Záhada modrého pokoje (1933)

Záhada modrého pokoje
66.4 %
 
 

Další název: The Mystery of the Blue Room

    Žánr: detektivní
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3.2.1933        
    Délka: 70 min.
"Záhada modrého pokoje". Pro natáčení českého detektivního filmu bylo rozhodnuto, aspoň tak se tehdy vyjádřil Karel Hašler, představitel jedné z hlavních rolí a režisér dialogů, z toho důvodu, že nemáme dosud v českém repertoáru detektivní film umělecky cenný a morálně nezávadný. Jednak proto, že máme celou řadu dobrých herců pro detektivní obor, kteří nám v salonních filmech často chybějí. Tak to byla slova Karla Hašlera.

Detektivní film "Záhada modrého pokoje" vystříhal se díky dobrému scénáři a Cikánově vtipné režii všech banalit, k nimž v té době každý detektivní film samovolně sklouznul, přesto však si zachoval svou napínavost, záhadnost i tempo. Pro detektivní film byl přímo předurčen svými ostře řezanými rysy i úsečnou hrou i řečí náš charakterní herec Bedřich Vrbský.

Pro roli intrikána nemohl být zvolen lepší typ, než byl Jan Sviták. František Kovářík svým nořením se do sebe a jakousi náměsíčností v pohybech i mluvě vytvořil znamenitou figuru. Nesmíme ovšem zapomenout na Františka Smolíka, který měl v tomto filmu sice malou úlohu, ale dal jí plně vyniknout, a pak na J. W. Speergra, který se velmi dobře vyrovnal s přechodem z němého filmu do zvukového.

Z mladé gardy drželi se tenkrát statečně naši staří známí studenti z filmu Před maturitou (1932) - Miroslav Svoboda a Antonín Novotný. Jiřina Šejbalová svou jasnou, skvěle artikulovanou mluvou a dívčím zjevem zastupovala s plným úspěchem šarm a půvab. Kameraman Jan Stallich ukázal v tomto novém prostředí svou vysokou úroveň a tak se dalo předpokládat, že "Záhada modrého pokoje" se zařadila mezi dobré české filmy a že by mohla pro své kvality konkurovat i cizím filmům, které tehdy pro svůj detektivní charakter byly houfně dováženy. Ve filmu "Záhada modrého pokoje" bylo použito záběrů zámečku, nesoucí dnes název "Nový Stránov".  Autor: Asmodej

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Karel Hašler (hrabě von Hellford), František Smolík (cizinec), Jiřina Šejbalová (Irena Hellfordová), Bedřich Vrbský (komisař Brown), František Kovářík (komorník Pavel), Jan Sviták (námořní důstojník Jimmy Brink), Miroslav Svoboda (Tom Brandt), Antonín Novotný (reportér Frank Ferber), Jaroslav Marvan (policejní inspektor Gent), Helena Sedláková (komorná Betty), Milada Smolíková (kuchařka Marie), Jan W. Speerger (řidič Max), V. Sviták (detektiv), Rudolf Žák (tajný), Vladimír Novotný (policista v civilu)
 
 
námět:
Arnold Lipp (román)
 
 
scénář:
Karel Hašler
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Karel Hašler, Heinz Letton
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník
 
 
zpěv:
Jiřina Šejbalová (píseň "Po tobě toužím")
 
 
nahrál:
Melody Boys R. A. Dvorského
 
 
dirigent:
R. A. Dvorský
 
 
vedoucí výroby:
Josef Hašler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.