Duben
ohodnotit

Útok lehké kavalerie

The Charge of the Light Brigade

Rok:
1936
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
20.10.1936
„Film, natočený podle stejnojmenné básně A.L. Tennysona, oslavuje hrdinství britské jízdy v jedné předem ztracené bitvě krymské války.“
Popis / Obsah / Info k filmu Útok lehké kavalerie
Útok lehké kavalerie v režii Michaela Curtise z roku 1936 se řadí zlaté příběhy z dílny Hollywoodu.V roce 1854, sídlí ve fiktivním indickém městě Chukoti britská armáda. Major Geoffrey Vickers - Errol Flynn, spolu s bratrem, kapitánem Perry Vickersem - Patric Knowles, milují stejnou ženu, krásnou Elsu Campbel - Olivia de Havilland. Během oficiální návštěvy se rádža, Surat Khan - C. Henry Gordon, dopustí neodpustitelného poklesku, a stane Geoffreymu zavázán svým životem. Později, Surat Khan zachrání na oplátku Geofreye a Elsu před smrtí, když jim umožní útěk z obsazeného města Chukoti. Tento trojúhelník lásky dva bratři a jedna krásná žena je vyřešen v bitvě u Balaklavy (Krymská válka).

Surat Khan spolupracuje s Rusy. Sir Charles Macefield - Henry Stephenson s velitelem „Lehké brigády“ sirem Benjaminem Warrentonem - Nigel Bruce a s majorem Vickersem podniknou sebevražedný útok na ruské pozice. Před tím chce bratra ochránit, protože je mu jasné že jdou na smrt, a žádá hlavního velitele sira Macefielda, aby zaměstnal jeho bratra jinou důležitou činností. Ve filmu dochází k vyvrcholení bitvy u Balacavy. Podařilo se dobýt pozice, za cenu velkého množství životů, kdy proti lehké kavalerii útočila vražedná dělostřelecká baterie. Major Vickers hledá, a v zápětí nachází Surat Khana, a zabije jej i za cenu vlastního života. Film není přesným kopírovaním historických událostí „Krymské války a některá místa i čas jsou změněny.

M.H. clara.b


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Útok lehké kavalerie
Errol Flynn je vo svojom živly vo filme The Charge of the Light Brigade z roku 1936, ktorý popisuje heroickú vojenskú akciu v priebehu Krymskej vojny, v ktorej Británia bránila svoju suverenitu a životné záujmy vo vzdialenej zemi. Pred touto akciou je však potrebné vyriadiť istú nemilosrdnú záležitosť, kedy Flynn miluje Oliviu de Havilland, ale tá nanešťastie miluje jeho mladšieho brata Patrika Knowlesa. Vo filme je veľa scén z britského vojenského života s rozličnými postavami ako v armáde tak aj v civilných záberoch.

O ženskú stránku sa úspešne stará Spring Byingtonová. Ale milostné scény vzájomné súperenie v trojúholníku sú iba predohry k tomu nezapomenutelnému útoku, ktorý je preslávený Curtizovým príkazom „Priveďte ty prázdne kone!“

Práca s kamerou je ohromujúca od samého začiatku tejto slávnej scény, keď sa jazdci pripravujú k akcii a kamera prechádza po ich odhodlaných tvárach.

Čo možno považovať za minús pri natáčaní tohto filmu je, že boli použité napäté dráty len kvôli tomu, keď budú kone padať, aby záber vyzeral čo najrealistickejšie a z tohto dôvodu bolo veľa koňov humánne uspatých pre ich početné zlomeniny.
Nezabudnuteľný útok natočený u Chatsworthu, je taktiež majstrovské dielo bojovej scény.

Flynn je domýšľavý, zábavný a sebaistý ako pekný dôstojník, ktorý si myslí, že boduje u krásnej Havilland, ale nakoniec utrpí zdrvujúcu porážku v milostnom turnaji od jej pravej lásky pekného a citlivého Patrika Knowlesa Slečna de Havilland, i keď má len devätnásť rokov je krásna, chová sa ako dáma a keď hovorí s objektom svojich pravých citov ku Knowlesovi je do značnej miery rozrušená – ale to kúzlo, ktoré medzi nimi iskrí, tak zapôsobí na divákov, že sú sklamaní z toho, že na konci filmu neskončia spolu v dlhom objatí.

Chovanie a postoje všetkých vojakov vo filme je mužné a odhodlané a taktiež aj statočné.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Útok lehké kavalerie
Snímek patří mezi legendární válečné tituly světové kinematografie. Jeho podstatná část zachycuje přípravu na hrdinskou vojenskou akci v průběhu krymské války, v níž v letech 1853-1856 chtěla Británie hájit své zájmy ve vzdáleném koutu světa. Příběh otevírá a vlastně i rámcuje vztah nonšalantního a sebejistého důstojníka kavalerie k půvabné dívce, o níž usiluje další přitažlivý muž. Úspěch, který film získal, se dostavil nejen zásluhou působivé režie, ale i obsazením dvou hvězd do hlavních rolí. Olivii de Hvillandovou a Errola Flynna tehdejší tisk a diváci nazvali „nejkrásnějším filmovým párem“.

televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sardinky, aneb život jedné rod...

14:45 - 16:00

50 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

15:20 - 16:30

15 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

5 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10