Vždyť jsme jen jednou na světě (1938)

Vždyť jsme jen jednou na světě (You Can't Také It With You)
75 %
 
 

You Can't Také It With You

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 127 min.
Příběh excentrické rodiny v čele s dědečkem Vanderhofem, která se rozhodla ignorovat honbu za „lepším životem“ a jejíž členové se věnují svým rozličným bláznivým koníčkům. Uprostřed této pořádně střelené rodinky žije relativně
normální dívka Alice, která se jako jediná živí poctivě. Pracuje ve firmě pana Kirbyho a je zasnoubená s jeho synem Tonym. Před stavbou se mají obě rodiny seznámit při společné večeř. Protože manželé Kirbyovi jsou velmi upjatí, všichni potrhlí příbuzní Alice jsou ochotni na jeden večer předstírat normálnost. Naneštěstí Kirbyovi dorazí o den dříve. A právě do nejlepšího…

Divadelní komedie George S. Kaufmana a Mosse Harta, podle které je film natočen, byla vyznamenaná Pulitzerovou cenou a s úspěchem se hrála i na našich jevištích.
Ve filmové verzi s mimořádně kvalitními herci dominuje Lionel Barrymore, který byl krátce před natáčením upoután do kolečkového křesla. Aby mohl ve filmu hrát, Frank Capra upravil scénář – bláznivý dědeček si zlomil nohu, když sjížděl zábradlí.
Film získal ze 7 nominací na Oscara 2: za nejlepší film a režii.  Autor: Veronika42

režie:
Frank Capra
 
 
hraje:
Jean Arthur (Alice Sycamoreová), Lionel Barrymore (Martin Vanderhof), James Stewart (Tony Kirby), Edward Arnold (Anthony P. Kirby), Mischa Auer (Kolenkhov), Ann Miller (Eddie Carmichaelová), Spring Byington (Penny Sycamoreová), Samuel S. Hinds (Paul Sycamore), Donald Meek (Poppins), H.B. Warner (Ramsey), Halliwell Hobbes (DePinna), Dub Taylor (Ed Carmichael), Mary Forbes (Mrs. Kirbyová), Lillian Yarbo (Rheba), Eddie Anderson (Donald), Clarence Wilson (John Blakely), Josef Swickard (Profesor), Ann Doran (Maggie O'Neillová), Christian Rub (Schmidt), Bodil Rosing (Mrs. Schmidtová), Charles Lane (Henderson), Harry Davenport (soudce), Gladys Blake (Mary), Ky Robinson (policista)
 
 
námět:
Moss Hart (hra (1936)), George S. Kaufman (hra (1936))
 
 
scénář:
Robert Riskin
 
 
kamera:
Joseph Walker
 
 
hudba:
Dimitri Tiomkin
 
 
střih:
Gene Havlick
 
 
producent:
Frank Capra
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.