Duben
ohodnotit

Velké bláhovosti

Die ganz großen Torheiten

Další název:
Velká bláhovost
Žánr:
Rok:
1937
Délka:
95 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Velké bláhovosti
"Velká bláhovost". Ačkoliv románová předloha tohoto filmu nevyniká nad obvyklou úroveň příběhů z ženských časopisů, přece má za svou interpretku vynikající umělkyni Paulu Wesselou. V postavě Terezy Brandlové, mladé konzervatoristky, uplatňuje Wesselá všechny složky svého jemného charakteriačního umění od nezkušenosti naivní dívenky, lačné dobrodružství ve velkém městě, až po drtivý zásah první lásky, které chce obětovat svou hereckou kariéru, té lásky, která by málem vedla k tragickému rozuzlení jejího života. Ale ani zde se nemůže Wesselá vymanit z jisté manýrovosti, zaviněné částečně scénářem filmu, který ji nutil podávat stereotypní výkon citově vřelé, prosté a upřimné dívky, známé divákům z jejich dřívějších filmových vystoupení a zabraňuje v rozvinutí jejího talentu, který nebyl tak úzký a jednostranný.

Rudolf Forster v postavě profesora konzervatoře je jako vychovatel kandidátů herectví příliš ztrnulý a schematický. Celkem trpí tohle polečensko-psychologické drama nedostatkem umělecké pravdivosti, i když po stránce technické mu nelze nic vytknout, neboť je dobře propracováno.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Velké bláhovosti
"Velké bláhovosti". Ačkoliv románová předloha tohoto filmu nevynikala nad obvyklou úroveň příběhů z románů pro ženy, přece měla za svou filmovou interpretku vynikající umělkyni Paulu Wesselou. V postavě Terezy Brandlové, mladé konzervatoristky, uplatnila Wesselá všechny složky svého jemného, pro ni charakteristického umění, od naivní nezkušenosti dívenky, prahnoucí po dobrodružstvích ve velkém městě, až po drtivý zásah první lásky, které chtěla obětovat svoji hereckou kariéru, lásky, která by málem vedla k tragickému rozuzlení jejího života.

Ale ani zde se nemohla Wesselá vymanit z jisté manýrovosti, zaviněné částečně i scénářem filmu, který ji nutil podávat stereotypní výkon citově vřelé, prosté a upřímné dívky. Takovou ji již diváci znali z jejích dřívějších vystoupení a toto zaškatulkování Paule Wesselé zabraňovalo v rozvinutí jejího talentu, který jistě nebyl tak úzký a jednostranný. Rudolf Forster v postavě profesora konzervatoře byl jako vychovatel kandidátů hereckého umění příliš ztrnulý a zcela schematický.

Dá se říct, že tohle společensko-psychologické drama trpělo nedostatkem umělecké pravdivosti, což se nedalo říci o technické stránce filmu. Ta byla dobrá.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

40 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani