Duben
ohodnotit

Vinnetou [TV minisérie]

Vinnetou: Nový svět (2016) - 1. díl

Winnetou & Old Shatterhand

Další název:
Winnetou: Nový svet (SK); Winnetou – Eine neue Welt
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
120 minut

Komentáře k filmu Vinnetou: Nový svět

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2017
A tak tu máme první díl   třídílné filmové   televizní série natočeného   v cinemascopu nového   zpracování známých   indiánských románů Karla   Maye. Už začátek potěší   vysvětlením toho   nejhlavnějšího a tím je   postava samotného Karla Maye.   Ano, to on se ve svých snech   považoval za Old Shatterhanda   a představoval si v Americe   prožití nejrůznějších   dobrodružství, byť na   americkou půdu nikdy   nevkročil. Apačové jsou   prezentováni skutečně jako   divoši a ne jako romantičtí   dobrodruhové s lidskostí a   pochopením a s oblečením   Siouxů. Ve své době to   prostě bylo poutavější a   daleko více vyhovovalo   představě o indiánech. A   tak je pro mnohé doslova   šok, že nyní se tak   neděje. Taky proč si pořád   něco předstírat? Děj je   velice blíž k samotnému   románu, ale jak to už   bývá, ne zcela. Žádná   knížka se prostě věrně do   filmového scénáře   převést nedá a tak i zde   šli tvůrci svou cestou. O   remake v žádném případě   nejde. Jde o nový příběh   ve zcela jiných   představách. Žádná   pohádkovost a romantičnost,   jak každý očekával, ale   reálnější drama   odehrávající se na divokém   západě. A tak jediné co   trochu zamrzí je, že tu   nedostal více prostoru Sam   Hawkens a Lord Castlepool,   byť jako komické figurky tu   zrovna nevystupují. Ohromnou   poctou pro herce Gojko Mitiče   je role samotného   Inču-čuny. Tento chlapík si   to jistojistě zasloužil. A   další, čeho si asi málokdo   všiml, je účast Maria   Adorfa, který si tu zopakoval   roli Fredericka Santera.   Dalším překvapením je, že   Vinnetuova sestra Nšo-či tu   nezahynula jako v předchozím   snímku. Tvůrci se tak   rozhodli velice správně,   neboť dějový vývoj by se   už nemohl tak vyvíjet jak se   zde vyvíjel. Apači byli   přeci jen nejdivočejší   indiánský kmen, což i zde   je taktéž krapet   potlačené, ale už se k to k   tomuto faktu daleko více   blíží, takže smrt dvou   významných lidí kmene by   vyvolalo jen válečnou řež.   Apačové tu mluví svojí   řečí a tím je v podstatě   z děje vyškrtnut   Kleki-petra, coby jejich   bílý učitel. Je o něm jen   malá zmíňka. Také je   daleko reálnější, když   indiáni mluví jakože   anglicky velice krkolomně.   Nádherná kamera   doprovázející překrásné   scenérie, plynulé tempo a   pevný scénář. Ano, jde o   klasické postavy, na jejichž   nové vyznění je třeba si   zvyknout, ale tvůrcům se to   prostě povedlo. O tom   žádná.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2017
Ano, takto se to skutečně   mohlo seběhnout. Tohle nás   čeká v případě   odzbrojení. Hordy   muslimských nájezdníků   nás vystřílí jako   podsvinčata. Vpřed do pekla,   pod vedením frau Merkel :-/     P. S. Co tu Curil píše,   ze Karl May nesměl před   padesáti lety vycházet?   Naopak, tyhle knížky   vycházely úplně normálně.   Vždyť jsem je v dětství   všechny četl.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.1.2017
První díl televizní   minisérie dokonce překročil   moje očekávání. Nostalgie   stranou! Když jsme před   více než padesáti lety   četl Maye, který u nás   nesměl vycházet, aby čest a   pravda nepokřivily dětské   charaktery, tak nějak jsem si   ve své fantazii příběhy   představoval. Ale mám rád i   májovky Haralda Reinla a   dalších z šedesátých let,   ale proto nebudu odsuzovat   šmahem vše jiné a nové. Je   fakt, že se autoři nedrží   přesně textu knihy, ale   proč točit jenom remake   původních filmů? Přes   léto navštěvuji restauraci   "Srdíčko" v Brné   u Ústí nad Labem, kde bydlel   po propuštění z vězení   Karel May a údajně napsal i   část Vinnetoua, a tam na   zahrádce hospůdky u   labského toku připíjím na   jeho památku.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.1.2017
Jeden z předešlých   komentátorů kadí mimo   mísu. Já jsem byl s tímto   zpracováním díle náramě   spokojen. A to na původní   romanticky dobrodružné filmy   nedám dopustit.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.1.2017
Nové zpracování bez   barvotiskových reálií a   nakašírovaných kostýmů,   více realistické, více   televizní. Čekala jsem   větší hrůzinec, ale takhle   to prostě asi nějak spíše   bylo. Ani jednou nezaznělo:   "Můj bratře",   díky za to. Původní   "májovky" jsou   taková dětská pohádka,   zatím mi tvůrci ten domeček   moc nerozbourali, dokážu si   oddělit příběhy mezi   kterými je čtyřicet let   rozdíl jako, že jsou prostě   jiné. Oceňuji zachování   původního hudebního motivu   a výběr padouchů, to byl   vskutku "elitní"   výběr ksichtů. Sam Hawkins   důstojný, Olda Šetrnej   klaďas každým coulem a   Winnetou se slušnou   muskulaturou žádný tupý   divoch. Pro Gojka Mitiće je   role náčelníka Intschu   Tschuny v podstatě   završením jeho   "indiánské"   kariéry. Ve Stříbrném   jezeře se má objevit Mario   Adorf, tak uvidíme. Tyto   vsuvky starých klasiků mě   baví a beru je jako udělení   pocty dříve zúčastněným.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.1.2017
Vcelku realistické   zpracování, jak to doopravdy   mohlo být. Včetně poutavé   akční scény vyhození   dřevěného železničního   mostu vzduchu.
Dendy123
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.1.2017
Já nikdy neprožíval ani ty   klasické   "májovky", takže   zas taková deziluze to není.   Jasně, asi kouzla těch   původních filmů to   nedosáhne, ale že by to byl   až takový průšvih, to si   nemyslím. Já k tomu   přistupoval jako k naprosto   jinému seriálu - odchylky v   ději od původní verze mi   nevadily, spíš právě tohle   oceňuju, že se autoři   snažili jít vlastní cestou   scénáře a ne pouze   kopírovat něco, co už   natočeno bylo. Záběry   dobře udělané, občas   hluchá místa, zatím pro mě   solidní průměr.
FLA
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 8.1.2017
Vintentou a Olda Šetrnej se asi otáčej v hrobě:-(
Popravdě docela marnost, cca   2 hod. plkání, nechtěných   vtipů, celé to působí jako   dlouhý zkažený haluciogení   TRIP. S tímhle vůbec neměli   lízt na světlo nebo to   nazývat "Vinnetou"   no uvidím co druhej díl a   zda to vůbec dokoukám,   zatím docela zklamání!   Nejvíc mě asi sere ten   telvizní "fíling"   celý to působí jak   nechtěný přeplácaný   cirkus, který je levný až   běda.
limjoe
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.1.2017
Multikulti Vinnetou
Opilý, zlý, hloupý,   deformovaný a špinavý   běloši proti umytým,   voňavým, krásným, chytrým   a hodným rudým abstinentům.   Ve skutečnosti železnici   nestavěli běloši, ale z 90%   číňani a černoši.   Indiáni ve skutečnosti byli   100% negramotní, malého   vzrůstu (do 160cm)vůbec se   nemyli a naopak se natírali   páchnoucím žluklým lojem s   červenou hlinkou   (rudokožci), chlastali   halucinogení zkvašené   nápoje z kaktusů a vraždili   se navzájem jak zběsilý.   Mimochodem Karel May nebyl   stavební inženýr a chemik,   ale pouze neúspěšný   student učitelského   semináře. Poté opilec,   povaleč, zloděj a pašerák,   který si odseděl sedm let v   kriminále.Jinak film je   slabý, místy až nudný ale   za to velice rasistický.   Tvůrci nám ukazují kde je   ta správná rasa a běloši   to v tomto filmu určitě   nejsou, zkrátka bruselská   agitka.
Blasel
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 7.1.2017
UFFFFF !!
...jen to začalo, nevěřím   svým očím - a Karel May by   taky nevěřil!!! Je možné,   že s tím majitelé   autorských práv   souhlasili??...Nevadí mi, že   Vinnetoua hraje Albánec   (koneckonců,když ho mohl   hrát Francouz,že?)...ale   situace, dialogy, všechno   překopané!! Proč si,   proboha, nenapsali vlastní   příběh? Proč musí prznit   kultovní dílo? ...Tak nejen   Američani, ale už i Němci   páchají zhovadilosti v   podobě hrazných remaků!   BRRR!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih163970minih163970Chaplin obětí nešťastné lásky (1914) 
Cruel, Cruel Love n
minih154404minih154404The Wall (2017) 
The Wall n
minih138522minih138522Pierino la peste alla riscossa (1982) 
Pierino la peste alla riscossa n
minih187459minih187459Bombardování (2021) 
Skyggen i mit øje n
minih104435minih104435Kódované vysílání (2013) 
The Numbers Station n
minih64233minih64233Čtyřikrát (2010) 
Le quattro volte n
minih29290minih29290Soudný den (2008) 
Doomsday n
minih97236minih97236Hrozny smrti (1978) 
Les raisins de la mort n
minih11174minih11174Láska z pasáže (1984) 
Láska z pasáže n
minih67631minih67631Titanic II (2010) [Video] 
Titanic II n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Old Surehand (1965)

 Old Surehand (1965)
Old Surehand n
 
Žánr: western / dobrodružný
Země: NSR / Jugoslávie
Režie: Alfred Vohrer

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10