U pokladny stál (1939)

U pokladny stál
87.8 %
 
 
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 10.2.1939        
    Délka: 99 min.
„Nemocniční ošetřovatel Kryštof Rozruch je opravdu hoden svého příjmení! Nenapodobitelný Vlasta Burian v jedné ze svých nejlepších komedií!“
Nehrdinským hrdinou je zde Kryštof Rozruch, nejveselejší ošetřovatel v nemocnici U svatého Jakuba. Smích jej přejde v okamžiku, kdy dostane balíček z nemocenské pojišťovny, kde není léčivé bahno, které potřebuje na svůj ischias, ale zubní protéza, kterou nepotřebuje vůbec na nic. V pojišťovně však narazí na stěnu typické úřednické povýšenosti a lhostejnosti, která se jako zázrakem změní v odporné patolízalství ve chvíli, kdy je Rozruch omylem považován za svého nadřízeného, primáře Marka. Aby zmatkům nebylo konce, setkává se Rozruch posléze v lázních se skutečným Markem, ten se ale pro změnu vydává za ošetřovatele Rozrucha.

Ačkoli byla tato satiricky laděná komedie natočena již v roce 1939, zdá se dnes svým způsobem aktuálnější než kdy dříve. Díky ní si totiž ověříme, že nešvary v nemocenském pojišťovnictví nejsou v Čechách ničím novým, že tu panovaly kupodivu i za tolik vychvalované prvorepublikové demokracie. Ach ta povaha česká.

Předlohou jedné z nejznámějších burianovských komedií – kdo by si nepamatoval slavnou Baladu o deliriu tremens – byla stejnojmenná divadelní hra, jejímž autorem byl znalec tématu nad jiné povolaný – chirurg Vinohradské nemocnice Jiří Verner.

Zdroj: FTV Prima

režie:
Karel Lamač
 
 
hraje:
Vlasta Burian (ošetřovatel v nemocnici Kryštof Rozruch), Jaroslav Marvan (MUDr. Osvald Brunner), Ladislav Hemmer (tajemník), Adina Mandlová (sekretářka Věra), Čeněk Šlégl (gremiální rada Richard Pěna), Marie Blažková (matka Věry), Anna Gabrielová (dcera gremiálního rady), Antonín Streit (MUDr. Marek), Karel Postranecký (lékař), Václav Trégl (pacient Matyáš Klůcek), Emanuel Kovařík (úředník), Václav Menger (manžel v lázních), Betty Kysilková (manželka v lázních), Antonín Soukup (portýr), Václav Mlčkovský (vrátný v lázních), Karel Veverka (pacient s ovázanou hlavou), František Filipovský (úředník pojišťovny), Karel Němec (zřízenec v nemocnici), Ferdinand Jarkovský (kancelářský sluha), Marie Ježková (role neurčena), Orchestr R. A. Dvorského (lázeňský orchestr), R. A. Dvorský (zpěvák), Růžena Kurelová, Marta Školudová (ošetřovatelka), František Lašek (pacient s nemocnými zuby), Jaroslav Tryzna (lékař), Josef Holzinger (Rozruchův kolega - zvaný "Bernardýn")
 
 
námět:
Jiří Verner (divadelní hra)
 
 
scénář:
Václav Wasserman
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
zpěv:
R. A. Dvorský, Vlasta Burian (recituje Baladu o deliriu tremens)
 
 
text písně:
Ladislav Brom
 
 
producent:
Ladislav Brom
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.