Jeden svět
ohodnotit

Vražda v Ostrovní ulici

Další název:
Murder on Ostrovní Street
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
24.3.1933
„První film natočený v Barrandovských ateliérech“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Ostrovní ulici
"Vražda v Ostrovní ulici" je slušná česká detektivka, která tehdy potvrdila, že v Innemannovi měl český film jednoho z nejlepších režisérů. Film zaujal diváky jak dramatickou osnovou děje, tak pěknými výkony herců.

Režisér a scénárista určitě správně vzali z Vachkova románu "Muž a stín" jen to, čeho se mohlo plně filmově využít. Něco k ději: Paní Zacharová byla nalezena v noci v bytě zavražděná, její pokladna vyloupená. Její muž přivolá domovnici, nechá ji u mrtvé a jde zavolat policii. Při vyšetřování padne podezření z vraždy na Zachara. Ale v této chvíli vstoupí na místo činu detektiv Klubíčko a novinářský šmodrcha Martin.

Klubíčko pozná některé rozpory a najde nové stopy. Zatím reportér tajně fotografuje mrtvou a místo činu pro svůj list. Osnova se zaplete. Je v podezření několik osob, které "zuřivý reportér" v honbě za senzací do toho zatáhl - ale Klubíčko usvědčí z vraždy na konec pravého viníka. Tohoto detektiva, skromného, chytrého a přece nenápadného, vytvořil Jindřich Plachta v protivě k méně zdařilé a překarikované postavě novináře v podání Emanuela Trojana.

Úspěch tohoto filmu byl zároveň i technickým úspěchem Barrandovských ateliérů v Praze, neboť byl jejich prvním snímkem.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Ostrovní ulici
POZOR SPOILER

Domem se nese křik. To ječí domovnice. Nějaký muž ji dostrká a dovleče do bytu, kde ji nechá čekat se zavražděnou. Je zde také otevřený trezor. Onen muž přivádí policii a ukáže se, že je to manžel zavražděné, paní Zacharové. Ta půjčovala lidem peníze proti zástavě. Zachar se stává vážně podezřelým, protože také dost lže. Jest mu prokázáno, že měl známost se slečnou Irmou a té dal osm tisíc. On však tvrdí, že jeho žena již byla mrtva, když přišel. On viděl otevřený trezor, tak peníze vzal a slečně řekl, že si je vypůjčil u příbuzných. V době vraždy zůstal na stole ležet prsten, který ukradla domovnice, ale detektiv Klubíčko, který případ řeší, jej z ní dostal. Nyní však ví, že tento šperk patří do velmi bohaté rodiny vyššího státního úředníka. Z výpovědi paní plyne, že byl šperk, prsten, dán synovi Láďovi. Ten jej pak nesl k paní Zacharové. Na policii jest také muž jménem Friedman. Je to starý rodinný přítel a byl kus oné osudné noci se Zacharem. Přišli spolu domů pro peníze. Friedman slyšel hádku, ve které jej Zacharová urazila. On se naštval a šel k sobě domů, kde hrál s kumpány karty. Sem za hodinu přišel i Zachar. K Zacharové přišel také Ladislav s prstenem, což potvrzuje svědkyně přivedená redaktorem Maurinem. I Ladislav je lapen a vyslechnut. Pak přichází na policii pán, který chce Zacharové dopisy. Je to bratr rozvedené paní Friedmanové, kterou ihned Klubíčko vyhledá. Ona tvrdí, že ji Zacharová jedním dopisem vydírala. Prý jej ukradla svému muži z aktovky. Ten byl zaměstnán u advokáta, který jej za ztrátu dopisu ihned vyhodil. Friedman potvrzuje vyhození Zacharovo a je mu Klubíčkem povoleno vycestovat do Francie. Nová fakta, která později Klubíčko zjistí, jej donutí provést rekonstrukci vraždy...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Ostrovní ulici
Český film režiséra Svatopluka Innemanna vznikl podle detektivního románu spisovatele Emila Vachka "Muž a stín" v roce 1932.

Autoři tehdy zfilmovali skutečný příběh vraždy bohaté lichvářky, o které se tehdy hodně diskutovalo. Ve filmu pátrá po pachateli této vraždy detektiv Klubíčko (Jindřich Plachta), který jako jediný nevěří, že by vrahem mohl být manžel oběti, soukromník Zachar. Usvědčit vraha se mu podaří až s pomocí celé rekonstrukce vraždy.

V příběhu o pátrání po pachateli tohoto zločinu se předvedl J. Plachta svým civilním, neokázalým projevem a překvapil, i když byl znám především z mnoha komických rolí. Stal se vlastně jednou z největších postav tohoto příběhu. Vražda v Ostrovní ulici byla prvním filmem, který vznikl v ateliérech AB na Barrandově (hráli - J. Plachta, T. Pištěk, Z. Rogoz aj.).


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Ostrovní ulici
Soukromník Zachar najde svoji ženu zavražděnou. Policie zjistí v jeho výpovědi nesrovnalosti. Všechno ukazuje na Zacharovu vinu, jen detektiv Klubíčko má své pochybnosti. První stopa ho zavede do rodiny vysokého úředníka, jehož syn Vláďa, aby zaplatil své dluhy, zastavil u Zacharové rodinný prsten a byl u ní v den vraždy. Také Zacharův přítel Friedmann se hlásí jako svědek, ale výslechy nepřinášejí přesvědčivé výsledky. Klubíčko zjistí, že jakýsi muž chtěl podplatit policejního úředníka, aby mu dal nahlédnout do korespondence, která byla zajištěna u Zacharové. Toto odhalení ho přivede k bývalé Friedmannově ženě, která přizná, že chtěla získat dopis, jímž ji zavražděná vydírala. Paní Friedmannová byla rozvedena z viny svého muže a kdyby její bývalý muž získal tento dopis, mohl by jej zneužít proti ní. Klubíčko je přesvědčen o její nevině a když zjistí, že dopis v korespondenci není, soustředí se na Friedmanna, který chce z Prahy zmizet. Objeví, že dopis má Friedmann. Provede rekonstrukci zločinu a usvědčí ho z vraždy.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Ostrovní ulici
Detektiv Klubíčko řeší spletité okolnosti vraždy staré lichvářky.
Mimořádně zdařilý detektivní film, pravděpodobně nejživotaschopnější dílo režiséra S. Innemanna. Natáčením tohoto snímku byl 20.2.1933 zahájen provoz moderních barrandovských ateliérů.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10