Duben
ohodnotit

Trosečníci [TV film]

Rok:
2002
Délka:
90 minut
„Tři příběhy o tom, že svět kolem nás je stále plný tajemných událostí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Trosečníci
Původní projekt scenáristy Marka Epsteina (studenta FÁMU) vznikl jako volný triptych krátkých povídek, které se ve svém námětu nechaly inspirovat motivy tří pohádkových příběhů. Nejedná se však o pouhý přepis pohádek. Jejich děj autor, společně s mladými debutujícími režiséry Tomášem Krejčím a Ivem Macharačkem, zasadil do současnosti, ale přitom jim ponechali příchuť některých nadpřirozených jevů i některých základních principů a divákovi tak předložil otázku, do jaké míry mohou mít události všedních dnů kolem nás někdy příchuť archetypálních pohádkových pověstí a mýtů, které člověka provázejí od dětství a často prostupují do jeho života, mnohdy podvědomě, i v době dospělosti. Tří vyprávění se .šťastným koncem", byť jsou vystavěna a exponována v reálném prostředí dneška, evokují zároveň určitou nadsázku s otazníkem a tvůrci je navíc ještě ve své explikaci opatřili výstižným podtitulem ... třikrát ze Světa který znáte aneb povídky o třech zachráněných.
Věci, záležitosti a situace, které mohou občas potkat každého z nás, sebou zpravidla nesou jistá poselství, a je pouze na nás a našich schopnostech všímat si jich i ochotě brát si z nich ponaučení. Trosečníci nejsou v tomto smyslu sice žádným morálním apelem na naše vlastní svědomí, ale osobních paralel se v nich na druhou stranu bránit rozhodně nemusíme. Záměrem tvůrců nakonec byla právě snaha hrát si s divákem a formou hry ho tak vrátit k příběhům, které máme rádi a na které on už možná zapomněl. Ostatně záleží na každém z nás, bude-li chtít uvěřit...

První povídka s názvem Bůh ví... je spíše mystickou komedií o jednom vadném jističi a muži, který až po smrti zjistil, že nežil dobře. Duchařské vyprávění těží z fantaskní zápletky a odvíjí úsměvný děj téměř absurdních situací - od rodinných rituálů, vzájemnosti lidské empatie, porozumění, ale i pochopení a uznání vlastních chyb, až k poslednímu soudu, kde by člověk měl být připraven ohlédnout se smířlivě za svým životem a nezůstat překvapen, případně přijmout poslední šanci. Režie Tomáš Krejčí.
Povídka Pošťácká vypráví o poštovním doručovateli, který se snaží, navzdory osobním problémům, doručit podivný balíček s neúplnou adresou. Postupně se ovšem jeho hledání adresáta promění v tajuplnou cestu, na jejímž konci se sám de facto stává příjemcem záhadného balíčku, zároveň však nalézá mnohem cennější poklad, jehož pravou hodnotu si předtím nebyl sto uvědomit. Režie Ivo Macharáček.
Tématem posledního povídkového příběhu s názvem Kráska a netvor je lidská osamělost, která nemusí být způsobena jen fyzickou odlišností, ale třeba jen tím, že nejsme ochotni nikoho jiného do své samoty vpustit. Ústřední dvojici postav tvoří osamělý hrdina, handicapovaný svým postižením a uzavřený ve vlastním světě, a dívka, která hledá sama sebe. Shoda okolností ji přivede k tomuto muži. Sympatie, které mezi nimi vzniknou, je postupně přesvědčí o smyslu jejich života. Režie Tomáš Krejčí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trosečníci
"Námět filmu sjednocuje původní literární předloha, totiž pohádka. Vytvořili jsme tři minipříběhy," říkají autoři, "které svojí strukturou a částečnými motivy vycházejí z klasických pohádek. Nejedná se však o pouhý přepis pohádky do současného prostředí, pouze jsme si z pohádky vypůjčili některé základní principy.
*****
Nadpřirozené síly a kouzla bychom jsme omezili na přijatelné jevy, které by byl moderní divák ochoten přijmout, aniž by okamžitě hledal paralelu s pohádkou. Na druhou stranu se možnosti použití prvků metafyziky nevzdáváme úplně, protože ani dnešní svět není jen sledem logických a vysvětlitelných zákonitostí." "Chceme si s divákem hrát a formou hry ho vrátit k příběhům, které máme rádi a na které on už možná zapomněl."
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

19 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

19 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani