Duben
ohodnotit

Vlkodav z kmene Šedých psů

Volkodav iz roda Serych Psov

Další název:
Vlkodav z rodu Šedých psů; Strážca nebeskej brány; Волкодав из рода Серых Псов; Volkodav iz roda Serikh Psov; The Wolfhound
Země:
Rok:
2006
Délka:
136 minut
Premiéra v ČR:
4.10.2007

Komentáře k filmu Vlkodav z kmene Šedých psů

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.7.2015
Ruský fantasy snímek lze   považovat za jeden z   nejlepších filmových   počinů tohoto žánru, jaký   prozatím kdy natočili.   Tajemnost, temnost a syrová   středověká reálnost je   skloubena naprosto   nepředstavitelným dojmem.   Příběh se značně podobá   Conanovi,což potvrdí už   začátek příběhu, ale   jinak se snaží jít svou   cestou. Bohužel ale za   použití nám už dobře   známých dějství a   scenérií. A tak je to   takový mix všeličeho,   avšak celkově vypadající   velice dobře. Speciální   efekty na výbornou,   dramatizace výtečná,   atmosféra místy i   strašidelná. Klobouk dolů,   tohle se rusům prostě   povedlo.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Srovnání Vlkodava s Pánem   prstenů se sice nabízí, ale   já bych v reakci na jeden   zdejší komentář řekl, že   rozhodně není jeho kopií;   je mu v mnohém podobný, ale   pokud jde o postavy, na něž   zde bylo poukazováno, jedná   se o archetypy, které ani u   Tolkiena něbyly žádným   originálem. Jde o to, jak   autoři dokáží s   klasickými i originálními   postavami a náměty pracovat   a vytvořit z nich dobrý   výsledný příběh. To se   zde podle mě povedlo.
Pokud jde o filmy Pán   prstenů, ty ode mě, byť po   velmi těžkém rozhodování,   známku 10/10 nedostaly. Na   tuto trilogii se vždy rád   podívám, ale něco mi na ní   chybí. Setkal jsem se s   názorem lidí, že jim Pán   prstenů připadá jako   neustálá cesta někam   dopředu; na tom může být   něco pravdy, protože   příběh Pána prstenů je   sice složitý, ale zase   dlouhý, což posiluje pocit   linearity. Vlkodavův   příběh je velmi členitý a   lineárně nepůsobí. Oproti   Pánovi prstenů je ve   Vlkodavovi výraznější   pohádkový rozměr,   především díky celkovému   vyznění filmu.
Děj   filmu se zaměřuje na muže,   jehož kmen vyvraždí   válečníci despotického   vládce; nájezd přežije jen   chlapec, který je uvězněn v   dolech, odkud nemá nikdy   vyjít. Leč v tomto se krutý   Lidojed přepočítal... Po   dlouhých letech tento   člověk - říkající si   Vlkodav - zabiv   nejobávanějšího dozorce z   dolů odchází v doprovodu   netopýra s poraněným   křídlem a jeho jediným   cílem je zabít vrahy svého   rodu.

Sledování filmu jsem si   užíval. Bohužel ho asi   skutečně nelze dávat před   22. hodinou, protože je   poměrně hodně krvavý, ale   myslím, že to k němu   patří. Je vidět, že   Rusové umí s   naturalistickým podáním   scén pracovat tak, jak by si   to mnozí v našimi televizemi   oblíbenějších zemích   původu dost možná ani   nedovolili. Vše je zde   velké, až přehnané, ale to   je přesně to, co bych od   ruského filmu čekal. Vlkodav   opravdu patří mezi má   oblíbená díla; viděl jsem   jej dvakrát a po druhé to   rozhodně nebylo naposled.
Kachy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.5.2009
Úžasné
Nechybělo málo a tento film   jsem ve stánku úplně   přehlédl. Naštěstí jsem   pár dní předtím viděl   trailer na DVD při   sledování jiného filmu a   ten mě zaujal a tak jsem   koupil. Film mě nadchl,   nebyla tam snad jediná nudná   scéna. Dalo by se filmu   vytknout spoustu scén, které   připomínají a možná   kopírují různé jiné   fantasy filmy, ale přesto mu   nechybí originalita. Nové   ruské filmy ať válečné   nebo historické (1612:   Kronika smutných časů)   skvěle konkurují americkým   filmům. Pokud je někdo koho   od shlédnutí tohoto filmu   odradila země původu tak je   to jeho velké mínus. Pán   prstenů, Barbar Conan a   Vlkodav to poklad světové   fantasy....
kacenka62
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2017
Princezna
Princezna to nieje,ale knazna.   A vola sa Jelena a nie Helena.   To musi byt neinformovanec a   este pise o filme. Videl ho   vobec?Je to pekny film.Konecne   nieco ine ako americke krvaky.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.8.2015
Ako jeden Vlkodlav zmenil svoj osud
Pri ruských filmoch sa   bojím, že tvorcovia v snahe   vyrovnať sa tým západným   upadnú do klišé a   stereotypov a ešte ich aj na   škodu znásobia a výsledok   je rozpačitý. Napriek zopár   drobným výtkam ako sem tam   divné chovanie postáv či   skutočne nejaké tie okukané   klišé ide o skutočne   perfektne spravenú   dobrodružnú fantasy.   Neprináša nič nové, ani   nejako príliš neohúri extra   veľkoleposťou, ale perfektne   diváka upúta. Možno je to   tým, že je to nám   bližšie, slovenské hory,   slovanská mytológia, predsa   len to vyzeralo pre nás   oveľa uveriteľnejšie.   Morena sa dnes ešte stále na   dedinách na jar vynáša.   Ruské filmy majú ešte jednu   výhodu, ak tam obsadia   ženskú, tak sto pro to bude   zasa nejaká slovanská   bohyňa, ono tie Rusky sú   fakt najkrajšie. Či už   princezná alebo tá zlatá   zrzka, čo na začiatku   zachránil. Ono, dnes už   takýto film ani na západe   natočiť sa nedá,   feministické kritičky by ho   roztrhali, statný zarastený   Šedý pes, čiže žiaden   vydepilovaný modelingový   metrosexuál, ochraňuje   princeznu, tá tu dokonca   nevie narábať s mečom,   čiže tá sa musí spoliehať   na ochranu muža, to by dnes v   zdegenerovanej západnej   Európe už neprešlo. Hlavní   herci famózni, princezná je   dokonalá. Príbeh nie je   nejako extra premakaný, ale   bohato postačuje, vyvažuje   to tá slovanská mytológia,   zasadenie napríklad Moreny,   prízrakov či dávnych duchov   do príbehu. Všade tá   šerosť, bahno, vlhkosť,   krutá a hutná príroda,   dodáva tomu neuveriteľné   mystickú temnosť a drsnosť.   Ono aj tej krve tu bolo   dostatočne. Triky celkom v   pohode, viď napríklad duchov   v podobhe hmly, úžasné.   Čiže perfektná fantasy, je   jasné, že s hollywoodskými   blockbusterami sa to   porovnávať nedá, ale keď   zohľadníme, že je to akoby   od nás, s malým rozpočtom a   je to také slovanské, tak to   v mnohom a veľmi tie   blockbustery predčí. Na   záver musím ešte   pochváliť ten nápad s tým   netopierom, asi bol   digitálny, ale jeho   nasadenie, zakomponovanie a   hlavne vizuálizácia, tak to   fakt že borci
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.7.2009
docela mně tento snímek z   Ruské produkce překvapil je   to pěkně natočeno a   fantazie převedena do toho to   snímku je pěkná
rankinfitch
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.5.2009
Výborné, až překvapivě   opravdu moc výborné   fantasy/dobrodružné klání,   které ze začátku   připomíná Indiana Jonese   líznutýho Jamesem Bondem, v   druhý půlce filmu pak zas   Pána prstenů. Na to, že jde   o film Ruské produkce, od   čehož by málokdo čekal   něco vyjímečnýho, tak   tohle je fakt paráda. Film,   kde je takřka všechno.
Gimli_syn_Gloinuv
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.8.2009
Řekněme si to na rovinu   ....
příběh a   zpracování filmu .. nic   nového
Herci ..   neznámí
Jméno   režiséra mi taky nic   neřeklo
Ale už   samotný název mne zaujal.
Podobnost s Pánem   Prstenů ... no nevím ... z   vlastní zkušenosti Vám mohu   říct, že něco z PP   naleznete v každém Fantasy   filmu natočeném nejen až po   PP ale i před ním.
I   nový Harry Potter a princ   dvojí krve má několik   scén, které jsou jakoby   vystřižené z PP a mám   dokonce podezření že si   půjčili software jež   vykresloval Gluma :-)
Každopádně pro mne   tento film nebyl ztrátou   času a nebýt odporného   českého dabingu byl to jeden   z mých nejlepších   filmových zážitků od   poslední rozšířené verze   Pána Prstenů.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.4.2013
Gudal po Urale Vlkodav geroj...
Věčně podmračený drsoň   Vlkodav se s protivníky nijak   nepáře, zbraně řinčí a   krev cáká. Ano -   přiznávám, že na Barbaru   Conanovi, zasazeném do   ruského (občas až   "mrazíkovského")   prostředí s příjemnou   příchutí staroslovanské   mytologie, jsem si docela   pošmákla. Příběh sice   místy lehce zadrhává, ale   díky nádherným exteriérům   a solidně zvládnutým   trikům je pořád na co se   dívat a proto uděluji lehce   nadsazených 8*.
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.5.2009
sovětský velkofilm vlkodav   patří určitě k tomu   nejlepšímu, co se v   dějinách ruské   kinematografie natočilo.   snímek vlkodav je filmovým   přepisem původního románu   stejně jako pán prstenů,   kterému se chce námětově i   výrobně podobat. v mnohém   je ruský vlkodav ale dál.   převážně vlkodav nemá tak   složitě vykonstruovaný a   jen těko uvěřitelný děj;   a i po obrazové stránce je   daleko přijatelnější. v   případě vlkodava je poznat,   že sovětští filamři umí   taktéž řemeslně a   perfekcionalisticky natočit   velkofilm stejně jako jejich   američtí kolegové. filmový   historický příběh vlkodav   nepostrádá výbornou kameru,   má místy napětí a rytmus,   stylisticky je taktéž   naprosto přesný, ale k   úplné dokonalosti mu přeci   jen něco krůčků chybí. i   tak ale vlkodav, který   vznikal v koprodukci ruské   federace, slovenska,   švédska, velké británie a   kazachstánu, vyšplhal v   žebříčku celkového   hodnocení až mezi nejlepší   filmy, které kdy byly v   dějinách natočeny.
TILL.87
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.6.2008
Mytologický příběh   založený na motivy barbara   conana. každopádně na to   že je to ruský film, tak   žádné béčko. Tvůrci   odvedli moc dobrou práci
gabikazavacka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.1.2010
Páči sa mi ten film. Ako to   už predo mnou naznačil   Agostino, že Vlkodav je   podobný Barbarovi Conanovi so   Schwarzenegerom v tom, že   Vlkolavovi zavraždili rodinu,   bol v otroctve, jeho poslanie   zabiť čarodeja. Tak to bolo   v jednotke Conan. V dvojkou   Barbar Conan má spoločné   to, že aj tu Vlkodav   ochráňoval princéznu,   ktorá mala byť obetovaná a   zradil ju jej strážca.
A veľmi tu bola málebná   príroda.
Agostino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.12.2009
Film je dosť podobný   Barbarovi Conanovi. Z ruskej   kinematografie vyšiel   tentokrát celkom excelentný   kúsok.
Klobúk dole,   že ako sa im to podarilo   nakrútiť. Už dlhšiu sa   takýto skvost nepodarilo   nikomu nakrútiť. Dej je   zaujímavý, napínavý a   pútavý. Herci tu na podali   celkom presvedčivé herecké   výkony. Pri sledovaní tohto   filmu je skvelá atmosféra.   Špeciálne a zvukové efekty   sú na výbornej úrovni.   Ruska kinematografia   potvrdila, že keď aj oni   chcú vedia nakrútiť takéto   filmy. A tento sa im   skutočné vydaril. Nechýba   tu očarujúca a fascinujúca   scenéria, kde sa tento film   aj nakrúcal. Pozrieť si   tento film je veľmi pekný a   pôsobivý zážitok.
Morbo
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.9.2009
Napínavé fantasy v ruském stylu
Ruské fantasy, ke kterému   zákonitě každý musí   přicházet zcela   nepoznamenán, bez   jakýchkoliv naivních   očekávání, leda snad s   několik drobnými předsudky   s otázkou: "Co to bude?   Ruské fantasy? To bude zas   céčko. V nejlepšim možná   béčko. No nic, zkusíme,   aspoň bude sranda."
A v tom je nejspíš síla   tohoto filmu. Ono je to dobré   fantasy. Ono je to SAKRA   dobré fantasy! Nechybí zde   nic z toho, co má správné   fantasy obsahovat a divák   postupem času zjišťuje, že   předsudky jsou ty tam a že   si najednou prostě   vychutnává dobrý film a s   napětím očekává každý   další Vlkodavův krok.   Ruský styl tomu všemu   dodává výbornou atmosféru   a takovou přirozenost a   uvěřitelnost i přes   všechny ty čáry a   kouzla.
Nicméně nutno   podotknout, že rozhodně   nejde o žádný vrchol   kinematografie a převratné   dílo. Jde prostě o bezva   fantasy podívanou na jeden   večer. Je to již nějaký   ten měsíc, co jsem snímek   zkouknul a nutno podotknout,   že až tak moc mi toho v   hlavě neutkvělo. To jen   podtrhuje, že jde skutečně   jen o velmi kvalitní   jednorázovou zábavu, která   toho příliš nedá, ale   rozhodně nenudí.
Hugin
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.5.2009
Hlas mimo obraz mluvící o   bozích, kovář a meč,   vyvraždění vesnice   nájezdníky se znakem hada,   pardon, vlčí hlavy, jeden   přeživší malý chlapec,   otroctví, svoboda, hledání   vrahů rodičů, pomsta.   Nepřipomíná Vám to něco ?   Conan jako vyšitý, úvodní   scéna obšlehnutá doslova a   do písmene. Očividná   „inspirace“ fenomenálním   Conanem je postupně   nahrazována scénami z Pána   prstenů. Jen namátkou,   Gandalf byl dozajista   předobrazem slepého   léčitele, hlavní záporák   Žadoba je prototypem ruského   nazghula, bludné duše v   mokřinách nápadně   připomínají armádu   mrtvých, oživování   hlavního hrdiny, úzká   lávka nad propastí na které   se odehrává souboj s   ohnivým démonem (zde s   Moranou), Gandalfova hůl   přetransformována do meče   atd. Pro méně chápavé,   tím samozřejmě nemyslím   postavy jako takové, žádná   z fantasy se bez nich   neobejde, ale především   jejich vizualizaci. Kdyby šlo   jen o nápady, ale i způsob   snímání kamery některých   scén, především těch   „leteckých“ pohledů, je   napodobením z Pána prstenů.   Zpočátku mně byl   sympatický netopýr na rameni   Vlkodava, i když to vlastně   nebyl netopýr, nýbrž   kaloň, který mimochodem   žije v tropech, ale to jen   tak na okraj. Avšak, jak   příběh plynul dál, tak   jsem si vzpomněl, v   souvislost s tímto   létajícím tvorem, na   mechanickou sovu z filmu   Souboj Titánů, jež měla v   ději obdobný význam. Zcela   mimo byla i část   odehrávající se ve vesnici   kmene Lesních jahod, to bylo   snad z Mrazíka. Zobrazování   soubojů a bitek pomocí   zpomalených záběrů má za   účel jen jediné, a to   zakrýt jejich nízkou   úroveň.
Tak   nevím, zda měla autorka   románu, podle něhož byl   film natočen, málo vlastní   invence, nebo režisér   Lebeděv je ruský Tarantino   točící „pocty“. Kdyby   se tvůrci orientovali na   domácí báje a legendy,   kterých je v ruské   literatuře pěkná řádka,   bylo by to zcela jistě o   poznání originálnější a   poněkud odlišné než jsme   doposud v žánru fantasy   zvyklí. Přestože jsem   příznivec všeho na východ   od našich hranic, a ještě o   něco dál, musím   konstatovat, že se o žádný   zázrak nejedná, ale za   slovanské reálie a ve   srovnání s některými   béčkovými filmy tohoto   žánru, nějaký bodík   přitlačím. Osobně bych to   viděl, pane řepešínský,   ač nerad, spíše na ty   nižší příčky světové   kinematografie.

PS: Psát o filmu z roku   2006 jako o filmu sovětském   (viz. jeden z komentářů)   považuji za poněkud   …(doplnit dle libosti). Jen   pro pořádek, Sovětský svaz   zanikl v prosinci roku 1991.
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.4.2013
Velké naděje plynoucí z   očekávání neamerické   fantasy brzy pohltila nuda,   která poskytla prostor   kritickému posuzování   práce kamery i střihu,   upozornila na opakované   zdůrazňování detailů,   předpokládajících   slaboduchost diváka a   nenabídla možnost   sympatizovat snad s žádnou z   postav příběhu, nejméně   však s hlavní - zjizveným,   zamlklým bijcem bez náznaku   emocí, kterému držet palce   prostě nešlo.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih20878minih20878Násilník (1976) 
The Enforcer n
minih60892minih60892Msta (1970) 
Bao chou / Vengeance n
minih78111minih78111Lochnesský teror (2008) [TV film] 
Beyond Loch Ness n
minih56441minih56441Cizinec (2010) 
The Tourist n
minih6027minih6027Den otců (1997) 
Father's Day n
minih18801minih18801Schůzka naslepo (1987) 
Blind Date n
minih81890minih81890Hrdličky (2011) 
Love Birds n
minih128081minih128081Pach krve 6: Krvavý hotel (2014) 
Wrong Turn 6: Last Resort n
minih154794minih154794Shi tu xing zhe (2016) 
Shi tu xing zhe n
minih37109minih37109Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) 
Harry Potter and the Goblet of Fire n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann