Duben
ohodnotit

Valkýra

Valkyrie

Další název:
Rubicon; Untitled Bryan Singer Thriller; Walküre; Operation Walküre - Das Stauffenberg Attentat
Rok:
2008
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
12.2.2009
„O muži, který se postavil do čela připravovaného atentátu na Hitlera.“

Chyby ve filmu Valkýra


1) posloupnost
Generál Beck se po zatčení pokusil o sebevržadu svou služební zbraní, což mu Fromm povolil. Jenže Beck se pouze zranil. Potom byl vyveden jedním z přítomných důstojníku do vedlejší místnosti a střelen do krku. Tato skutečnost ve filmu úplně chybí.

Vložil: Ondrus21

2) logická
Než vstoupí generál von Tresckow do pracovny plukovníka Brandta je možné si všimnout, jak svou brigadýrku odkládá ve vedlejší místnosti na stůl plukovníkova adjutanta. Když však poté vychází z plukovníkovy kanceláře s lahví Cointreau, najednou se mu jeho brigadýrka objevuje v podpaží.

Vložil: Ondrus21

3) logická
Stauffenberg nosí ve filmu k uniformě kalhoty generála (na vnější straně nohavic má svislé červené pruhy).

Vložil: Ondrus21

4) historická
Von Tresckow byl povýšen do hodnosti generálmajora až 1. června 1944. Do té doby byl plukovník. Ve filmu však už od začátku nosí generálskou uniformu.

Vložil: Ondrus21

5) historická
Ve filmu je před samotným atentátem několikrát zmíněno, že plukovník Hans Oster byl odhalen a zatčen Gestapem. Skutečnost je ale taková, že zatčen byl až 21. července. tedy druhý den po atentátu. Jeho konkrétní úloha při pokusu o převrat není známa, nicméně tou dobou byl zcela jistě ještě na svobodě.

Vložil: Ondrus21

6) historická
V některých zdrojích se uvádí, že Claus hrabě Schenk von Stauffenberg přišel o levé oko a 3 prsty na ruce při náletu spojeneckého letdala v severní Africe, tedy stejně, jako je tomuve filmu. Jiné zdroje (jako např. britský dokumentární film Operace Valkýra z roku 2010) však uvádí, že k tomuto zranění přišel poté, co jeho automobil najel v poušti do minového pole.

Vložil: Ondrus21

7) historická
V první části filmu podá von Tresckow plukovníku Brandtovi zásilku alkoholu pro plukovníka Stieffa. V zásilce je ukrytá bomba, která však nevybuchne. Dosud je to v pořádku. Jenže po té, co se spiklenci dozvěděli, že Hitler v pořádku přistál, si pro láhev nepřijel sám von Tresckow, ale poslal pro ni Schlabrendorfa. Brandt navíc neodvezl láhev s bombou do Berlína, ale do Vlčího doupěte, kde si ji potom Schlabrendorf vyzvedl.

Vložil: Ondrus21

8) historická
Když přijel plukovník Remmer do kanceláře ministra Goebblese, v místnosti se nacházela ještě jedna osoba, která ve filmu vůbec není. Byl to jeden ze šikovatelů, který přesvědčil plukovníka Remmera, aby se spojil s Vlčím doupětem a ověřil si zprávu o Hitlerově smrti.

Vložil: Ondrus21

9) historická
Během rozhovoru plukovníka (v té době ještě majora) Remmera s Hitlerem, byl Remmer Hitlerem povýšen do hodnosti plukovníka a bylo mu nařízeno rozdrtit puč. Ve filmu však o povýšení není ani zmínka.

Vložil: Ondrus21

10) historická
Hitler se ve filmu podepisuje pravou rukou. Ve skutečnosti byl levák.

Vložil: Barney94




Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190470
Osobností: 697716
Fotografií: 763643
Plakátů: 376270
Obsahů a biografií: 178165

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10