Duben
ohodnotit

Komentáře k filmu Tron

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
MARi0
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.8.2013
Tron
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara v roce   1983 za Nejlepší kostýmy a   Nejlepší zvuk.
Když   jsem zavítal náhodou do kina   na film "Tron:   Dědictví", byl jsem   natolik uchvácen, že jsem   prostě musel vydět originál   co nejdřív to šlo. Bohužel   jsem nakonec byl natolik   zklamán, že to ani není   možné. Nakonec jsem si   uvědomil, že se mi nový   "Tron" líbil   hlavně jen kvůli efektům.   Kdybych možná vyrůstal v   sedmdesátých letech na   tehdejších videohrách, asi   bych si vše užil v lepším   světě. Já jsem ale dítě   doby, kdy se počítače   pomalu začali dostávat do   běžných domácností a s   nimi se začali šířit i   počítačové hry. Video   herny tak začali upadat a já   neznám například ani jednu   z těch, která se ve snímku   objevila. Navíc scénář mi   přišel naivní a o ničem,   chyběla v něm nějaká   větší myšlenka, to že v   počítači žijí malí   človíčkové, to neberu. Na   závěr si ještě dovolím   trochu polemizovat o tom, kdy   se Jeff Bridges stal legendou.   Rozhodně to nebylo při   prvním "Tronovi". U   toho druhého mě přitáhl do   kina právě on...
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2019
Jak pracuje počítač   všichni víme. Ale víme   také, jak to vypadá uvnitř?   Tak s takovou myšlenkou si   pohráli tvůrci z Disney   studia a co si budeme   povídat, myšlenkově,   scenáristicky a hlavně   vizuálně naprosto skvěle.   Na rok 1982 je snímek stejně   tak přelomový, jako v roce   2005 Cameronův 'Avatar'. Je   to tak. Na svou dobu se jedná   o fenomenální oslnivou   podívanou, jakou bylo možné   vyprodukovat dle daných   technických možností. I   dnes však je poznat, že byl   film především natočen   černobíle, aby se později   dobarvil dle daných představ   a požadavků. Námětově   snímek především zkoumá   technologii mající své   místo ve společnosti a   analyzuje naší závislost na   ní. Ztvárněná humanizace   integrálních   technologických součástí   světa MCP (Microsoft   Certified Professional) také   přináší zajímavou   moralizační otázku o   napjatém vztahu mezi   člověkem a náboženstvím   od počátku technické   revoluce. Jenomže tohoto   faktu si málokdo všimne. Je   tu jedna akce vedle druhé,   které dnes připomínají   prvotní verze digitálních   her, k tomu ten vyjímečný   vizuální obraz a tak mnozí   diváci snímek budou   považovat spíše jen jako   osvěžující zábavný film   nezatěžující zbytečně   složitým příběhem.   Každopádně snímek je i   přes své stáří docela   příjemný a je zábavné ho   už jenom sledovat. Míra   představivostí je dosažena   do maxima, což znamená, že   je příběh dokonale   promyšlený a má v mnohem   logiku. V rámci   průkopnických starých   filmů by měl tento počin   zůstat v předních místech   zájmu.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2013
TRON 1982

Občas zlobí -   počítač. Kousne se, a ne a   ne se pohnout. Otvírá se   pomalu jako první jarní   pupeny v chladném počasí.   A já se marně trápím a   přemýšlím proč tomu tak   je. Někde jsem asi udělala   chybu, ale kde?

No jo – a ony tam   uvnitř mají programy   sportovní olympiádu a na   nějakého uživatele se mohou   srdečně vykašlat.   Spokojeně si hrají mezi   sebou, honí se po   světelných paprscích,   závodí a některé možná   doufají, že mně vtáhnou do   svého virtuálního světa,   aby mi ukázaly zač je bitů   loket…

Fantastický nápad (no   jo, Matrix opravdu nebyl   první), převratná událost   ve světě sci-fi, i když je   to pro některé lidi vlastně   jenom taková blbinka   ovlivněná počítačovými   akčními hrami. Ale ten   originální nápad, který   nás zavede do specifického   prostředí virtuální   reality – ten je k   nezaplacení.

Věřím, že spousta   lidí, kteří svět   počítačů právě   nemilují, se možná těžce   orientuje v ději a možná   všemu zcela přesně   nerozumí, ale zkuste si vše   jen tak zlehčit a   zjednodušit, zkuste odložit   upjatost a běžte se   proběhnout po   světélkující dráze svého   počítače. V době svého   vzniku musel být Tron   převratný i po technické   stránce, úžasné, nezvyklé   a zvláštní efekty lákaly   svou originalitou i   technickým provedením.   Jenže čas se zastavit nedá   a to, co bylo tehdy nové a   neokoukané dnes působí   archaicky. Ale i ta   „starobylost“ prvních   počítačů má něco do sebe   a svým kouzlem dostane i   současného diváka.

Jako menší   nedostatek se jeví složitá   orientace diváka jak v   prostoru, tak i ve vztahu k   jednotlivým postavám.   Všechny mají stejné   kombinézy, takže je někdy   problém identifikovat jestli   se díváme právě na Flynna,   Trona nebo někoho jiného. V   kyber-světě zřejmě naplno   nefungují ani city a emoce,   protože na to, co všechno se   dělo s postavami, se všechny   chovaly podezřele klidně a   racionálně - no jo, skoro   jsem zapomněla - vždyť to   jsou vlastně jen tupé   počítačové programy.

A tak se znovu   ponořím do virtuálního   světa, kde se fantazii meze   nekladou, a nechám se   unášet příběhem, ve   kterém mně ve svižném   tempu honí předělané   programy. Doufám, že i já   mám ve svém počítači   svého spojence, svého Trona,   který mi pomáhá, bdí nad   mou bezpečností a nedovolí,   aby mně někdo ublížil.   Protože porazit Trona a   porazit uživatele nebo   dokonce všemocné dálkové   ovládání … to by bylo   něco… to by byla BOMBA!!!
Langley
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.4.2009
Když jsem tento snímek   viděl poprvé v dětství,   tak jsem byl zcela udiven.Po   dlouhé době, co jsem to   viděl znovu je už na tom   vehementně znát zoubek   času, ale pořád to má své   kouzlo, originální   příběh, efekty a hlavně   závody světelných cyklů.
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.5.2009
Nezajímavá a nudná sci-fi   snažící se zaujmout   převážně vizuální   stránkou, která možná   před 27 lety byla úchvatná   ale dnes už tak nezapůsobí   stejně jako příběh a   herci.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Krasne spomienky na minulost
Velke ocakavania.Mozno az   privelke na 29 rokov stary   film, a preto budem zhovievavy   a privriem oko nad celkovym   hodnotenim.Na nasu dobu   komicky scenar a slabsie   herecke vykony.Efekty   nicmoc,ale maju svoje   kuzlo.Hlavnym plusom je hlboka   myslienka, ktora je aj dnes   aktualna a mlady Jeff Bridges,   ktory je uz roky stalicou na   filmovom nebi.Film z nostalgie   doporucujem starsej generacii.
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.1.2013
Takový "matrix" 80.   let. Neuvěřitelně   originální, především   samozřejmě díky grafice,   ale i nápad s přesunem   uživatele do světa programu   je nevídaný. Flynn je v   reálném světě pěkné   kvítko, ale jeho   floutkovství se mu nakonec po   střetech s posluhovači   Dálkového ovládání dá   snadno odpustit. Ač byla   scénka z Bitem krátká,   patří k Tronově humorné   špičce.
Xpojntman
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.5.2017
Hukot film i když pro mnohý   archaickej jak Metuzalem, nebo   jako nějaká vykopávka. Ale   i vykopavky můžou být cool   a nemusí ji vysílat na   Prima Cool.
hlavsa5
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.8.2013
Je to sice už dávno, co jsem   tenhle film viděl, ale   tenkrát ten nápad byl dobrý   a zpracování také. Teď   jsem ho zkouknul znova a léta   mu nic neubrala na tehdejší   kvalitě.
Emzak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.10.2004
Velice zajímavý film z   čistě počítačového a   herního světa v 90 letech.   Bohužel se to na filmu dost   podepsalo, sice je i po letech   stále hodně atraktivní, ale   dobový pohled na výpočetná   techniku je občas spíše   směšný. Je krásně vidět   jak se představa počítačů   od té doby hodně změnila.   Čím je ovšem film   zajímavý i pro dnešní   dobu, je fakt že zřejmě   jako první se pokusil o   náhled do digitálního   světa počítačů a   odvážil se odhalit troufalou   představu o světě u vnitř   počítače s přirovnáním k   reálnému světu, to je asi   to co každého zarazí   nejvíce. Jak někdo může   lidské podoby a vlastnoti   přenést na programy a   aplikace. Je to podivuhodný   pokus, který se ovšem   stává ve výsledku jen   pouhou počítačovou   pohádkou a není na něm tedy   nic co by si mohl scion   fiction fanoušci převzít   pro své budoucí úvahy o   podstatě světa "za   monitorem". Je to čistě   fantazie a nedá se to   připodobnit pro reálný   svět a podle mě ani brát v   úvahu při myšlenkách o   vlastní inteligenci   počítačů nebo programů.   Chtělo by to mnohem   abstarktnější představu,   která by navíc   nepřipomínala nic již   věrně známého z našeho   světa, aby se to začalo   blížit pravdě. Ovšem je to   20 let staré a tak se nedá   hodnotit objektivně z   dnešního pohledu jako jiné   sci-fi.
Rollage
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.11.2010
Nápadem a vizuální stránkou o generaci napřed
Tron musel být ve své době   něco unikátního (28 let   zpět) a ani dnes nelze s   jistotou říci, že ten (ve   své době) převratný   vizuál zestárl. Nostalgicky   to působí určitě, bez   pochyb jako byste ve sklepě   našli nejstarší videohry,   které vždy měli to kouzlo   bezstarostného dětství. Ale   jak jsem uvedl v nadpisu -   nápad a vizuál. Pokud   začneme brát v úvahu   propracovaný děj, herecké   výkony, napětí, dialogy či   cokoliv hlubšího, tak   hodnocení jde rapidně dolů,   protože nic z uvedeného   výčtu v Tronovi nenaleznete.   Ale o to viditelně tvůrcům   ani nešlo. V každém   případě víme, odkud se   sourozenci Wachowští lehce   inspirovali.
Pjotra108
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2010
Výborná věc. Za prvé v tom   člověk může najít fakt   spoustu vtipných hlášek   (teda spíš směšných), ve   stylu "Věděla jsem, že   tě žádný obvod   nezastaví" anebo   "Máš pěknej čip"   (myšlena   "partnerka" programu   Tron), to je prostě sranda.   Ty efekty a techniku bych   ponechala stranou, o tom   píše každý, ale pro mě je   ten film dost přelomový.   Teď už aspoň víme, že   Matrix nebyl první. Čitelný   je to dost, někdy   jednoduchý, někdy   pokulhává scénář a plyne   pomaleji, ale... copak je to   tak těžký v tom najít   kritiku diktatury? Vždyť je   to jasný jako facka! A   spousta výborných metafor na   počítačový svět ve stylu   "žádný program   nemůže existovat bez   uživatele, oni nás   tvoří", koho z vás to   předtím napadlo? Spousta   geniálních věcí a nová   dimenze, pro mě je to   přelomové a úžasné,   nemůžu si pomoct. Jako   dítě bych to asi ani   nezvládla, vždyť je to   složité na začátku, když   se vysvětluje děj a systém.   Pro mě prostě super věc.   Asi i kultovní.
Worech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.2.2011
Po dvojce jsem si připomněl   starou jedničku, která je   mnohem zajímavější než   její pokračování. Paráda   osmdesátek se projevuje v   celém filmu, který je na   svou dobu natočený více   než bravurně. Thumbs up!
LetztesBiest
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.1.2014
O Tronovi jsem se dověděl   až tehdy, když jsem zjistil,   že se chystá dvojka, která   mě uchvátila trailerem a   pěknými efekty (které ale   nepovažuji za vše).   Nejdříve jsem si ale pustil   původní film a byla jsem   nadšen - děj je sice   poměrně jednoduchý, ale   originální, zábavný a   chytlavý - nenudil jsem se   ani chvíli a nadšeně fandil   Flynnovi a spol.
Zatímco dnes už je   počítačová animace úplně   někde jinde a mnohdy už ani   nejsme schopni poznat co je   skutečné a co vytvořil   počítač, tak u Trona je   grafika ještě jednoduchá,   nerealistická a z dnešního   pohledu už zastaralá (v té   době byla samozřejmě   přelomová a ani nechci   myslet na to, kolik jim to   muselo dát práce), jenže   má svoje kouzlo a svým   způsobem je nestárnoucí a   originální. Pokračování   je pak spíš už jen   podívaná s pěknými triky,   kterou tento původní Tron s   přehledem převálcuje, i   když je o 28 let starší.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih48051minih48051Bojová umění Shaolinu (1985) 
Nan bei Shao Lin n
minih24266minih24266Železní andělé 2 (1989) 
Tian shi xing dong II zhi huo feng jiao long n
minih27597minih27597Mrtvý na univerzitě (1998) 
Dead Main on Campus n
minih110887minih110887Joe (2013) [2k digital] 
Joe n
minih17702minih17702Ran (1985) 
Ran n
minih67240minih67240Útok žraloka (2009) [TV film] 
Malibu Shark Attack n
minih43747minih43747Barbie Fairytopia: Kouzlo duhy (2007) [Video] 
Barbie Fairytopia: Magic of the Rainbow n
minih25733minih25733Nebezpečná síť (1995) 
Hackers n
minih43424minih43424Zlo přichází z hlubin (2005) 
Bajo aguas tranquilas n
minih14437minih14437Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu (1988) 
A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Tron: Dědictví (2010)

 Tron: Dědictví (2010)
Tron: Dědictví n
Tron Legacy
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Joseph Kosinski

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

10:10 - 10:35

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

32 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

52 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10