Vítězové (1963)

Vítězové (The Victors)
82.5 %
 
 

The Victors

Další název: Les Vainqueurs

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Délka: 175 min., černobílý
Film sleduje osudy jednotky americké pěchoty od přistání na Sicílii až k pádu Německa. Převažuje tu pocit plýtvání lidskými životy a nekonečná zbytečnost války je podtrhována znovu a znovu - v tomto případě bylo opakování prospěšné, protože silné protiválečné zaměření film jen posilovalo.
Ve filmu je spousta času na vojenské záletnictví, a mezi ženami, které pěšáci potkávají cestou - Elke Sommerová, Jeanne Moreauová, Melina Mercouriová, Romy Schneiderová. Film trvá hutných 175 minut a výmluvně vyjadřuje počáteční nadšení relativně nezkušených vojáků, které se po jejich vojenském putování zvolna rozplývá. Osud každého z vojáků, kteří jsou líčeni jako individuální miniatury a charakterové studie, se naplní dřív než dojdou do Německa: nepřežije nikdo.
Režisér uvážlivě vložil do filmu velké části skutečných zpravodajských záběrů ze druhé světové války, které, i když jsou občas zrnité, se většinou dobře mísí se záměrnou nevýrazností a šedivostí kamery Ch. Challise.  Autor: curil

režie:
Carl Foreman (.)
 
 
hraje:
Vince Edwards (Baker), Albert Finney (Ruský voják), George Hamilton (Trower), Melina Mercouri (Magda), Jeanne Moreau (Francouzka), George Peppard (Chase), Maurice Ronet (Francouz), Rosanna Schiaffino (Maria), Romy Schneider (Regina), Elke Sommer (Helga), Eli Wallach (seržant Craig), Michael Callan (Eldridge), Peter Fonda (Weaver), James Mitchum (Grogan), Senta Berger (Trudi), Albert Lieven (Metzger), Mervyn Johns (Dennis), Tutte Lemkow (Voják), Alan Barnes (Tom), Patrick Jordan (seržant Tanku), Mickey Knox (Mickey), Alf Kjellin (kněz), Peter Vaughan (policista)
 
 
námět:
Alexander Baron (The Human Kind (román, 1953))
 
 
scénář:
Carl Foreman
 
 
kamera:
Christopher Challis
 
 
hudba:
Sol Kaplan, Monia Liter
 
 
výprava-architekt:
Geoffrey Drake
 
 
střih:
Alan Osbiston
 
 
zvuk:
Sol Kaplan, Angela Morley
 
 
zvláštní efekty:
Cliff Richardson, Wally Veevers, Jimmy Harris, Garth Inns, Roy Whybrow, Jack Woodbridge
 
 
masky:
Wally Schneiderman
 
 
spolupráce:
Joan Davis
 
 
producent:
Harold Buck, Carl Foreman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.