Válečný cirkus (1953)

Válečný cirkus (Battle Circus)
80 %
 
 

Battle Circus

    Žánr: romantický / válečný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
Film režiséra Richarda Brookse, v hlavních rolích Humphrey Bogart, June Allysonová, Keenan Wynn.
Battle Circus je jeden z nejneobvyklejších filmů H.Bogarta, kdy je obsazen jako major, který velí mobilní polní nemocnici poblíž frontových linií v Koreji. Se svou partnerkou June Allysonovou se k sobě hodí jako cukr a sůl. Jejich spojení se do dneška zdá nevysvětlitelné, protože se k sobě nehodili a vůbec to mezi nimi nejiskřilo. Bogartovi bylo třiapadesát a June pětatřicet.
Dnes vidíme film jako předchůdce na pozdější MASH. Nadšení June z válečného dění hlavního hrdinu částečně přitahuje a zároveň jím pohrdá. Dělá sestře milostné návrhy, když jí zasvěcuje do chmurných, příšerných procedur nemocnice, které nekompromisně vyžadují realistické a přízemní přístupy. Bogartův major je taky schopen "upít" kohokoli do bezvědomí, což jeho nadřízeného plukovníka značně rozčiluje. Boggiemu brzo hrozí, že bude přeložen, pokud nenechá pití. Tohle všechno a navrch ještě zasněná June! Ale o manželství nechce Bogiie ani slyšet, z čehož je partnertka velice smutná. Všechno nakonec dobře dopadne - i když proč, to se vymyká logice.  Autor: curil

režie:
Richard Brooks
 
 
hraje:
Humphrey Bogart (major Jed Webbe), June Allyson (poručík Ruth McGaraová), Keenan Wynn (seržant Orvil Statt), Robert Keith (podplukovník Hilary Walters), William Campbell (kapitán John 'Rusty' Rustford), Adele Longmire (poručík Jane Franklinová), Ann Morrison (poručík Edith Edwardsová), Sarah Selby (kapitán Dobbsová), Dick Simmons (kapitán Norson), Perry Sheehan (poručík Laurenceová), Patricia Tiernan (poručík Rose Ashland), Helene Winston (poručík Gracianová), Steve Forrest (seržant), Jeff Richards (poručík), Philip Ahn (korejský vězeň), Danny Chang (korejské dítě)
 
 
námět:
Allen Rivkin, Laura Kerr
 
 
scénář:
Richard Brooks
 
 
kamera:
John Alton
 
 
hudba:
Lennie Hayton
 
 
střih:
George Boemler
 
 
producent:
Pandro S. Berman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.