Duben
ohodnotit

Tygr a drak

Wo hu zang long

Další název:
Tiger a drak; Crouching Tiger, Hidden Dragon; 臥虎藏龍
Rok:
2000
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
1.3.2001
„Neporazitelný bojovník. Nenaplněná láska. Nesmrtelná legenda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tygr a drak
Dech beroucí příběh z Číny 19. století od oscarového režiséra Anga Lee brilantně kombinuje akci, ohromující vizuální efekty a příběh lásky. Mezinárodní superstar Chow Yun-Fat a Michelle Yeoh podávají úžasné výkony coby dva legendární bojovníci, které jejich celoživotní hledání spravedlnosti a poct odvádí od naplňování osobních tužeb. Film sleduje životy tří hrdých bojovníků, z nichž se každý snaží vypořádat se svými vnitřními pocity: statečného válečníka, který není schopen projevit opravdovou lásku, ženy, jejíž klidné chování je v rozporu s vnitřním zmatkem jejích tužeb a mladé aristokratky, která se skrytě bouří proti uzavření manželství bez lásky. Cesta, kterou si každý z nich vybere, poznamená jejich životy provždy...


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Tygr a drak
Legendární bojovník Li Mu-paj už nechce dále prolévat krev a požádá svou přítelkyni a tajnou lásku Šu Lien, aby v Pekingu předala jeho meč Zelený osud panu Tche. Dřív než odejde do ústraní, musí ještě pomstít smrt svého učitele, kterého zákeřně zabila tajuplná bojovnice Nefritová liška. V Pekingu pan Tche seznámí Šu Lien s mladičkou Žen, dcerou správce Jüa, kterou chtějí rodiče výhodně provdat. Dívka obdivuje Mu-paje a tvrdí, že sama prodělala výcvik v bojovém umění. V noci maskovaná lupička ukradne Zelený osud a na útěku se utká s Šu Lien. V poslední chvíli lupičce pomůže k útěku tajemný komplic. V Pekingu se objeví Mu-paj pátrající po Nefritové lišce. Není jediný, kdo ji chce najít. Hledá ji také policejní inspektor Caj se svou dcerou Maj, aby pomstili smrt své ženy. V souboji Nefritová liška Caje zákeřně zabije, nedokáže ale porazit Mu-paje, který se na místě souboje nečekaně objeví. Ukáže se, že Nefritová liška je chůvou Žen a právě ona ji zasvětila do tajemství bojových umění podle kodexu Wu-tan, který ukradla. Chtějí aby meč vrátila a Mu-paj jí vyčte, že sice ovládá bojové umění Wu-tan, ale nepochopila jeho smysl. Nabízí jí, že se stane jejím učitelem, dívka to však odmítne.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Tygr a drak
Tygr a drak je epický milostný příběh zasazený do staré Číny. Krásný a silný Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) je jedním z nejlepších mistrů nejvyššího bojového umění své doby. V tajném výcvikovém táboře potkává dávnou přítelkyní Shu Lien (Michelle Yeoh). Kdysi v boji zabil jejího snoubence, ale náklonnost mezi nimi je vzájemná. Li požádá Shu Lien, která pokračuje v cestě do Pekingu, aby předala jeho meč, legendární Green Destiny (Zelený osud), do rukou pana Tche, respektovaného vůdce a přítele Shu Lienina otce. Li chce tímto gestem začít po letech bojů novou životní etapu. Odchází do hor poklonit se památce dávného mistra, kterého před lety otrávila kriminálnice Jade Fox (Cheng Pei-Pei). Mezi tím se Shu Lien setkává v Pekingu s dcerou guvernéra krásnou Jen, která je obdivovatelkou způsobu života, jakým žije Shu Lien. Krátce na to je posvátný meč z domu pana Tche ukraden a způsob ukazuje na styl Jade Fox. Po stopách krádeže se jako první vydává Shu Lien. Zelený osud je v rukou Jade Fox a je na Li Mu Baiovi, aby jej získal zpátky a zároveň pomstil všechny mrtvé. Je za to ochoten položit i život…


Popis / Obsah / Info k filmu Tygr a drak
Strhující film Anga Lee oživil čínská vyprávění
0 bojovnících, kteří dokázali popírat gravitaci. Díky Tygru a drakovi, který se tváří, že má filozofický přesah, a kung-fu zde připomíná spíš balet, vzalo na milost asijské bojové umění i množství intelektuálů. Film ve světě vzbudil zájem o čínskou kinematografii, získal Oscara a zaznamenal i přes uvádění v původním znění s titulky slušnou návštěvnost.
Na disku je kromě originální mandarínské čínštiny i anglický dabing, ale nikoho snad nenapadne pouštět si film s ním. V bonusech očekávejte dva zhruba čtvrthodinové dokumenty - první se týká filmu obecně, ve druhém se Michelle Yeoh zpovídá, co Tygr a drak znamenal pro její duševní i kariérní vývoj. Rozhodně nepřehlédněte vtipný komentář, při jehož namlouvání se sešel Ang Lee se spoluscenáristou a producentem Jamesem Schamusem. Lee se tu snaží divákům přiblížit filozofický rozměr příběhu a vysvětluje například, co umožňuje jeho hrdinům získat energii pro nadpřirozené pohybové schopnosti. A hlavně si oba tvůrci dělají s nadhledem legraci jak z rozdílů mezi východní a západní kulturou, tak sami ze sebe. Seance obsahuje vážné debaty o národních tradicích, ale i smích nad tím, že někomu přistane v mozku kus železa.


Popis / Obsah / Info k filmu Tygr a drak
Tygr a drak
(CROUCHING TIGER, hidden dragon)
SONY PICTURES ENTERTAINMENT
~ežře: Ang Lee
Hrajř: Yun-Chow Fat, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang, Chen Chang, Sigung Lung, ~ei- pei Cheng
Magický příběh ze staré Číny na pozadí vzdálené historie východu. Úžasné scenérie ze zakázaného města a nádherné přírody západní Činy sledujeme příběh o lásce, odvaze a odpuštěni.
cílová skupina: 20 - 30 ,
počet kopií : 6
žánr: dramatický epos

A Film byYANG LEE
DISTRIBUČNÍ LIST
TYGR A DRAK
„Crouching Tiger, Hidden Dragon"
USA 2000
Slogan:
Neporazitelný bojovník. Nenaplněná láska. Nesmrtelná legenda.
Variabilní symbol: F 0111011
Premiéra: 1. 3. 2001
Monopol: FALCON a.s., do 28. 2. 2002
ŠUP (1:2,35), 120 min, Dolby Stereo, české titulky
Přístupnost.' mládeži přístupný
Žánr; dobrodružný
Produkce: Ang Lee, Bill Kong. Li-Kong Hsu
Režie: Ang Lee
Scénář: Hui Ling Wang, Kuo Jung Tsai, James Schamus, Kuo-Rong Tsai
Kamera Peter Pau
Hudba: Tan Dun
Hrají. Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Cheng Pe-Pei
TYGR A DRAK je epický milostný příběh zasazený do staré Číny. Krásný a silný Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) je jedním z nejlepších mistrů nejvyššího bojového umění své doby
V tajném výcvikovém táboře potkává dávnou přítelkyni Shu Lien (Michelle Yeoh). Kdysi v boji zabil jejího snoubence, ale náklonnost mezi nimi je vzájemná. Li požádá Shu Lien, která pokračuje v cestě do Pekingu, aby předala jeho meč, legendární Green Destiny (Zelený osud), do rukou pana Tche, respektovaného vůdce a přítele Shu Lienina otce. Li chce tímto gestem začít po letech bojů novou životní etapu. Odchází do hor poklonit se památce dávného mistra, kterého před lety otrávila kriminálnice Nefritová Liška (Cheng Peipei). Mezi tím se Shu Lien setkává v Pekingu s dcerou guvernéra krásnou Jen, která je obdivovatelkou zp~sobu života, jakým žije Shu Lien. Krátce na to je posvátný meč z domu pana Tche ukraden a způsob ukazuje na styl Nefritové Lišky. Po stopách krádeže se jako první vydává Shu Lien. Zelený osud je v rukou Nefritové Lišky a je na Li Mu Baiovi, aby jej získal zpátky a zároveň pomstil všechny mrtvé. Je za to ochoten položit i život...


Ocenění: Zlatý glóbus za režii a zahraniční film, Ceny BAFTA: zahraniční film, režie a další dvě ocenění ze čtrnácti nominací, čtyři Oscaři 2000 za cizojazyčný film, kameru, hudbu a výpravu z deseti nominací (dále film, režie, scénář podle předlohy, střih, kostýmy a píseň), šest Zlatých koní (tchajwanské národní ceny) za film, hudbu, střih, akční choreografii, vizuální a zvukové efekty, historicky nejúspěšnější cizojazyčný film v USA, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandě, film roku dle časopisu Time Magazine, Cena Kruhu newyorských filmových kritiků za kameru, Cena Asociace losangeleských kritiků za film, Cena amerického sdružení režisérů DGA za režii, Independent Spirit Awards za film a vedlejší ženskou roli (Z. Ziyi)
Tygr a drak patří k těm málokdy viděným filmům, jež umějí uspokojit zároveň zábavychtivé publikum i diváky toužící po hlubokém uměleckém zážitku. 0 přijetí či odmítnutí snímku rozhodne hlavně míra naší tolerance vůči mýtům a vypravěčským postupům jiných kultur.

Kino ART



Po třech anglicky mluvených filmech (mj. Ledová bouře) se uznávaný tchajwanský režisér Ang Lee vrátil ke kořenům a realizoval svůj dávný sen: snímek s čínským bojovým uměním. Historický akční film Tygr a drak (v překladu anglického originálu Číhající tygr, ukrývající se drak) vznikl podle čtvrté části pětidílného románu čínského autora Wanga Du Lua, který se na tento žánr specializoval (kniha vyšla před druhou světovou válkou). Dva milostné příběhy, sloužící jako záminka pro bojové akce, oživil Ang Lee romantickým pohledem a bravurní režií. Hrdinou je legendární bojovník Mu-paj, který chce kvůli utajované lásce k přítelkyni (a bojovnici) Šu Lien ukončit svou kariéru. Musí však ještě pomstít smrt svého mistra, kterou způsobila zákeřná bojovnice Nefritová liška... Ang Lee spolupracoval na tomto výjimečném filmu, odehrávajícím se na počátku 19. století, se svým stálým spoluscenáristou a producentem Jamesem Schamusem a se žánrovými specialisty, kameramanem Peterem Pauem a s choreografem bojů Yuenem Wo-Pingem, který se proslavil zejména scénami se zavěšenými aktéry v Matrixu. Film Tygr a drak znamená nepochybně vyvrcholení v trendu asijských bojových filmů. Fascinuje dokonalostí provedení, náročnými efekty i dovedností zpracování (lety vzduchem, běh po kolmých stěnách, chození po vodě nebo souboje v korunách bambusů). Zároveň ale spojuje tyto prvky s nostalgickým obrazem romantických vztahů. Tvůrci pracují s různými náladami i s rozličnými prostředími. Vynikající výkon podávají také herečtí představitelé v čele se zkušenými asijskými herci, kterým zdařile sekunduje vynikající mladá Zhang Ziyi v úloze hrdé Žen. Snímek získal mj. Zlaté glóby za nejlepší zahraniční film i nejlepší režii, Cenu Kruhu newyorských filmových kritiků za nejlepší kameru, výroční tchajwanské filmové ceny Zlatý kůň v následujících kategoriích: nejlepší film, nejlepší efekty, nejlepší akční choreografie, nejlepší hudba, nejlepší střih a nejlepší zvukové efekty, a byl také nominován na Oscara celkem v 10 kategoriích.

Kino AERO


Epický milostný příběh zasazený do staré Číny. Krásný a silný Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) je jedním z nejlepších mistrů nejvyššího bojového umění své doby. V tajném výcvikovém táboře potkává dávnou přítelkyni Shu Lien (Michelle Yeoh). Kdysi v boji zabil jejího snoubence, ale náklonnost mezi nimi je vzájemná. Li požádá Shu Lien, která pokračuje v cestě do Pekingu, aby předala jeho meč, legendární Green Destiny (Zelený osud), do rukou pana Tche, respektovaného vůdce a přítele Shu Lienina otce. Li chce tímto gestem začít po letech bojů novou životní etapu. Odchází do hor poklonit se památce dávného mistra, kterého před lety otrávila kriminálnice Nefritová Liška (Cheng Pei-pei). Mezi tím se Shu Lien setkává v Pekingu s dcerou guvernéra krásnou Jen, která je obdivovatelkou způsobu života, jakým žije Shu Lien. Krátce na to je posvátný meč z domu pana Tche ukraden a způsob ukazuje na styl Nefritové Lišky. Po stopách krádeže se jako první vydává Shu Lien. Zelený osud je v rukou Nefritové Lišky a je na Li Mu Baiovi, aby jej získal zpátky a zároveň pomstil všechny mrtvé. Je za to ochoten položit i život.

mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Tygr a drak
Po třech anglicky mluvených filmech se uznávaný tchajwanský režisér Ang Lee vrátil ke kořenům a realizoval svůj dávný sen: film s čínským bojovým uměním. Snímek Tygr a drak (v překladu anglického originálu Číhající tygr, ukrývající se drak) vznikl podle čtvrté části pětidílného románu čínského autora Wanga Du-Lua, který se specializoval na tento žánr (kniha vyšla před Il. světovou válkou). Dva milostné příběhy, sloužící jako záminka pro bojové akce, oživil Ang Lee romantickým pohledem a bravurním zpracováním. - Legendární bojovník Mu haj chce kvůli utajované lásce k přítelkyni (a bojovnici) Šu Lien ukončit svou kariéru. Musí však ještě pomstít smrt svého mistra, způsobenou zákeřnou bojovnicí Nefritovou liškou. Tato žena se zmocnila tajného kodexu bojových umění z kláštera Wu-tan a vycvičila si žačku, správcovu dceru Žen. Dívka se zmocní vzácného meče a napomáhá své učitelce v boji proti mocným soupeřům. Netuší však, jak se Nefritová liška provinila. Mu-paj a Šu Lien ji chtějí ušetřit, dokonce jí chtějí napomoci k setkání s jejím milencem, pouštním banditou Luem. Po četných peripetiích umírá Nefritová Liška i Mu paj, zasažený její jedovatou šipkou. - Ang Lee spolupracoval na výjimečném filmu, odehrávajícím se na počátku devatenáctého století, se svým stálým spoluscenáristou a producentem Jamesem Schamusem a se žánrovými specialisty, kameramanem Peterem Pauem a s choreografem bojů Yuenem Wo-Pingem, který se proslavil zejména scénami se zavěšenými aktéry v Matrixu. Film Tygr a drak nesporně znamená vyvrcholení v trendu asijských bojových filmů. Fascinuje dokonalostí provedení, použitím náročných efektů i dovedností (lety vzduchem, běh po kolmých stěnách, chození po vodě či souboje v korunách bambusů). Zároveň však spojuje tyto nezbytné prvky s nostalgickým obrazem romantických vztahů. Tvůrci pracují s různými náladami i s různými prostředími; do vyprávění je například vložena dlouhá retrospektiva setkání mladičké Žen s banditou Luem v poušti. - Vynikající výkon podávají i herečtí představitelé v čele se zkušenými asijskými herci, jimž zdařile sekunduje vynikající mladá Zhang Ziyi jako hrdá Žen.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/3/19

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - 3 + 1 s Miroslavem Donutilem (...

21:50 - 23:04

19 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky lidského génia

21:55 - 22:50

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:40 - 23:40

29 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

21:40 - 22:50

29 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10