Duben
ohodnotit

Váňa [2k digital]

Další název:
Váňa – The Biggest Race Is Life Itself
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
6.9.2012
„Největší závod je život sám.“
Popis / Obsah / Info k filmu Váňa
Časosběrný celovečerní dokument natočil režisér v průběhu posledního roku u příležitosti životního juilea nejúspěšnějšího českého dostihového jezdce, žokeje, trenéra a chovatele koní Josefa Váni (20. 10. 1952). – Ve filmu byly použity záběry z archivů České televize, TV NOVA, Českého rozhlasu a osobní archiv Josefa Váni.
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Váňa
Časosběrný celovečerní medailon s prostým názvem Váňa natočil režisér Jakub Wagner v průběhu posledního roku při příležitosti životního výročí nejúspěšnějšího českého dostihového jezdce (pro rovinové dostihy) a žokeje (pro překážkové), vyhledávaného trenéra a významného chovatele Josefa Váni (nar. 20. října 1952, Slopné, dnes okres Zlín). - Snímek začíná ve zvuku Váňovým vzrušeným a jazykově peprným telefonátem s dispečerkou záchranné linky po jeho posledním vážném pádu, který pro něj mohl znamenat osudový konec: při tréninku jej ve svažitém terénu kopce Vladař zalehl kůň. Pak se již „příběh“ odvíjí bez výraznějších dramatických zvratů v několika liniích (provoz statku/firmy Jovan v obci Bohuslav/Chyše/Mlýnce u Karlových Varů, tréninky, fyzická příprava, dražba koní, vzpomínky na úspěchy, neúspěchy a nevyhnutelná zranění, účast na závodech v Čechách a v cizině). Předěly tvoří archivní finišové záběry z fenomenálních osmi vítězství ve Velké Pardubické, vrcholící důvtipně poskládaným koncem, tedy prostřihy z posledního úspěšného startu na Pardubické a idylických záběrů ze stájí. - Snímkem prostupuje nezdolnost a zvláštní sveřepost Josefa Váni. Odkrývá se jeho oddanost náročnému „koníčku“. Tvůrci protagonistu sledují obdivně a s pokorou téměř výhradně v profesním prostředí (překvapivě nenahlížejí do rodinného zázemí). Přibližují Váňovu kariéru a práci, někdy v pohotově pořízených záběrech. Osobitý muž by však mohl podnítit více „zápletek“. Ke svižnosti schází velkorysejší střih či vynechání někdy neucelených promluv.
-kk-, Filmový přehled 2012/10


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Váňa
Filmový portrét legendárního žokeje Josefa Váni postupně odkrývá vnitřní svět jeho myšlení.
Způsob života, jaký žije se nedá příliš popsat slovy, musíte ho zakusit – vidět. Ojedinělým způsobem, v co nejcivilnějším pojetí prožíváme jeden rok s Váňou v jeho maximální blízkosti.
Film se ve svých obrazech stává Váňou a zároveň poodkrývá zákulisí dostihového sportu, které není vždy takové, jak ho známe z hraných filmů.
Jako magnet Váňa působí na lidi, kdekoliv se objeví. Je to neuvěřitelná energie jen vyslovíte to jméno.
Váňa je fenomén nejen kvůli tomu, že v 59 letech poosmé vyhrál Velkou pardubickou - potřetí v řadě, nejen proto, že se okolo něj pohybuje špička dnešních žokejů a trénuje nejlepší dostihové koně, ale především kvůli svému přístupu ke všemu, co dělá a s čím se setkává.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10