Union Pacifik (1939)

Union Pacifik (Union Pacific)
78.6 %
 
 

Union Pacific

    Žánr: western / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1939        
    Délka: 95 min.
Dvě nominace na Oscara získal tento film s westernovou tématikou. Byl natočen v roce 1939 C.B.DeMillem. Začíná v období, kdy bylo zapotřebí konečně postavit velkou americkou transkontinentální železnici, která by zabezpečovala nejen přesun osob, materiálu, ale i poštu. A zajistila tak pohodlnější a rychlejší odvoz lidí a zásob.
President Lincoln projevil veliký zájem o urychlenou výstavbu železnice, a stavba započala. Joel Mc Crea hraje kapitána Jeffa Buttlera, který má na starosti správu železnice, především její ochranu, a setkává se ve vlaku, kterým cestuje na místo určení, se svým dávným přítelem gamblerem Dickem Donlewym – R.Presston, a pošmistrovou MollyManahan – Barbarou Stanwyck. Mezi těmito lidmi vzniká milostný trojúhelník. Nechybí tu ani přepadení poštovního vlaku, a krádež peněz, ani potíže okolo stavby železnice na nepřístupných místech v horách, a neustálé ataky indiánů, kterým se „ocelový oř“ pochopitelně nelíbí z mnoha závažných důvodů......

marta.holubova-clara.bow  Autor: clara.bow

režie:
Cecil B. DeMille
 
 
hraje:
Barbara Stanwyck (Mollie Monahanová), Joel McCrea (Jeff Butler), Akim Tamiroff (Fiesta), Robert Preston (Dick Allen), Lynne Overman (Leach Overmile), Brian Donlevy (Sid Campeau), Robert Barrat (Duke Ring), Anthony Quinn (Cordray), Stanley Ridges (generál Casement), Henry Kolker (Asa M. Barrows), Francis McDonald (genrál Dodge), Willard Robertson (Oakes Ames), Harold Goodwin (Calvin), Evelyn Keyes (Mrs. Calvinová), Richard Lane (Sam Reed), William Haade (Dusky Clayton), Regis Toomey (Paddy O'Rourke), J.M. Kerrigan (Monahan), Fuzzy Knight (Cookie), Harry Woods (Al Brett), Lon Chaney (Dollarhide), Joseph Crehan (Ulysses S. Grant), Julia Faye (Mame), Sheila Darcy (Rose), May Beatty (Mrs. Hoganová)
 
 
námět:
Ernest Haycox (Trouble Shooter (román, 1937))
 
 
scénář:
Walter DeLeon, C. Gardner Sullivan, Jesse Lasky
 
 
kamera:
Victor Milner
 
 
hudba:
John Leipold
 
 
kostýmy:
Natalie Visart
 
 
střih:
Anne Bauchens
 
 
umělecká spolupráce:
Roland Anderson
 
 
asistent architekta:
Roland Anderson
 
 
producent:
William LeBaron, Cecil B. DeMille
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.