Ves v pohraničí (1948)

Ves v pohraničí
80.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 20.2.1948        
    Délka: 97 min.
POZOR SPOILER!!!

Ve vlaku jedou lidé, kterým průvodčí oznámí, že se jede jen do Tachovic a do Severova se musí pěšky. Jsou to asi tři hodiny chůze.

Sem také na voze směřuje Václav Pavlas se svým otcem, manželkou Marií a synem Josefem.
Muž z vlaku potká jiného a jdou spolu až na pilu, kterou má mít onen příchozí ve správě. Je však ubit a ten druhý zaujme jeho místo a stává se tak „pilařem“.

Marie pyskuje, že mají barák s číslem třináct, ale ostatním to nevadí. Ihned se chopí práce a začnou si dům zvelebovat. Děda Pavlas je mrzutý z toho, že zde neslyší vlak. Marie však tvrdí, že houkal. Jsou zde také dva trempíři, ale ti se sem nehodí, protože se jim moc nechce pracovat. Na veřejné schůzi je Václav zvolen jako „předseda“ místní správcovské komise. Sousedi si navzájem vypomáhají při žních. Ne však všichni. Například Havel ne. Přesto mu jdou ostatní vypomoci. Pilař odmítá půjčit koně a Josef na pile nalezne krabičku se zlatem. Pilař nález odevzdat nechce, ale Josef ví, co se sluší a patří. Jenže pak řekne o nálezu mezi sousedy a všichni druhý den místo žní vyrazí do okolních domů hledat poklady. Děda Pavlas zkoumá u kolejí, kde je nějaký přejezd nebo tunel, protože mu nepasuje houkání vlaku. Ani neví, že tím odhalil pašeráky. Ti toho mají dost společného s pilařem. Za ním dorazí četníci se „zatčeným“ Josefem a dochází k velkému konfliktu, u kterého je odhalen další zločinec…  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Krejčík
 
 
hraje:
Jarmila Kurandová (Pavlasová), J. O. Martin (Pavlas), Bohuš Záhorský (dědeček), Rudolf Hrušínský (Josef, syn Pavlasových), Jan Pivec (pilař), Andrej Bagar (Hrianka), Jaroslav Vojta (Konečný), Antonín Holzinger (hostinský), Vítězslav Boček (Havel), Vladimír Hlavatý (četník), Světla Amortová (Komínková), Emil Bolek (četník Gamza), Karel Effa (Jarda), Věra Kalendová (Havlova žena), Dana Medřická (servírka), Rudolf Široký (skutečný Zeman), Václav Kyzlink (role neurčena), Lubomír Lipský (Lojza), Zdeněk Kryzánek (voják ve vlaku), Rudolf Hrušínský (průvodčí ve vlaku), Bolek Prchal (četník na úřadu), Karel Žerovnický (četník), Gustav Schönbach (úředník), Ivan Vojta (role neurčena), Jiří Vasmut (přednosta úřadu)
 
 
námět:
František A. Dvořák, Zdeňka Infeldová
 
 
scénář:
Vladimír Tůma, František A. Dvořák
 
 
kamera:
Julius Vegricht
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Rudolf Lukeš
 
 
kostýmy:
Pavla Stahlová
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Jan Paleček
 
 
vedoucí produkce:
Otakar Sedláček, Rudolf Stahl
 
 
zpěv:
Karel Effa (Vlčák Pietro)
 
 
masky:
Karel Holek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Zbyněk Brynych, Ladislav Helge, Václav Dobeš
 
 
asistent kamery:
Jan Novák, František Smutný
 
 
asistent vedoucího výroby:
Václav Dobeš
 
 
výprava:
Oldřich Novotný
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.