Duben
ohodnotit

Tulák z širých plání

High Plains Drifter

Další název:
Tulák z horských plání; Ein Fremder ohne Namen
Žánr:
Rok:
1973
Délka:
101 minut
„Clint Eastwood jako režisér a představitel hlavní role v příběhu osamělého pistolníka, který přijíždí do města plného falše a nenávisti.“

Komentáře k filmu Tulák z širých plání

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
POlYEKRAN
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.1.2021
Western a námět
U westernů se často   stávalo, že původní verze   se stala námětem, pro jeho   nové natočení- jeho   ,,ideovým rámcem" se   stal filmový western..resp.   povýšení události na   vyšší rovinu, aby mohla   být lépe viděna a   pochopena(jezdec, který   vykonává svojí osobní   pomstu
celému městu,   za to, co se zde přihodilo).   Archaické naladění mysli
zde - je kodifikuje   konstrukty, které jsou pro   western charakteristické:   vztah jednotlivce a komunity,   specifickou identitou, jak   každá generace přijímá   tuto identitu nebo odmítá
a interpretuje podle   svých potřeb nebo když s   ním bývá konfrontována..
mates05
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.10.2019
Opět Clint jako neznámí   cizinec, ta role mu padne jak   jinak.
Není vítán   obyvateli a je jasné že tam   není něco V pořádku.
Přestřelky ušli a hudba   byla pěkná a konec se mi   líbil.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2019
Ono se to sice táhlo, ale   dalo se to vydržet. Konec se   dal odhadnout už v polovině,   takže překvápko se   nekonalo. Lehce nadprůměrný   western s několika dobrými   okamžiky. Ten konec byl   příliš rychlý.
Venom_TomHardy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2019
Tulák z širých plání   představuje zřejmě jeden z   morálně nejspornějších   filmů Clinta Eastwooda.   Mnozí měli, mají a   nepochybně i budou mít   problém si určit, kdo tady   ve skutečnosti představuje   zápornou postavu? A hlavně   kdo kladnou, když ani muži,   a vlastně ani ženy z Laga   nejsou zrovna vzorem všech   ctností? Ve finále se tedy   asi stejně většina diváků   ztotožní s oním tulákem,   jenž všechno, co dělá,   dělá z nějakého důvodu, a   třebaže to tak na první ani   druhý pohled nemusí vypadat,   většinou to myslí v   dobrém. Tato role Clintovi ve   westernech maximálně   seděla, a tak nepřekvapí,   že si ji zopakoval   vícekrát, byť musel tušit,   že Hodný z „dolarové   trilogie“ a tulák se budou   překonávat složitě. Ale o   tom třeba někdy příště.
FrankieOndatra
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2015
Film je jednou z prvotín   Clinta Eastwooda čoby   režiséra a nedá sa mu   uprieť, že námet čerpal z   diel Serga Leoneho (veď v   niektorých napokon aj hral   !!!). Od svojho priateľa sa   veľa naučil, čo prejavil   najmä typickými znakmi   Leonových westernov - dlhými   statickými scénami a   detailným vyobrazením   prostredia. Do hlavnej úlohy   obsadil sám seba, čo sa dalo   aj čakať, pretože v tej   dobe ho každý poznal ako   neohrozeného málovravného   pištoľníka, ktorý svojim   koltom prederavý každého   nepriateľa. Tu sa mu podarilo   rozšíriť rozmer svojej dnes   už kultovej postavy o tých   pár centimetrov naviac. K   svojej prirodzenej surovosti a   sebavedomiu pridal i   pochmúrnu tajomnosť a výraz   "diabolského"   vykonávateľa osobnej   pomsty.
Dá sa   povedať, že Clintovi sa   podaril veľmi dobrý kúsok.   Až doteraz stále nechápem,   prečo to všetko ten samotár   stváral. Kvôli tomu, že   chcel v obyvateľoch vyvolať   výčitky svedomia za   dehonestáciu tamojšieho   šerifa, alebo išlo len o   obyčajnú pomstu a   potrestanie troch vinníkov ?   Atmosféra je veľmi   pochmúrna, čo nezmení ani   pár hlášok alebo zopár   vtipných scén, čím sa   potvrdilo, že zámer filmu je   vyvolať v divákovi pocit   neistoty a aktívne ho   zapojiť do deja.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2012
TULÁK Z ŠIRÝCH PLÁNÍ

Film z   režisérské dílny Clinta   Eastwooda. Jde o western s   poněkud netypickými prvky.   Přestože jde teprve o druhý   Eastwoodův režijní počin,   nezapře se už jeho   nezaměnitelný projev. Film   se odvíjí v pomalém   vypravěčském stylu, proto   pro někoho může působit   nudně, ale to není pravda.   Je to jen přesně a umně   vykreslený život v malém   městečku, jehož obyvatele   sužuje strach z vlastního   špatného svědomí, který   se neodbytně blíží.   Všichni vědí, že jejich   vinou byli odsouzeni za smrt   jednoho z nich nepraví   viníci. Jejich trest pomalu   končí a do městečka se   vkrádá strach. Strach z   jejich pomsty. Tulák se   objevil zcela nečekaně a v   pravý čas. Zdá se, že pro   městečko bude pravým   požehnáním. Jenže on   pomalu mění město v peklo a   to vše s tichým souhlasem   místních obyvatel. Ano,   postava Cizince působí jako   záporná, nedělá podstatě   nic hezkého, ale už od   počátku je jasné, že   postavy, kterým ubližuje, si   jeho trest zasluhují. Myslím   si, že komentáře s   nelichotivým hodnocením jen   potvrzují, že film není   obyčejným příběhem z   divokého západu. Diváci   možná očekávají plytký a   jasný příběh s   černobílým dějem, ale to   Tulák z širých plání   opravdu není. Pointa   příběhu tak zůstala   zřejmě mnohým divákům   ukryta.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.7.2011
Tulák z širých plání
Celkem dobrý western s   Clintem Eastwoodem v hlavní   roli. Abych pravdu řekl, tak   mi hlavní hrdina přišel   spíše jako záporák, který   využil, či zneužil koho   potkal, nicméně nebudu   říkat, že se mi to takhle   nelíbilo. Na druhou stranu s   koltem uměl taky obstojně   zacházet, což předvedl v   nejedné scéně.   Závěrečný souboj mě   ovšek nijak výrazně   neoslovil.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.4.2011
Bohužel, tento film si mnozí   zaměňují se standartním   westernem typu Johna Wayna a   pod. Velký omyl, protože   Eastwood má svůj styl, své   diváky, kteří jeho filmům   rozumí, a okud se někomu   nelíbí, tak je to jeho   právo, ale rozhodně by   neměl třeba z tohoto filmu   dělat šmíru.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.5.2010
Tenhle film je spaghetti   western jako vyšitej –   nejenže hlavní hrdina(opět   bezejmennej cizinec v podání   Clinta Eastwooda) se s ničim   nepáře – tady je to spíš   záporák než cokoliv   jinýho, psanec, kterej   využije beznadějný situace   zbabělých lidí v jakýsi   osadě a nakonec kouká jenom   na svůj prospěch.Jeho   příjezd do městečka   začíná veskrze klasicky –   začnou se do něj navážet   tři týpci, tak je   oddělá…Do tý doby nic   novýho, ale už v další   scéně znásilní místní   holku(co si budeme povídat,   řikala si o to, ale…), což   nejni u hlavní postavy   westernu zrovna obvyklý.I   zbytek filmu se táhne v   podobnym duchu a nezřídka mi   těch ušlápnutých   civilistů bylo až líto,   jenže…Eastwood je   sympaťák i přesto co tady   provádí a vzhledem k tomu,   jaký sou ty tři hlavní   záporáci   neschopný(povšimnul sem si   obzvlášť toho individua s   koňskym xychtem, ten se   opravdu vyved:-),   nepřekvapilo mě nic moc   finále, ale ten bordel co tam   cizinec způsobil během   předchozí hodinky stál za   to.Mít to trochu lepší   scénář s osmičkou bych   neváhal, ale i takhle je to   zajímavá nevšední   podívaná…se slušnou   hudbou.75%.
satyr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2010
Další velmi dobrý western s   Clintem Eastwoodem v hlavní   roli.Jako neznámí   cizinec,který má chránit   obyvatele malého městečka   je plný tajemství.
HonzaS11
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.2.2010
Příběh bezejmeného   drsňáka, který je najat na   ochranu před bandou   zabijáků. Když vezme   spravedlnost do svých rukou   začíná se mezi   obyvatelstvem šířit strach   a panika, která zesiluje   jejich černé svědomí za   činy z minulosti.Úspěšný   western v režii i v hlavní   roli C. Eastwooda z roku 1973.
AshT
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.9.2009
Clint Eastwood hlavní hrdina   cizinec.Opravdu musím říc   že je to spíše detektivní   žánr ale taky dobrý.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.5.2009
Myslím si, že sedmdesátá   léta už začala přinášet   do westernového žánru   spíše brutalitu, než   romantiku Divokého Západu.   Film Tulák z širých plání   patří k té přechodové   hranici. Hlavní postavu   bezejmenného tuláka zde   vytvořil herec Clint   Eastwood. Používal zde   stejný tlý kukuč jako u   Harryho Callahana. Jednou   ranou zlikviduje každého   protivníka, který buď   nestačí ani vystřelit a   nebo vystřílí vše, ale   vedle. Se zájmem jsem tento   příběh sledoval, ale nijak   zvlášť nezaujal. Určitě   bude patřit k těm filmům,   které si nebudu moc   pamatovat.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2009
Výborný western, režiséra   a jak jinak, než hlavního   představitele Clinta   Eastwooda. Těším se na   vydání filmu na DVD.   Komentář k filmu se plně   shoduje s Mlapiskou.
sarf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2008
Lago -> Hell
Jezdec dorazí do města, dá   si pivo /!/, whisky,   postřílí pár otrapů a už   tu zústane. Hlavně proto,   že je místními   představiteli najat na   ochranu před bandou   zabijáků, kterou právě   propustili z vězení.   Narozdíl od High Noon se   očekávaný příjezd   gaunerů nestane jediným   očekávaným okamžikem   filmu, ale v Lagu probíhá   řada zápletek, během   kterých se ukazuje, že   poutník beze jména   neprojížděl městem jen tak   náhodou. Bandu pistolníků   je potřeba zlikvidovat, ale   zároveň město musí krvavě   zaplatit za to, co jeho   obyvatelé dopustili v   minulosti ...

Protagonista i žák   Sergia Leoneho Clint Eastwood   v Tulákovi ukazuje, že   svého mistra sice   nepředčil, ale umění   takřka detektivní zápletky   i ztvárnění příběhu   odkoukal docela slušně.
Mlapiska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.8.2008
Naopak – vynikající a   velmi silný western (už se   těším, až si ho pustím   znova), vzpínající se všem   žánrovým klišé o dobrých   a špatných hoších. Už   dlouho jsem nezažila film,   který by byl až do   takovéhle míry krutý a   cynický. Není v tom špetka   něčeho dobrého nebo   sympatického, čemu by   člověk mohl fandit – to   platí i o hlavním hrdinovi,   který nenechá nikoho na   pochybách a pro jistotu hned   na začátku, kdy přijede do   jistého malého městečka,   postřílí tři   "ochránce města" a   bez sebemenších cavyků (a   za bílého dne) znásilní   největší místní   fiflenu.
Jako obvykle   nevyndá doutník z pusy (a to   ani když jde do vany) a jako   obvykle toho příliš   nenamluví. Ano, řeč je o   Clintovi Eastwoodovi, který   si opět střihl roli   bezejmenného drsňáka s   kamennou tváří a minimem   slov, který však disponuje   vysokou inteligencí a   nebývalým střeleckým umem   a jde se mstít, mstít a   mstít...
Těžkopádný, nezvykle   krutý, leč velmi chytře   natočený western,   obestřený záhadnou,   tajemnou atmosférou, která   se zde udržuje po celou   délku filmu. K tomu jako   vždy vynikající Clint   Eastwood (snad ještě   tvrdší a záhadnější než   v dolarové trilogii),   několik vskutku netypických   a originálních nápadů a   jako bonus vynikající   pointa, která je tou pravou   třešinkou na dortu. Je však   nutné u filmu udržovat   pozornost, jinak bude dojem   minimální.
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Velice slabý western na   kterém si Clint Eastwood   poprvé vyzkoušel jaké to je   western režírovat a   zároveň v něm i hrát. Na   filmu je vidět, že se asi   hodně učil od mistra   Leoneho, se kterým natočil   úspešnou   "dollarovou"   trilogii. I zde se setkáváme   s bezejmenným   "hrdinou", který se   dostává do zapadlého   městečná ve kterém se mu   nedostane zrovna vřelého   přijetí a hned po příjezdu   už má na kontě tři   mrtvoly. Avšak tentokrát   není tento hrdina žádný   sympaťák ale dalo by se   říci, že to je svině a po   chvíli si město doslova   zotročí. Možná by ani   nevadilo, že se této   postavě nedají držet palce   a víceméně mi bylo jedno   jestli ho někdo sejme nebo ne   ale film jako celek nedokáže   ničím zaujmout. Vůbec tu   není žádná westernová   atmosféra podbarvená   nějakou zajímavou hudbou a o   akci se ani rozepisovat nebudu   jelikož té je ve filmu   naprosté minimum. Ale   rozhodně Clintovi odpustím   jelikož vím, že má na   svém kontě o dost lepší   filmy a to i ve westernovém   žánru. Ale určitě měl   dávat větší pozor když mu   Leone vysvětloval jak se   točí western.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38924minih38924Mise (2004) [TV film] 
Phantom Force n
minih11017minih11017Kvočny a Král (1974) 
n
minih10819minih10819Krokodýl Dundee (1986) 
Crocodile Dundee n
minih3090minih3090Anička jde do školy (1962) 
n
minih152515minih152515Skokan (2017) 
Skokan n
minih183608minih183608Tonka Šibenice (1967) [TV film] 
Tonka Šibenice n
minih15316minih15316Pan Habětín odchází (1949) 
Pan Habětín odchází n
minih10086minih10086Kdo hledá zlaté dno (1974) 
Kdo hledá zlaté dno n
minih48033minih48033Oběť zla (2007) 
Timber Falls n
minih27108minih27108Masakr v Texasu (1994) 
The Return of the Texas Chainsaw Massacre n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

17 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

27 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani