Učitelka (2016)

Učitelka
72 %
 
 

Další název: The Teacher

    Žánr: drama
    Země: Česká republika / Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 21.7.2016        
    Délka: 99 min.
Režisér Jan Hřebejk debutoval snímkem Šakalí léta (1993) a záhy se prosadil jako tvůrce hořkých kultovních retrokomedií Pelíšky (1999) a Pupendo (2003), filmem Musíme si pomáhat (2000) či tragikomediemi ze současnosti Medvídek (2007), U mě dobrý (2007), Nestyda (2008) a dalšími.

Nejnovější film Učitelka vznikl z větší části ve slovenské produkci, se štábem i hereckým obsazením ze Slovenska. Na relativně malém prostoru, během rodičovského sdružení, se před diváky odehrává psychologické drama o zneužití pravomoci ze strany třídní učitelky (Zuzana Mauréryová). Vzájemné obviňovaní a síť vztahů mezi postavami se postupně odhalí skrze návraty do minulosti. Na oko empatická učitelka pod rouškou věrnosti ideologii socialismu sofistikovaně šikanuje žáky a za drobné protislužby, dárečky a výpomoci vydírá jejich rodiče. O prospěchu tak nerozhodují učební výsledky, ale míra angažovanosti rodičů na osobních výhodách paní učitelky. Hřebejk nastoluje otázku ochoty podporovat takovéto korupční praktiky ze strany kolektivu rodičů. Ne všichni však přistoupí na její hru. Tlak kolaborantů se během třídní schůzky stupňuje a soustředí se na „nespolupracující" rodiče.
Film zasazený do 80. let minulého století obsahuje silný aktualizační přesah. Mohl by se odehrát v kterémkoliv prostředí a v jakékoliv době. Hřebejk staví vyprávění na drobnokresbě charakterů a na výkonech herců. Právě ve školním prostředí se budují možné základy následného společenského zla, nadřazenosti a útlaku. Rodiče zastupují typizovaný vzorek socialistické společnosti, přičemž formy nadřazenosti a kolaborace se stupňují s výškou postavení jednotlivých postav ve společenském žebříčku. V pevně uspořádaném systému se pyramida moci jen tak lehko naklonit nedá.

Hřebejk systematicky demaskuje formy zastrašování a útlaku, analyzuje reakce kolektivu, který je ze strachu i výhod ochotný korupci tolerovat. Dokáže jednotlivec situaci změnit?

Martin Paluch
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Jan Hřebejk
 
 
hraje:
Zuzana Mauréry (učitelka Drazdechová), Zuzana Konečná (Kučerová), Csongor Kassai (Kučera), Tamara Fischer (Dana Kučerová), Martin Havelka (Binder), Éva Bandor (Binderová), Oliver Oswald (Filip Binder), Peter Bebjak (Littman), Richard Labuda (Karel Littman), Jozef Domonkoš (Dr. Němec), Judita Hansman (Bartzová), Ladislav Hrušovský (Malinovský), Dušan Kaprálik (Hančo), Ondřej Malý (invalidní důchodce Řehák), Attila Mokos (varovatel), Lukáš Pelč (špicl), Lukáš Herc (Juraj Němec), Ela Lehotská, Jaroslav Mottl, Inka Gogálová, Martin Šulík, Michael Mottl (Jozef Hampl), Monika Čertezni, Peter Barták, Ľubomír Kratochvíl, Agáta Spišáková, Alexandra Strelková, Milan Vojtela, Martin Hrevuš, Viktor Stupka, Emma Tarageľová
 
 
námět:
Petr Jarchovský
 
 
scénář:
Petr Jarchovský
 
 
kamera:
Martin Žiaran
 
 
hudba:
Michal Novinski
 
 
výprava-architekt:
Juraj Fábry
 
 
kostýmy:
Katarína Štrbová-Bieliková (kostýmní výtvarnice), Mária Melušová (kostymérka), Jana Horváthová (kostymérka), Lýdia Juhosová (kostymérka)
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Jiří Klenka (kontaktní zvuk, zvuk. postprodukce, mix zvuku), Vladimíra Cafourková (zvuk. postprodukce), Jiří Melcher (editace dialogů), Ivo Špalj (ruchy), Pavel Dvořák (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Ljuba Pašková (ČT)
 
 
produkce:
Štefan Šulo (RTVS), Roman Jordan (PubRes), Tereza Keilová (Offside MEN), Barbora Dlabajová (Offside MEN)
 
 
zvláštní efekty:
František „Šuli” Rakický, Jozef Ťaptík, Alexander Mucha
 
 
koproducent:
Ondřej Zima, Jan Prušinovský
 
 
vizuální efekty:
Zdeněk Machuta (supervizor)
 
 
masky:
Anna Hroššová (umělecká maskérka), Zuzana Paulini (maskérka), Katarína Horská (maskérka), Mária Chmelová (maskérka), Petra Spielböcková (maskérka), Zuzana Peschlová (maskérka)
 
 
dramaturgie:
Dana Gorguláková
 
 
asistent režie:
Samuel Spišák, Pavel Svatoň
 
 
asistent kamery:
Daniel Brogyányi
 
 
asistent architekta:
Viera Dandová
 
 
osvětlovač:
Rastislav Gore (hlavní), Branislav Klčo, Peter Ochaba
 
 
výkonný producent:
Jarmila Hoznauerová (ČT), Ivana Kurincová (RTVS), Erik Panák
 
 
producent:
Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Tibor Búza
 
 
skript:
Jana Cviková
 
 
asistent zvuku:
Vojtěch Větrovec, Juraj Baláž, Juraj Sikora, Miroslav Kosáč, Lubomír Kopecký
 
 
vedoucí výpravy:
Kamil Najser
 
 
casting:
Ingrid Hodálová
 
 
švenkr:
Aleš Hart, Lukáš Teren, Jan Strnad
 
 
ostřič:
Martin Votruba, Urban Arsenjuk
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.