Viktor Veliký (1988) [TV inscenace]

Viktor Veliký
72.2 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Československo
    Délka: 134 min., 73 + 61min
„Slavný francouzský básník a spisovatel Victor Hugo v podání Miloše Kopeckého v dvoudílné televizní hře Jaroslava Dietla na motivy románu André Mauroise“
Miloš Kopecký v mistrovské roli Victora Huga v dvoudílné televizní hře Jaroslava Dietla podle románu André Mauroise.

Nejedna z postav, které velký francouzský spisovatel, básník a dramatik Victor Hugo vytvořil, jako hrbatý zvoník Quasimodo, trestanec Jean Valjean, či malý pařížský uličník Gavroche, žije v našem povědomí. Z jeho dlouhého životního příběhu - Hugo se narodil roku 1802 a zemřel 1885 - si Jaroslav Dietl jako zpracovatel autobiografického románu A. Mauroise vybral jediný rok, tedy konec devatenáctiletého vyhnanství, návrat do vlasti, která právě svrhla císaře Ludvíka Napoleona, nastolila republiku a brzy bude čelit ozbrojenému vpádu Bismarckova Pruska. Zobrazení velké tvůrčí osobnosti se v inscenaci Jaroslava Dudka stalo hereckou příležitostí pro Miloše Kopeckého.

Druhý díl se odehrává v době, kdy Victoru Hugovi zemřela žena, odešla dcera a německý císař Bismarck v roce 1870 obsazoval Francii a ohrožoval Paříž. Hugo se po pádu monarchie vrátil z vyhnanství a zapojil se do politického života. Jednu chvíli byl dokonce vůdcem levice v parlamentě nové republiky, ale znechucen politickými poměry se dobrovolně vrátil na ostrov
a rozhodl se věnovat jen literární práci. V inscenaci režiséra Jaroslava Dudka se zaskví nejen Miloš Kopecký v titulní roli, ale řada dalších: Blanka Bohdanová, Jana Štěpánková, Jaromír Hanzlík, Viktor Preiss, František Němec, Tereza Brodská a další.

režie:
Jaroslav Dudek
 
 
hraje:
Miloš Kopecký (spisovatel Viktor Hugo), Viktor Preiss (Charles), Jaromír Hanzlík (Francois), Jana Štěpánková (herečka Julietta Drouetová), Jana Preissová (Alice), František Němec (Hennet de Kesler), Tereza Brodská (Fany), Otakar Brousek (Paul Meurice), Blanka Bohdanová (Adéla), Kateřina Burianová (Dedé), Andrea Čunderlíková (Anetta), Dagmar Čárová (Rozálie), Lubor Tokoš (role neurčena), David Vejražka (role neurčena), Vladimír Bičík (role neurčena), Dalimil Klapka (role neurčena), Gustav Bubník (role neurčena), Miroslav Moravec (role neurčena), Jaroslav Kepka (role neurčena), Miroslav Nohýnek (role neurčena), Petr Haničinec (role neurčena), Svatopluk Skopal (role neurčena), František Husák (role neurčena), Josef Bláha (role neurčena), Svatopluk Beneš (role neurčena), Vladimír Krška (role neurčena), Ladislav Frej (role neurčena)
 
 
námět:
André Maurois
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
hudba:
Jiří Václav
 
 
výprava-architekt:
Josef Diviš (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná (výtvarnice kostýmů)
 
 
střih:
Jiří Šebelka
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Miloš Horák, Ivan Rybák
 
 
masky:
René Stejskal, Dana Kleňková, Eva Šidlíková
 
 
dramaturgie:
Miloš Smetana
 
 
asistent režie:
Anna Pevná
 
 
pomocná režie:
Jarmila Fulínová
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Bautzká
 
 
skript:
Nada Očenášková
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Svatopluk Kára (PV 15)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.