Duben
ohodnotit

Záblesky chladné neděle

Další název:
Cold sunday
Rok:
2012
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
8.11.2012
„Nikdo není tím, čím se zdá být.“
Popis / Obsah / Info k filmu Záblesky chladné neděle
Dora po vzrušené hádce vyskakuje z Richardova auta a v náhlém popudu zamává na kolemjedoucí vůz, v němž sedí Adam. Richard je začne sledovat. Adam si myslí, že Dora je prostitutka, a nabídne jí kšeft. Chce, aby na večerní rodinné slavnosti doprovázela jeho mladšího bratra, jenž nedávno prožil citové trauma a teď žije sám na nedalekém statku. Rodina i sousedé se tím mají uvést v domnění, že Martin se už vzpamatoval z deprese. Dora nabídku přijme ani ne tak kvůli penězům, ale hlavně aby unikla Richardovi. Ten ji už delší dobu svým vlastnickým postojem utlačuje. Přestože mu auto s Adamem a Dorou ujede, nakonec s pomocí kamaráda policisty vypátrá Adamovu adresu a pod falešnou záminkou zjistí, kde Dora je. Rozhodující situace se pak odehrávají na samotě uprostřed lesa. Dora si dlouho není jistá, zda se má víc bát výbušného Richarda, chladného Adama, nebo jeho záhadného bratra Martina.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Záblesky chladné neděle
Psychothriller rozehrává drama čtyř lidí, jejichž cesty se během jedné podzimní neděle zdánlivě náhodně protnou. Nikdo z nich není tím, kým se zdá.
Filmová ročenka 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Záblesky chladné neděle
Komorní psychothriller Ivana Pokorného Záblesky chladné neděle se odehrává během jednoho podzimního dne (s epilogem z pondělí) v Severních Čechách. – Podnikatel Adam si najme dívku Terezu (ve skutečnosti Doru) v domnění, že je to prostitutka, která utekla pasákovi Richardovi, aby na rodinné oslavě hrála přítelkyni jeho podivínského bratra Martina, žijícího ve statku na lesní samotě. Odveze dívku za ním. Richard se však nemíní vzdát... – Pokorného manželka, spisovatelka a scenáristka Iva Procházková, napsala syžet na pomezí psychologického dramatu a kriminálního thrilleru. Zločin je přitom jen tušený a žádná ze čtyř postav není taková, jak se na první pohled zdá. Dora sice vypadá jako prostitutka, ve skutečnosti je to však celkem normální mladá žena, kterou Richard vydává za psychopatku, Richard působí jako pasák, a jak se ukáže, psychopatem je on, Martin, postižený traumatem ze smrti milované ženy, působí jako nebezpečný podivín a slušňák Adam je pod slupkou kultivovaného jednání sprosťák. Tvůrci pracují s různými zavádějícími náznaky a usilují všemi prostředky (včetně typicky „naléhavé“ a popisné hudby) o vytvoření atmosféry tajemna a nebezpečí. Ve výsledku však neudrželi tempo a místy podlehli scenáristické spekulativnosti, působící až naivně (srv. motiv Martinova „zločinu“, z nějž záhy zbyde jen zjevné pohřbení jeho psa, zastřeleného hajným).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/12


Popis / Obsah / Info k filmu Záblesky chladné neděle
Celovečerní psychothriller z prostředí českého venkova. Sevřené vyprávění o vášni měnící se v neovladatelnou posedlost, o lásce, která nebere ohledy na hranici mezi životem a smrtí, o citech, které se dají koupit, a pastech, z nichž není úniku. Vztahové komorní drama čtyř lidí, kteří se jako figurky na herním poli pohybují v krajině Labe a Českého Středohoří v časovém limitu krátké podzimní neděle.


Popis / Obsah / Info k filmu Záblesky chladné neděle
Po vzrušené hádce s Richardem v autě vyskočí Dora kdesi na severočeské silnici a v náhlém popudu zamává na kolemjedoucí vůz, v němž sedí Adam. Richard je začne sledovat.
Adam si myslí, že Dora je prostitutka a nabídne jí kšeft: má zahrát při rodinné oslavě roli přítelkyně jeho mladšího bratra Martina. Rodina i sousedé se tím mají uvést v domnění, že Martin už se vzpamatoval z deprese a s novým vztahem začíná nový život. Dora nabídku přijme ani ne tak kvůli honoráři, ale hlavně aby unikla Richardovi. Ten ji už delší dobu svým vlastnickým postojem terorizuje. Ani teď se nevzdává. Přestože mu auto s Adamem a Dorou ujede, nakonec s pomocí kamaráda policisty vypátrá Adamovu adresu a pod falešnou záminkou zjistí, kde Dora je.
Klíčové situace se pak odehrávají na samotě uprostřed lesa, kde Martin s Dorou prožívají jakousi variantu hry kočky s myší. Dlouho máme pocit, že jí chce Martin ublížit, ale postupně přicházíme na to, že skutečné nebezpečí číhá jinde.
režisér filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Karel (2020)

14:20 - 16:30

31 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

14:15 - 15:10

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190492
Osobností: 697720
Fotografií: 763681
Plakátů: 376290
Obsahů a biografií: 178184

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10