Ve výstavbě (2001)

Ve výstavbě (En construcción)

En construcción

    Země: Španělsko / Francie
    Délka: 125 min.
Dokument Ve výstavbě je v řadě ohledů výjimečný. Na námět režiséra, barcelonského rodáka i rezidenta, přivedlo rozsáhlé bourání a výstavba nových domů, k níž došlo v blízkosti jeho bydliště. Snímek zároveň vznikal v rámci filmové výuky na Universitat Pompeu Fabra. Nikdo z účinkujících o autorském záměru filmu nic netušil. Mysleli si, že jde o dílo osamoceného režiséra, který se ve čtvrti usadil se svými studenty.

Barcelonská lidová čtvrť el Raval představuje dokonale různorodé území, kde se tradičně křížily osudy emigrantů a lidí z okraje společnosti, kteří inspirovali řadu umělců včetně malíře Pabla Picassa. Projekt rozsáhlé přestavby měl však do čtvrti přivést zámožnější obyvatele, kteří by tvář místa zásadně proměnili.

První Guerínův městský portrét a jeho první snímek natočený na video si pohrává s diváckou zkušeností výstavby filmového prostoru. Režisér nám neukazuje ucelený obraz čtvrti, její skutečnou topografii nechává svým snímkem jen úlomkovitě probleskovat. Divák si pak na základě obdržených informací sám vytváří její půdorys. El Raval patří k hlavním protagonistům tohoto formálně pozoruhodného projektu. Zároveň před námi vyvstávají osudy několika lidí, na jejichž životy stavba dolehne, které tvoří další záchytné body naší cesty filmem. Důležitým tématem díla je i zkoumání řemesla zedníka, klempíře a dalších stavebních profesí. Víc než samotná technická podstata této práce Guerína zajímá průnik do myšlení těch, kteří ji vykonávají.

Ve výstavbě tedy nenabízí prostý časosběrný záznam rozhovorů a proměn jedné čtvrti. Mnohem víc se snaží pochopit pocity lidí žijících v blízkosti velké stavby. Autor mimořádného sestřihu ze 150 hodin materiálu natočených během osmnácti měsíců jako by se sám záměrně vyhýbal jakémukoliv komentáři v souvislosti s celým stavebním projektem.

David Čeněk
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
José Luis Guerín
 
 
hraje:
Juana Rodríguez, Iván Guzmán Jímenez, Juan López, Juan Manuel López, Santiago Segade, Abdel Azíz El Mountassir, Antonio Atar
 
 
scénář:
José Luis Guerín
 
 
kamera:
Alex Gaultier
 
 
střih:
Mercedes Alvarez, Núria Esquerra
 
 
zvuk:
Edgar Vidal, Kiku Vidal
 
 
produkce:
Antoni Camín
 
 
výtvarník:
Elena Mari
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.