Duben
ohodnotit

V pasti

Hard Candy

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
23.11.2006
„Kdo je kočka a kdo myš?“
Popis / Obsah / Info k filmu V pasti
Hayley je chytrá čtrnáctiletá holka. Ale i chytré holky dělají chyby. Přes internet se seznámí s Jeffem, módním fotografem lehce přes 30. Dají si sraz v kavárně a pak vyrazí do Jeffova domu na předměstí Los Angeles. Ačkoliv je Jeff uhlazený profesionál, na jejich setkání je něco zneklidňujícího. Proč tak bystrá holka vstupuje dobrovolně do domu prakticky neznámého staršího muže? Co vedlo Jeffa, aby ji pozval? Náhodný pokec po síti, fotografování nebo skrytý záměr?

Pouhé dvě postavy rozehrávají napínavou hru, která nenechá diváka v klidu až do samého závěru. Přes ožehavé téma není film prvoplánově provokativní ani přehnaně moralizující. Daleko lépe než krev a sex funguje napětí, zvyšované postupným odhalováním motivů obou postav.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V pasti
POZOR SPOILER!!

Dívence Hayley je prý teprve čtrnáct let. Na inernetu objeví muže, fotografa, jménem Jeff. Setkají se osobně v jakési cukrárně a pak se oba vypraví k Jeffovi domů. Hay jeho dům obdivuje a chce, aby ji Jeff fotil. Už při focení se Jeffovi udělá nějak divně a později omdlí. Probudí se připoutaný k židli. Hay jej totiž podezřívá, že je pedofil. Zjistila si na netu spoustu věcí. A chce najít důkazy. Nalézá trezor a odhalí i kombinaci k němu. Ano, jsou tam fotky, které se neslučují se zákonem. Jeff se pokusí osvobodit, ale moc se mu to nepovede a tentokrát končí na stole. Hay jej k němu připoutala a hodlá jej kastrovat. Jeffovi se to nelíbí, ale nemůže proti tomu nic dělat. I podruhé se mu podaří osvobodit, ovšem ukáže se, že Hayley je velmi těžký soupeř…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu V pasti
Z hlediska výchozího konceptu představuje americký nezávislý film „V pasti“ antitezi hollywoodských thrillerů. Zatímco ty poutají pozornost diváků dynamickými akčními sekvencemi a střídáním atraktivních prostředí, celovečerní debut režiséra Davida Sladea dokazuje, že k vytvoření napínavého a dech beroucího snímku stačí jen dva herci a brilantní scénář.

Vyprávění začíná schůzkou úspěšného fotografa Jeffa a nezletilé dívky Hayley, kteří se seznámili přes internet. Když se po prvním reálném oťukávání přesunou z kavárny k Jeffovi domů, nabere původně dráždivý flirt neočekávaný směr. Začíná psychologická hra na kočku a myš, kde se ukazuje, že není radno dát na první dojem.

„V pasti“ spadá do kategorie filmů, u kterých jsou diváci vždy krok pozadu za postavami a napětí vychází z postupného odhalování pravdy a motivací hrdinů, potažmo z nemožnosti jejich předjímání. Tvůrci na půdorysu jednoho bytu a s pouhými dvěma postavami vystavěli místy sice doslovné, ale maximálně poutavé pojednání o vině, trestu a odpovědnosti jednotlivce za vlastní činy.

S ohledem na výchozí koncept pochopitelně film stojí v převážné míře na hereckých výkonech, a v tomto ohledu vpravdě skýtá bravurní podívanou. Vedle výtečného Patricka Wilsona na sebe zaslouženě strhává pozornost Ellen Pageová, které v době natáčení bylo sedmnáct let. Ta zde potvrdila ohromný talent a přirozené inteligenci vyzařující charisma, ale také preferenci herecky náročných partů, které již dříve prokázala ve snímku „Z úst do úst“. „V pasti“ se pro ni stalo průlomovým titulem, jenž odstartoval její dnes hvězdnou kariéru, kde pravidelně střídá hollywoodské blockbustery jako „X-Men: Poslední vzdor“ či „Počátek“ s rolemi v nezávislých, divácky přitažlivých titulech typu „Juno“ nebo „Vyfič!“. Současně se nevyhýbá účinkování v ambiciózních avantgardních projektech jako vizuálně experimentálním filmu „Tracey: Fragmenty“, případně v revoluční videohře „Beyond: Two Souls“.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V pasti
Komorní thriller debutujícího britského režiséra spotů a videofilmů Davida Sladea V pasti (původní název je slangovým internetovým označením nezletilých dívek) si vystačí s jedinou situací: čtrnáctiletá dívka a dvaatřicetiletý muž v jednom domě. Seznámili se prostřednictvím internetového chatu. Jeff je fotograf mladičkých modelek a zdá se, že Hayley by mohla být jednou z nich. Jenže muži se udělá zle, a když se probere, je spoutaný. Zdánlivě nevinná dívka ví, že je pedofil a že má na svědomí vraždu, a hodlá se pomstít za své vrstevnice. Začne se odvíjet rafinovaná hra, při níž se muž několikrát osvobodí, ale není mu to nic platné. Slabá soupeřka je silnější než on. Dokoná rafinovanou mstu a opustí dům. - Chytře vypracovaný scénář dává zapomenout na některé nelogičnosti (např. jak může křehká dívka manipulovat s omráčeným mužem) a ačkoliv místy působí jako rozhlasová hra, je realizován zajímavým vizuálním způsobem (časté velké detaily), jemuž napomáhá i výtvarné pojetí moderních interiérů. Přesto snímek místy působí "jen" jako zdařilé školní cvičení. Obdivuhodný je ovšem výkon Ellen Pageové, která zvládne i (předstíraný) chirurgický zákrok kastrace; tento motiv ostatně hodně připomíná Pasti, pasti, pastičky Věry Chytilové.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/1


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani