Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Vlákna
Děsivý, nesmírně působivý a strhující film. Zachycuje pravděpodobné následky celosvětové jaderné války na Velkou Británii. Film zabírá časový děj od několika týdnů před útokem, až po 12 let po útoku. Má děj a hlavní postavy, ale je zpracován dokumentární formou - provází nás komentátor a občas ve filmu vidíme statistiky. Naturalistickým způsobem zachycuje všechny aspekty jaderné katastrofy- od demostrací před válkou, přes útok, destrukci, umírání, hladomor, nemoci, jadernou zimu až třeba po nevzdělanost dětí, které vyrostli po válce. Film ukazuje selhání společnosti a celkový kolaps civilizace. Threads byl po svém prvním uvedení stažen a dlouho se nesměl ve Velké Británii promítat.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vlákna
POZOR, SPOILER!

Jsme v Anglii. Mladý pár Ruth Bekettová a Jimmy Kemp sedí za městem v autě. V rádiu hlásí něco o krizi v Íránu. Tyto zvěsti nejsou jen v rádiu, ale ve všech médiích.

Jimmy doma hovoří s rodiči o těhotenství své partnerky. Dokonce se řeší i potrat. Bohužel se tak děje v přítomnosti sourozenců, a tak Jimmy naštvaně odchází. Přesto přicházejí jeho rodiček k Bekettovým. Mladí již mají bydlení, ale musí si je upravit. V médiích se neustále hovoří o zvyšování napětí. Hovoří se více a více o válce, a to i v hospodě. Lidé houfně protestují.

Američané shazují nukleární zbraně na základnu nepřítele. Lidé si dělají zásoby a opouštějí město. To je po delší době skutečně zasaženo a vyrůstá atomový hřib. Na Spojené království dopadá zatím 80 megatun. Mrtvých je mezi dvěma a půl milionu a devíti miliony. A vybuchují ještě další bomby. Dohromady 210 megatun. Ti, kteří přežili, se snaží pomoci druhým, ale někteří toho naopak zneužívají k rabování. Všude je plno prachu a plno trosek.

Oba rodiče Kempovi přežili. Nyní hledají Michaela, jejich další dítě. Je to mladší bratr Jimmyho.

Zasedají různé štáby a snaží se zachránit lidi.

Ruth chodí mezi sutinami. Armáda nasazuje proti lidem slzný plyn. Někteří trpí, protože jsou spálení, jiní mají radiační vyrážky. Není voda, není elektřina, nejsou léky, schází obvazy. Začíná přituhovat a mrznout. Do toho sem přichází Ruth. Jde s ostatními lidmi až do Buxtonu, kde jsou lidé přidělováni k těm, co mají kde bydlet a mají místo. Jenže majitel je po přidělení vyhodí, a tak se Ruth a další opět ocitají na ulici.

Přímý důsledek útoků je 17 až 38 milionů obětí. Zbytek lidí je zmrzlý a hladový. Proto je třeba se soustředit na zemědělství. Jenže když není slunce, není úroda, a tak bude výsledek velmi špatný.

Ruth konečně rodí, vše proběhne to v pořádku. Dítě je na světě a vypadá, že je zdravé. Jenže matka musí jíst.

Rok po útoku. Sluneční svit se pomalu vrací, ale i s UV zářením. První sklizeň nestojí za nic. Tři až osm let po útoku je počet lidí ve Spojeném království podobný počtu lidí ve středověku. Deset let po útoku pracují Ruth a její dcera na poli. Ruth odpadává. Teprve „doma“ umírá. Dcera zůstává sama. Když si opéká kousek jídla je napadena dvěma chlapci. Ti už ani neumí pořádně mluvit. S jedním z nich dívčina prchá a on stále žebrá o kousek jídla. Nakonec i tato malá dívčina rodí, ale plod je mrtev.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10