Duben
ohodnotit

Úsvit planety opic [2k digital]

Dawn of the Planet of the Apes

Další název:
Untitled Rise of the Planet of the Apes Sequel; Planet der Affen: Revolution
Žánr:
Rok:
2014
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
17.7.2014
„Poslední šance na mír.“
Popis / Obsah / Info k filmu Úsvit planety opic
Úsvit planety opic – očekávaný souboj

Fanoušci opic v nové reinkarnované verzi klasické ságy „Planeta opic“ nemohli dospat a svůj film tady konečně mají. Ovšem, bylo to očekávání naplněno? Vždyť hlavní zápletka je tak průhledná… Nebojte, u filmu rozhodně neusnete a budete se bavit i tak.

Ono je totiž vždy těžké navazovat tam, kde už legenda nestačí. Co si budeme vykládat, v původní „Planetě opic“ (1968) už dnes po desítkách repríz nikoho neuchvátí a jejích 112 minut je z dnešního pohledu sem tam dost utahaných. Přesto byl film dlouhá léta hitem. A přitom i jeho příběh, vyprávěný ve zkratce, je velmi banální – kosmonauti ztroskotají na planetě, které vládnou opice. Po mnoha víceméně očekávatelných střetech zjistí, že jsou na postapokalyptické Zemi, kterou primáti ovládli. Vidíte, jak to vypadá jednoduše? Jenže stejně jako tehdy, i dnes stojí film, který právě přichází do kin, na převratných vizuálních efektech. Na základních principech dobra a zla. Na dramatických a velkolepých záběrech. A toho se nám dostává bohatě. V „Úsvitu planety opic“ je rozrůstající se smečka geneticky pozměněných opů, vedených šimpanzem Caesarem (Andy Serkis), ohrožována skupinou lidí, kteří přežili účinky devastujícího viru, jenž se rozšířil před deseti lety. Nejprve se jim sice podaří dosáhnout křehkého příměří, ovšem jenom na krátkou dobu, po které se obě strany ocitnou na pokraji války, která určí, kdo se stane vládcem planety Země. Režisér Matt Reeves říká: „Příběh, který vyprávíme, vede ke vzniku Planety opic, nikoliv Planety lidí a opic.“

V tomto novém příběhu opice nadále udržují svou komunitu v lesích národního parku Muir Woods. Mimo tuto enklávu se však vytrácejí jakékoliv známky civilizace. Lidská rasa prakticky vyhynula, až na pár jedinců, žijících v různých komunitách po celé Zemi. Z jedné takové přichází skupina lidí, aby se pokusila obnovit zdroje elektrické energie, a při své výpravě do poškozené elektrárny se střetnou se skupinou vedenou Ceasarem. Toho Andy Serkis přivedl k životu díky svému oceňovanému a úchvatnému výkonu ve filmu „Zrození planety opic“ (2011). Jakožto vůdce dokázal Caesar zajistit své opičí smečce v prvních letech po osvobození bohatý život. Teď, o deset let později, se potýká s výzvami v podobě udržení si pozice mírumilovného vůdce, a také musí chránit svou družku a dvě děti před lidmi. „Pořád se snaží rozvíjet své „vnitřní já“, tentokrát burcováním té smečky šimpanzů a orangutanů a goril, přičemž zároveň zůstává otevřeným a vnímavým vůdcem. Caesar je alfa op. Je to přirozený vůdce a ostatní opi jej respektují, protože má vrozený smysl pro spravedlnost, naslouchá názorům ostatních a tvoří s nimi důležitá rozhodnutí,“ říká Serkis. „Caesar je nyní otec. Má svou družku, syna a ještě jedno právě narozené mládě. Je zodpovědný za to, aby jeho komunita přežila. Ale na druhé straně je empatický vůči lidem a hluboko uvnitř cítí, že je zapotřebí s nimi komunikovat.“

To mu ale lidé nijak neusnadňují. A tady už narážíme na černobílé figury, které jsou nekomplikovaně jasné a stokrát v takových situacích viděné. Nabubřelý, hloupý a útočný Carver (Kirk Acevedo) na straně lidí má svůj téměř totožný protějšek v podobě Koba (Toby Kebbell) mezi opicemi. Od prvního střetu víme (nebo tušíme) co bude následovat. Otázkou zůstává, jak to bude zpracováno a jak to dopadne. Na detaily si počkejte do kina, ale nutno říci, že (jak už jsem napsal) i když víme, co nejspíš uvidíme, stejně není čas na nudu. Uchvátí nás dokonalé opice všeho druhu, ambiciózně pojaté velké scény soubojů, napínavá atmosféra v klíčových okamžicích a především výkony těch, kteří jsou skryti za maskami opic. Na efektech se skutečně nešetřilo. Režisér Matt Reeves říká: „Doufám, že si diváci, přestože vědí, že využíváme vizuální efekty, řeknou ‚Počkat, v tom filmu nebyly žádné skutečné opice?‘. Pro mě je tohle velmi vzrušující nápad, protože vytváří emotivní realitu. Pokud uvěříte tomu, že ty opice jsou skutečné a že jsou schopné emocí, pak budete postupně stále více vtaženi do děje. Myslím, že tohle je jeden ze zázraků, kterých společnost Weta dosáhla. Ještě nikdy se nikdo nepokusil natáčet v exteriérech ve 3D, tedy alespoň co se takového rozsahu týče.“ Na věrohodnosti dodává filmu i ta skutečnost, že tvůrci natáčeli v exteriérech. Více než 85 procent „Úsvitu planety opic“ se natáčelo ve vancouverských lesích a nedaleko New Orleans. Serkis to nazval „obrovským technickým skokem, díky kterému můžete neustále být v kontaktu s ostatními herci.“ Jak tvůrci vyzdvihují, natáčení filmu takového rozsahu ve 3D a na nádherných, ale složitě dostupných exteriérových lokacích, navíc s použitím technologie performance capture, bylo ještě mnohem složitější, než tomu bylo v případě „Zrození planety opic“. Nicméně, technologie ještě stále nejsou dokonalé, čehož si všimneme nejspíš v případě Ceasarova malého potomka – malé opičátko je roztomilé, ale počítačové na první pohled. Nevadí, zbytek snímku to vynahradí.

Co tedy stojí za povšimnutí? Kromě zmíněných efektů a výkonu Serkise i ostatních „opičích“ herců je v popředí zájmu (i oka kamery) postava Malcolma (hraje ho Jason Clarke, který se objevil například i ve snímku „Velký Gatsby“ 2013 a momentálně natáčí neméně očekávaný film „Terminator: Genesis“ 2015, kde ztvárňuje Johna Connora). Jeho postava symbolizuje tu dobrou část lidství a tu polovinu populace, která je ochotná se o Zemi rozdělit a v míru ji sdílet s ostatními tvory. I tato postava je však příliš jednoduchá a přímočará, jeho jednání nepřekvapí, v podstatě ani nebylo moc co hrát. O kus lépe je na tom Gary Oldman coby vůdce přeživší komunity Dreyfus. On je totiž tím, kdo cítí zodpovědnost za cokoli, co se má nebo může stát. Na jednu stranu se snaží dovést „své“ lidi do světa, kde se znovu podaří vybudovat civilizaci, jak ji dnes známe (což je plus), na druhou stranu nevolí vždy úplně správné metody a kloní se spíš k variantě „po zlém“, což z něj dělá jednoho ze záporáků filmu. Ovšem i tady je třeba říct, že postava má příliš malý prostor, než by si někdo jako Oldman zasloužil. O dalších hercích ani postavách není snad ani co říct. Z dalších tvůrců stojí za zmínku kameraman Michael Seresin, který má na svém kontě takové hity jako „Harry Potter a vězeň z Azkabanu“ (2004), ale hlavně také „Půlnoční expres“ (1978). Casting vedla hvězda svého oboru Debra Zane, která se rovněž podílela na filmech „Americká krása“ (1999), „Hunger Games“ (2012) a řadě dalších hitů. A konečně soundtrack, který nelze než doporučit, složil Michael Giacchino, jenž stojí i za hudbou pro filmy jako „Star Trek: Do temnoty“ (2013), „Mission: Impossible - Ghost Protocol“ (2011) a mnoha úspěšnými animáky. Tak to shrňme. „Úsvit planety opic“ ve finále stojí za to vidět. Ideálně ve 3D, ve kterém si všechny záběry vychutnáte. Nechte se obklíčit opicemi a sledovat v nové variantě souboj o Zemi, o přežití a skutečné hodnoty, abyste i vy zjistili, jak málo někdy chybí k tomu, aby se zvířata chovala lidsky a my…, no, jako zvěř. Dávám filmu 70%, s odřenýma ušima a proto, že jsem fanoušek.

A aby toho nebylo málo – pro ty z nás, kteří jsme si opičí ságu zamilovali, připravilo vydavatelství Laser-books doslova lahůdku! Nejen, že vydává novelizaci filmu „Úsvit planety opic“, ale dokonce i knihu, kterou speciálně pro nadšence nechalo napsat studio Twentieth Century Fox spojovací příběh, který se odehrává v mezidobí filmů „Zrození planety opic“ a „Úsvit planety opic“. Vychází pod názvem „Úsvit planety opic - Ohnivá bouře“. Obě knihy přeložil Milan Žáček a najde je na webu vydavatelství, odkud je lze také objednat. Tak příjemné počtení a pokoukání!

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz) a materiály distributora

Dawn of the Planet of the Apes
Sci-Fi / Akční / Drama / Thriller
USA, 2014, 130 min
Režie: Matt Reeves
Hrají: Gary Oldman, Toby Kebbell, Judy Greer, Keri Russell,
Andy Serkis, Kodi Smit-McPhee, Jason Clarke, Kirk Acevedo…
ČR premiéra: 17. 7. 2014, CinemArt
www.dawnofapes.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Úsvit planety opic
Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva.

Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic.

Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země.

zdroj: TZ Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Úsvit planety opic
Akční sci-fi Matta Reevese Úsvit planety opic navazuje na úspěšný titul Zrození Planety opic (2011, Rise of the Planet of the Apes; r. Rupert Wyatt), což byl vlastně prequel adaptace románu Pierra Boullea Planeta opic (1967, Planet of the Apes; r. Franklin J. Schaffner) i jeho stejnojmenného remaku (2001; r. Tim Burton). – Tvůrci v úvodu přibližují dobu před deseti lety, kdy skupina inteligentních opic, vedená šimpanzem Cézarem, uprchla ze San Francisca. Jsou to myslící bytosti díky genovému přípravku ALZ 112, vyvinutému pro léčbu Alzheimerovy choroby. Vedlejším produktem však byl pro člověka smrtící virus opičí chřipky. Přežili jen geneticky imunní lidé. – Početná skupina lidoopů v čele s Cézarem a jednookým Kobou si vybudovala sídlo v sekvojovém lese nedaleko San Francisca. Když se tu objeví výprava, vedená inženýrem Malcolmem, Cézar lidi (zaskočené tím, že mluví) pošle pryč. Vůdce sanfranciské kolonie Dreyfus pověří Malcolma, aby se s lidoopy dohodl kvůli obnově přehradní elektrárny. Šestičlenné skupince, v níž je i Malcolmova přítelkyně, lékařka Ellie, a jeho syn Alexander, se to podaří. Jenže Koba zosnuje spiknutí. Postřelí Cézara, zapálí osadu, obviní z toho lidi a v čele zfanatizovaných soukmenovců vytáhne k městu. Cézar díky Ellii přežije. Ukryje se s ní, s Malcolmem a s Alexandrem v domě, kde žil s vědcem Willem. Lidoopi zatím dobudou kolonii. Koba nechá zavřít Cézarovy věrné. Cézar později v souboji Kobu zabije. Ví však, že válka bude pokračovat… – Ponurý příběh má napětí a spád. Opice představují herci, nasnímaní pomocí motion capture. – V souvislosti s filmem vyšly v knižní podobě oficiální prequel Grega Keyese Ohnivá bouře (2014, nakladatelství Laser, Plzeň 2014) a oficiální filmová novelizace Alexe Irvinea Úsvit Planety opic (2014, nakladatelství Laser, Plzeň 2014).
-kat-, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Válka o planetu opic (2017)

 Válka o planetu opic (2017)
Válka o planetu opic n
War for the Planet of the Apes
Žánr: akční / dobrodružný / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Matt Reeves

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:30 - 17:15

17 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Člověk jako živočišný druh

16:30 - 17:20

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

77 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

7 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani