Duben
ohodnotit

Tygr a drak

Wo hu zang long

Další název:
Tiger a drak; Crouching Tiger, Hidden Dragon; 臥虎藏龍
Rok:
2000
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
1.3.2001
„Neporazitelný bojovník. Nenaplněná láska. Nesmrtelná legenda.“

Komentáře k filmu Tygr a drak

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.9.2010
Příběh sám o sobě by i   docela ušel, láska s   překážkami mi nevadí, ale   ty "lítací" triky   - co by jim udělalo natočit   ty souboje reálněji?!   Bohužel je to jedna z podstat   mnoha filmů této   provenience; dá se říct   jejich specifikum.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.9.2009
krásná podívaná, která je   však předělaná pro   západní publikum. Obsahuje   sice bojové sekvence, které   nejsou reálné, ale přesto   se soustředí stejnou měrou   i na děj. Výborné herecké   obsazení a nádherná   výprava zajišťují skvělý   zážitek.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2018
Výpravná záležitost, v   podstatě taková tragická   telenovela. On Ang Lee měl   vždycky tendence na ty   společenské filmy, kde   vztahy jsou svázány   určitými konvencemi a tak si   prostě vyměnil anglický   venkov za asijský. Efektně   se u toho létá po   střechách a v bambusovém   lese, zhrzená ženská   zničí několik životů, ale   minimálně se u toho dokáže   slušně poprat a mladá krev   bojuje o své místo na   slunci. Trochu   zdlouhavější, hodně hrané   na efekt, přitom příběh   jednoduchý, vyzobány   tehdejší největší   asijské hvězdy, dnes už   trošku nudnější a pomalu   se stává Tygr a drak   klasikou.
MARi0
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.3.2012
Tygr a drak
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara (2001):   Nejlepší kostými,   Nejlepší režie, Nejlepší   střih, Nejlepší píseň k   filmu (A Love Before Time),   Nejlepší film, Nejlepší   scénář podle předlohy.
Oscar (2001): Nejlepší   neanglicky mluvený film,   Nejlepší kamera, Nejlepší   hudba, Nejlepší výprava a   dekorace.
Shrňme si   to, film v čínské   mandarínštině a takové   světové uznání. To je až   neuvěřitelné. Mě osobně   se to tedy nijak extra   nedotklo, jakékoliv bojové   snímky jdou vždycky mimo   mě, ať už se jedná o kung   fu či o souboje v korunách   stromů, jako je tomu v   Tygrovi a drakovi. Ale jedno   se musí nechat. I přes   svojí pohádkovost dokáže   Crouching Tiger, Hidden Dragon   zaujmout i starší publikum a   dokáže mu vštípit, že by   tento svět mohl opravdu   existovat. Ne dnes, ale kdysi   to třeba tak opravdu mohlo   být :) Já osobně jsem   dokázal tuto myšlenku   akceptovat a o to víc jsem si   vše ještě užil. Příběh   byl tedy místy dojemný až   hanba, ale ty létací scény,   kdy se bojovalo na zemi i ve   vzduchu, ty vše vyvážili...
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.5.2017
Hluboké, komplexní a   podnětné drama ve spojení s   love story v mystické době   staré Číny. Snímek sice   svojí kvalitou dosahuje   vysoké úrovně, ale v   čínské kinematografii není   ojedinělý. Takových   počinů opírající se o   staré čínské legendy a   báje (mezi něž patří i   létání) i s milostným   motivem je daleko více a   neméně kvalitních, takže   vzniká otázka, co na tomto   filmu tak utkvělo, že se   dočkal tak honosného   ocenění. Poutavý příběh   o lásce, zradě, morálce,   volby a následků uchvátí   hlavně svým citovým   projevem s kapkou nějakého   toho filozofování   doprovázené akčními   scénami v podobě soubojů,   na kterých si dal choreograf   viditelně záležet. Co   postava, to osobitý charakter   a příběh vyprávěn pomalu   a srozumitelně. Pomalejší   tempo sice dává pocit   natahovanosti, ale některým   scénám to dodává větší   sílu. Z technického hlediska   je film natočen velice   dobře.
Prasoid
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2008
Výpravně, emocionálně,   herecky, prostě po všech   stránkách profesionálně   odvedená práce. Některé   bojové scény však trpí   přílišnou   přetechnizovaností a   umělostí.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.11.2018
Ač natočeno v ohromujícím   stylu, připadá mi, že   navenek film vypadá trochu   víc, než ve skutečnosti je.   Nebo mě míjí ty asijské   způsoby, které se tváří   bůhvíjak vznešeně, ale v   pozadí se vyskytují tytéž   špatné lidské vlastnosti,   co v našich krajích. Nejvíc   mě oslovila linie   nenaplněné lásky - rozpor   mezi touhou být s milovaným   člověkem a vlastní   nespoutaností.
Lienocka22
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.2.2008
Fantastická romanca, ktorej   prospieva to, že nevznikla v   Hollywoode. A záverečná   naháňačka Chow Yun-Fata a   Ziyi Zhang je fenomenálna.   Chow je jednoznačne   vynikajúci!
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.4.2008
Asijskou tvorbou jsem byl   okouzlen již jako dítě. Ang   Lee nastínil pěkný   příběh o lásce a dalších   emocí za vyváženého   doprovodu smyčcových   nástrojů. Yuen-Woo Pingova   choreografie vyúsťuje v   perfektní práci a dovoluji   jsi říci, že bojové   sekvence oplývají jistým   baletním nádechem, jak jsou   dokonale nacvičené. Zhlédl   jsem tento film a musím   říci, že mě nadchl. Je to   jeden z mých   nejoblíbenějších bojových   filmů.
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.6.2014
Tohleto v Americe ocenili?   Okaté triky, jak Číňané   lezou po zdech a střechách,   kde je vidět, jak herce   jistí neviditelné lano?   Režisér Ang Lee vsadil do   špatné technologie, ale i tu   v Americe ocenili. Film ale   už od začátku trpí   zdlouhavými a nesmyslnými   dialogy, hroznou kamerou,   příšernou atmosférou,   výpravou, nudou, nic   neříkajícími dialogy,   průměrné výkony a vlastně   máte problém se do hlavních   postav vžít. Film není   natočený tak, abyste   postavám fandili, což je   přece na filmu to hlavní.
Nejvíce jsem se těšil   na bojové scény, když se o   tomto snímku říká, že je   to nejlepší bojovka, ale   pravdou je, že v 36. komnat   šaolinů jsou ty triky mnohem   lepší, stejně je na tom   samotný film.
Očekával jsem tedy, že   to bude pěkná bojová   podívaná, které mám rád,   ale nedočkal jsem se, proto   film beru jako zklamání.
Misantrop
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2011
Létající nadlidští   hrdinové jsou součástí   mnoha starých asijských a   potažmo i evropských mýtů   (gandharvové, géniové,   andělé). Film je také   takovým moderním mýtem,   takže nejčastější   "problém" tohoto po   všech stránkách   vynikajícího filmu by ani   pro nás, Evropany, neměl   představovat žádný   problém. Vždyť opravdu   skutečné nejsou ani reality   show.
hejtman
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.11.2006
Na pozadí vizuální parády Létající Rómeo a Julie.
První polovina ujde,druhá   část nudná skoro bez děje.   Technika boje je extrémně   přehnaná a létání   působí až směšně a když   si vzpomenu na Klan   Létajících Dýk /klasika   tohoto žánru /je mi až   smutno,jak se dá zkazit   dobrý nápad.Čekal jsem   malý zázrak,a asi díky i   nepochopení,dostal jen   bezduchý romantický   obrázek.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2010
Poletující bojovníci, proč ne?
Ačkoliv se film musí brát s   nadsázkou, tak je rozhodně   postačující, že všechny   triky se dělali ručně a   herci se museli naučit   všechna použitá bojová   umění. Už jenom to stojí   za shlednutí.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Docela dobra cinska   "pohadka" s   napinavymi souboji a krasnou   kamerou. asi se to jednou   nestane klasikou zanru   kung-fu, ale na zabaveni   dobre.
huron
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.5.2006
Z filmu mám pocit značně   rozpačitý. Na jednu stranu   vizuální perla, měl jsem   pocit, že se spíše dívám   na obraz - harmonie barev,   scenérie a detaily, hra   světel a stínů. A herci   spíše připomínali   tanečníky vířící v   piruetách. Na stranu druhou   nuda, příšerná nuda; v   druhé půlce jsem DVD   přetáčel, což dělám   opravdu vyjímečně.   Největší problém jsem ale   měl se souboji, resp. s tím,   jak "létali" -   působilo to na mě směšně,   ta zatnutá pěstička spíše   vypadala jako špatná parodie   na Supermana. Možná film má   mystické kouzlo a hloubku,   já to ale nepoznal. Při   srovnání s jinými mnou   hodnocenými filmy musím dát   upocený průměr.
Naki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Asijské bojové umění nikdy   nepřestane být zajímavým.   Doslova exhibiční podívanou   nám přinesl film Tygr a drak   a stal se tak kultovním   filmem, který doporučuji   každému co zbožňují a   potrpí si na precizní boje.
Ivett
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.10.2007
Tenhle film mě opravdu hodně   zklamal. Herecké výkony   nejsou špatné, ale příběh   je překombinovaný, triky   chvilkama trapné (třeba jak   lítají v korunách stromů).   Jediné co stojí za to je   konec (naštěstí ne   happyend). Ale jak se tenhle   film dopracoval k oscarům, to   je mi záhadou.
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2018
"Žiaden rast nie je bez   pomoci, žiaden čin nie je   bez odozvy a žiadna túžba   nie je bez obmedzenia. Svet je   plný tigrov a drakov."   Prvé zhliadnutie bolo   aklimatizačné, plné údivu   a miernej neistoty. Druhé   bolo prijatím pravidiel, na   ktorých stál dovtedy   nevidený filmový svet. A   tretie až piate boli   najduchovnejším a   najdojímavejśím   emocionálnym zážitkom, aké   som kedy prežil pred   filmovým plátnom. Ale skôr   než filmom, je TIGER A DRAK   epickou filmovou básňou,   ktorú môžem pozerať stále   dokola a dokola a ktorá,   podobne ako dobrá hudba,   nikdy nestratí nič zo svojej   pôsobivosti. Ang Lee zobral   klasické témy nenaplnenej   lásky, zrady a zodpovednosti   a zasadil ich do sociálne   neutrálneho, duchovne   čistého prostredia, v ktorom   im mohol dodať dovtedy   nevídaných rozmerov. Scéna   "Premárnil som celý   svoj život..." vo mne   bude rezonovať naveky.
adam75
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.4.2009
Nejde o to, že postavy mají   zbraně v ruce, ale jde o   pohyb, v tomto případě bych   řekl tanec...úžasné   choreografie soubojů vám   nedovolí odtrhnout   oči...oprávněný Oscar
aspect777
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2010
Tygr a drak
Výborný film plný   vizuálního pokoukání.
Pokud Vám přijdou   některé bojové scény jako   z Matrixu ,jste blíž než si   myslíte choreografem není   nikdo jiný než Yuen   Wo-Ping.
Klasika   ,která může už jenom   zrát.
intoska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.6.2009
Krásný film,zvláště po   vizuální stránce.jako u   mnoha filmů odehrávajících   se ve staré číně,je i tady   spousta   "antigravitačních"   soubojů.To ale neuškodí   příběhu.Film ve mně   zanechal hluboký dojem.
Tarik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.11.2004
Tento film je velmi pěkně   zpracován, hudba i video je   na vysoké úrovni, ale film   se mi nelíbil pro dvě věci:   Příběh a technika boje. To   létání vzduchem mi   připadalo přitažené za   vlasy... Ale jinak je film   pěkný se slušnými   hereckými výkony...
kocir
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.4.2015
Kravina
Ach boze, co to je za kravinu?   Nindzove letaji vzduchem po   lese, behaji po vode a jeste   se od ni odrazi. To vse jeste   umocneno totalne trapnym   pohybem hercu, kdy "vubec   neni poznat", jak jsou   tahani lanem. Toto musel   natocit nekdo kdo bud ma   zaporne IQ nebo se domnívá,   ze takove IQ ma divak.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih85798minih85798Dredd (2012) 
Dredd n
minih33355minih33355Posedlost (2002) 
Possession n
minih164358minih164358Ježek Sonic (2020) 
Sonic the Hedgehog n
minih121146minih121146Divoké historky (2014) 
Relatos salvajes n
minih20019minih20019Světáci (1969) 
Světáci n
minih65448minih65448Čundrcountry show (1994) [TV pořad] 
Čundrcountry show n
minih161028minih161028Králíček Jojo (2019) 
Jojo Rabbit n
minih2515minih2515Absolvent (1967) 
The Graduate n
minih41870minih41870Beowulf: Král Barbarů (2005) 
Beowulf & Grendel n
minih44290minih44290Angel (2006) 
Angel n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763983
Plakátů: 376596
Obsahů a biografií: 178283

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10