Dirigible (1931)

Dirigible
    Žánr: dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 100 min.
Tento na svou dobu zajímavý kulturně romantický film poskytoval dávným divákům pohled do hrozivých polárních pustin, které si vyžadovaly stále nové a nové lidské oběti. S pomocí a s porozuměním amerického letectva a námořnictva se podařilo vytvořit tento zajímavý film, který nese ve svém titulu číslo jedné z ohromných vzducholodí, která byla pro účely tohoto filmu zničena.

Dějově byl film založen na soutěži mezi dvěma letci, z nichž jeden se svojí skupinkou se snažil dosáhnout jižního pólu vzducholodí a druhý letadlem. Oba ztroskotali na této svojí dobrodružné pouti vzdušnými a ledovými pustinami, ale dosáhnou přece jenom svého cíle přátelskou součinností, která zde nabyla jedinečného výrazu. Strhující byly scény pěší túry ztroskotanců, z nichž jednoho po druhém pohlcovala bílá smrt. Poslední dva - jeden oslepený sněhem, druhý šílený zoufalou beznadějí, vlečou se krvavou stoupu blíž k neznámému cíli, když tu přišli po mnohakilometrové strastiplné cestě na místo, odkud vyšli.

Film obsahoval více děje nežli obrazu, poskytoval tedy poměrně málo přírodních zajímavostí polárních končin. Zato diváci nepřišli o pohled na krkolomnou leteckou akrobacii a technickou práci v přípravách k dálovým letům vzducholodí a letadel. Představitelé byli tehdy známí američtí letci Jack Holt a Ralph Graves, jejichž společnou partnerkou byla Fay Wrayová. Sympatického polárníka filmaři vytvořili hercem Hobartem Boswhortem.  Autor: Asmodej

režie:
Frank Capra (.)
 
 
hraje:
Jack Holt (Jack Bradon), Ralph Graves (Frisky Pierce), Fay Wray (Helen Pierceová), Hobart Bosworth (Louis Rondelle), Roscoe Karns (Sock McGuire), Harold Goodwin (Hansen), Clarence Muse (Clarence), Emmett Corrigan (admirál John S. Martin), Richard Alexander (radista), Bess Flowers (host na večírku), George Gabby Hayes (důstojník), Selmer Jackson (poručík Rowland), Eddie Kane (hlasatel), Adrian Morris (člen posádky), Harry Strang (námořní důstojník)
 
 
námět:
Frank Wead (.)
 
 
scénář:
Jo Swerling (.), Dorothy Howell (.)
 
 
kamera:
Joseph Walker (.)
 
 
střih:
Maurice Wright (.), Harry L. Decker (.)
 
 
zvuk:
Dan Milner (.)
 
 
vizuální efekty:
Ned Mann (.)
 
 
producent:
Frank Capra (.), Harry Cohn (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.