Vracenky (1990)

Vracenky
74.8 %
 
 
    Žánr: hořká komedie / historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.11.1991        
    Délka: 90 min.
„Z pamětí pražského uličníka aneb Co v dějepise nebylo.“
POZOR SPOILER

Honza a jeho malá sestra Petra Domnosilovi opouštějí vesnici, aby se vrátili ke své matce, která byla nemocná. Na nádraží ji nepoznávají.
Už při příchodu do nového bydliště musí Honza prozkoumat výtahovou šachtu. Když má pak jít do školy, klade výrazný odpor. Hned má také průšvih, protože se popere s kluky na záchodě. A aby to nebylo málo, kousne soudruha ředitele. Za to obdrží poznámku do žákovské knížky. To jej spojilo s kluky, a už jsou kamarádi. Spolu poškodí bidet a ztratí nůž, památku na maminčina bratra Miloše.
Při pokusu o zfalšování maminčina podpisu v žákovce ji Honza dost poškodí. Když se škola dozví, že vlivem Honzova kousnutí je ředitel nemocen, musí pokousat za peníze i starší spolužáky.
Kvůli klukům, Doudovi a Ledererovi, jde Honza i do náboženství. Pak uvidí ve vetešnictví nůž, stejný jako ten, co s kluky ztratili a hodlá jej koupit. Takže ukradne flašky, ale je načapán i s kamarády. Honza končí na stanici SNB, ale nikoho neprozradí.
Maminka má nového přítele Františka, a ten se jakž takž Honzovi věnuje.
Kluci chtějí na plovárně koukat na nahaté ženské, ale jsou načapáni. Rozhodnou se utéci z domova, ale pokorně se vracejí zpět.
Probíhá proces se Slánským a dalšími a Honzova matka nevěří, že by právě ti, které znala zradili.
Kluci ukradli nevědomky hřídel do sběrných surovin, a je jasné že jako hlavní viník bude opět Honza. Ten je dán k výchově do jiné rodiny, protože jeho maminka napsala dopis presidentovi, ve kterém se ptá, zda nedošlo k omylu při procesech.
Umřel veliký Stalin, po něm Kléma a kluci chtějí do kina na film Afrika. Jsou tam nahé černošky. I když se Honzovi povede projít, vrací se domů a po cestě kupuje mamince knihu, u které jej zaujala barva obálky. Maminku čeká velké překvapení, až knihu otevře.  Autor: Pitryx

režie:
Jan Schmidt
 
 
hraje:
Jan Morávek (Honzík Domnosil), Martin Morávek (Honzík Domnosil), Jana Špaňůrová (Vlasta, maminka Honzíka a Petrušky), Oldřich Navrátil (František Křenek, maminčin přítel), Leoš Suchařípa (Škvára, ředitel školy), Aleš Spurný (Jiří Mayer, rváč a Honzíkův spolužák), Jana Švandová (Senftová, matka), Michal Pavlata (Senft, otec), Lucie Svobodová (učitelka Váňová), Václav Kotva (kostelník), Marek Vašut (četník), David Jan Novotný (rabín), Pavel Taussig (svazák), Alena Kreuzmannová (babička, Františkova matka), Martin Faltýn (odborový referent zábavy), Filip Švarc (kluk), Hana Frejková (teta Božena), Vladimír Hrabánek (odborář), Jaroslav Tomsa (příslušník SNB), Josef Vondráček (příslušník SNB), Stanislav Zindulka (železničář), Jan Hraběta (automobilista), Filip Novák (kluk), Filip Novotný (kluk), Ondřej Schmidt (kluk), Zdeněk Dušek (vetešník), Jana Marková (zástupkyně ředitele), Bohumil Vávra (katecheta), Pavel Vondruška (postřelený muž), Jana Šedová (stará žena s deštníkem), Lena Birková (sousedka), Vítězslav Bouchner, Monika Pošívalová, Milan Mach, Daniela Vacková, Karolina Soukupová (Petruška, Honzíkova sestra), Petr Loužecký (Senft, Honzíkův spolužák), Jakub Čihák (Stanislav Lederer, Honzíkův spolužák), Ondřej Dudek (Josef Douda, Honzíkův spolužák), Josef Ježek (svazák), Vojtěch Belling (kluk), Josef Čepelka (kluk), Jaroslav Kejř (kluk), Lukáš Port (kluk), Jáchym Valášek (kluk), Kristýna Kindlová (dívka), Alžběta Röschlová (dívka), Milan Charvát (rozčílený muž), Zdenka Balounová (starší žena), Lea Bernhardtová, Olga Marie Michálková, Miluše Soukupová
 
 
námět:
Milan Ležák
 
 
scénář:
Milan Ležák
 
 
kamera:
Jiří Krejčík
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Jiří Matolín
 
 
kostýmy:
Marie Franková
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Květoslav Zajíc
 
 
vedoucí produkce:
Jan Balzer
 
 
výtvarník:
Pavel Dvořáček, Jaromír Franta, Stanislav Sůva
 
 
II. kamera:
Jiří Maxa
 
 
II. režie:
Jiří Ostrý
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Tomáš Baloun, Zdeněk Fiala, Luděk Blažek
 
 
asistent režie:
Alice Ronovská
 
 
asistent kamery:
František Kučera
 
 
fotograf:
Jaromír Komárek
 
 
spolupráce:
Milada Adámková
 
 
asistent produkce:
Ivan Štefka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.