Vražedná pole (1984)

Vražedná pole (The Killing Fields)
79.3 %
 
 

The Killing Fields

Další název: The Killing Fields - řvoucí země

    Žánr: válečný / historický / životopisný / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 142 min.
„Legendární válečné drama, oceněné třemi Oscary, popisující řádění Rudých Khmérů v Kambodži“
POZOR SPOILER

V roce 1973 byla Kambodža pro západ ráj. Jenže v sousedním Vietnamu začala válka, a ta se přenesla i sem, do neutrální země. Zde se také ocitá válečný zpravodaj pro New York Times Sydney Schanberg.
Ten sedí se svým kamarádem venku u snídaně, když dojde k explozi. Po chvíli přibíhá další kamarád a kolega Dith Pran. Mluví o spoustě bomb ve městě Neak Loeung. Ale velitel armády, major Hegs, se k ničemu nezná.
Sydney se do města dostane a zde je svědkem utrpení. Také fotí popravu, aniž má film. Pak jsou i s Dithem zatčeni. Jsou však také svědky příletu Američanů, ale Sydney s nimi neodletí. Nevezmou ho. Válečná vřava pokračuje a spousta Američanů opouští zemi. Sydney chce, aby jel s ním i Dith s celou rodinou. Marně jej však hledá.
Nakonec se Dithovi podaří odeslat vrtulníkem rodinu, ale sám zůstává. A to už do města přijíždějí rudí khmérové. Jsou všemi vítání a oslavováni jako osvoboditelé. I Dit je radostně vítá.
Sydney s kolegou však stále vidí v nemocnici hrůzu války. Nemohou ovšem nijak pomoci.
Rudí se chovají spíše jako uzurpátoři nežli osvoboditelé. V jejich spárech se ocitá Sydney i Dith. Ten však do nich cosi hustí tak dlouho, až jsou propuštěni.
Ocitají se na ambasádě, ale ani zde není dlouho klid. Všichni Kambodžané ji musí ihned opustit. Sydney s kamarádem rozjíždějí akci na Dithovu záchranu. Chtějí mu narychlo vyrobit falešný pas, ale nedaří se udělat fotku.
Až ta poslední se povede a pas je vyroben. Jenže je vojáky vrácen zpět a bez fotky. Tím se pro Ditha tato cesta uzavřela.
Ocitá se v pracovním táboře a netuší, že po něm Sydney pátrá. Tady se musí pracovat, skoro bez jídla, v nepříznivém počasí a bez bot. Když je pak načapán, jak se plazí od dobytka, kterému chodil pít krev, je uvázán ke stromu. A poté se pokusí o útěk, který se podaří. Tou dobou má jeho kolega Sydney proslov, ve kterém o něm hovoří.
Dith se ocitá u muže který jej má jako sluhu. Určitě se má lépe než v táboře. Jednoho dne je načapán, jak poslouchá anglické rádio. Jeho pán jej však neudal, ale naopak, chce mu pomoci. Jenže i zde se situace drasticky změní. Dith bere jeho syna a se skupinkou dalších mužů znova prchá. Jenže nepřátelé a pasti jsou všude...  Autor: Pitryx

režie:
Roland Joffé
 
 
hraje:
Sam Waterston (Sydney Schanberg), Haing S. Ngor (Dith Pran), John Malkovich (Al Rockoff), Julian Sands (John Swain), Craig T. Nelson (vojenský atašé), Spalding Gray (americký konsul), Bill Paterson (dr. MacEntire), Athol Fugard (dr. Sundesval), Graham Kennedy (Dougal), Katherine Kragum Chey (Pranova žena Ser Moeun), Oliver Pierpaoli (Pranův syn Titony), Edward Entero Chey (Sarun), Tom Bird (vojenský poradce), Monirak Sisowath (Prath), David Henry (France)
 
 
scénář:
Bruce Robinson
 
 
kamera:
Chris Menges
 
 
hudba:
Mike Oldfield, John Lennon (píseň Imagine), Paul McCartney (písně Band of the Run,), Giacomo Puccini (Árie Nessun dorma z opery Turandot)
 
 
kostýmy:
Judy Moorcroft
 
 
střih:
Jim Clark
 
 
zvuk:
Clive Winter
 
 
produkce:
David Puttnam, Charles Hubbard
 
 
text písně:
Linda McCartney (Band on the Run)
 
 
asistent režie:
Gerry Toomey (druhý), Charles Hubbard
 
 
výprava:
Roy Walker
 
 
vedoucí výroby:
Santa Pestoryi (v Thajsku)
 
 
režie českého znění:
Petr Svoboda (rok 1993)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.