, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Samuel Budiman, Josefína Marková, Johana Suchá, Dalibor Vinklát, Bára Milotová, Josefína Krycnerová, Jakub Zindulka, Richard Stanke // režie: Jan Hřebejk // scénář: Petr Jarchovský // kamera: Bartek Cierlica





Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí

Česká televize
Karlovy Vary 2017

režie:
Jan Hřebejk
 
 
hraje:
Anna Geislerová (Vilma), Ondřej Sokol (Jiří), Josefína Marková (Danuška), Martin Finger (Jindřich), Klára Melíšková (Bedřiška), Gabriela Míčová (Ela), Samuel Budiman (Karlík), Jiří Macháček (Otto), Lenka Krobotová (Emilka), David Novotný (Miloš), Sabina Remundová (Marči), Karel Dobrý (Karel), Dalibor Vinklát (Zíka), Richard Stanke (Steiner), Jakub Zindulka (Havránek), Barbora Milotová (matka Gudrun), Josefína Krycnerová (Gudrun - 5 let), Rozálie Krycnerová (Gudrun - 12 let), Jakub Laurych (vyšetřovatel), Lenka Burianová (0)
 
 
scénář:
Petr Jarchovský
 
 
kamera:
Bartek Cierlica
 
 
hudba:
Petr Ostrouchov
 
 
kostýmy:
Katarína Štrbová-Bieliková, Jitka Novotná (vedoucí kostymérka), Šárka Mikesková
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Jiří Klenka, Vladimíra Cafourková (edit zvuku, SFX), Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Koštýř
 
 
výtvarník:
Jan Kadlec
 
 
vizuální efekty:
Sridharan
 
 
masky:
Zdeněk Klika
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Sedláček (hlavní dramaturg), Jana Kákošová (hlavní dramaturgyně), Dana Garguláková, Kristián Suda
 
 
výkonný producent:
Jaroslav Kučera, Ivana Kurincová
 
 
producent:
Viktor Tauš, Tibor Búza
 
 
stavba:
Karel Křivka
 
 
casting:
Miroslava Hyžíková, Bob Hyžík
 
 
zástupce vedoucího produkce:
Zuzana Vrbová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.