Duben
ohodnotit

Tři přání

Žánr:
Rok:
1958
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
21.6.1963
„Satirická komedie o nedozírných následcích dobrého skutku...“
Popis / Obsah / Info k filmu Tři přání
POZOR SPOILER

Mladí manželé Věra a Petr vycházejí z biografu a venku prší. Věra vezme taxíka, z čehož Petr není nadšený. Ano, je to otázka peněz. Druhý den ráno se Věra chlubí novým oděvem, což jí matka vytýká. Cestou do práce se manželé hádají o penězích a v trolejbuse pustí Petr sednout dědu. Ten mu dá do ruky zvoneček a tvrdí, že je dědeček z pohádky. Na zvoneček má Petr zazvonit, když jej bude chtít zavolat a on mu splní tři přání. Petr si hned na zkoušku přeje, aby se dnes nepracovalo. A hle! Přiběhne do práce na poslední chvíli a sezná, že se dnes nepracuje a jde se na manifestaci. Petr po ní vidí dědu jako kamelota a ze vzteku si přeje, aby u střelnice vždy trefil dvanáctku. Přání se vyhovuje a Petr nese domů spoustu vystřílených hloupostí. Tím je druhé přání vyčerpáno. Je třeba se nad třetím řádně zamyslet, a tak se Petr řádně rozmyslí a pak je vysloví. Chce si žít spokojeně. Dědek to považuje za podfuk, protože si tím Petr z jednoho přání udělal přání více, ale pak souhlasí. Jako první se postará o veliký byt. Jenže i v něm jsou problémy, pak jdou Petr a děda vyřídit půjčku. A výhra auta Spartak, to už je jen třešnička na dortu. Jenže Věra by ráda řídila a opět vznikají problémy. Věra se rozčiluje nad tím, že vůbec musí chodit (jezdit) do práce. Nu, a pak následuje pohovor Petra s kádrovákem, který takto řeší spoustu anonymních udání. Děda roznese, že se Petr zná s ministrem a kvůli tomu je Petr povýšen. Na oslavě tohoto povýšení se Věra opije a má hloupé řeči, čímž Petr přichází o kamaráda Karla Pokorného. Dostává „zdravotní volno“, ale i zde, na pláži narazí na dědu. Manželé se hádají a jedou domů. Tam se v práci Petr dozví, že Karel Pokorný má být propuštěn pro ztrátu důvěry. To jej dopálí a rozhodne se ozvat. Ale zvoneček je v háji a Petr jej marně hledá. Najde jej?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tři přání
Během přípravy tohoto snímku padlo rozhodnutí, které se v českém filmu padesát let nezopakovalo. Vratislav Blažek se kvůli neustálým problémům s realizací rozhodl přepracovat scénář do podoby divadelní hry, která byla mimořádně úspěšná (uvedlo ji nejméně dvacet divadel v Československu, ale i v zahraničí). Až poté vznikl film.
V expozici autoři vrší důkazy o finanční krizi mladého manželství, o sociální „podvýživě". Manželé bydlí na periferii v malém pavlačovém bytě se synem i rodiči. Všechno nasvědčuje tomu, že před sebou máme realistický, kritický příběh o zápase obyčejných lidí o důstojný život. Když se však za hlavním hrdinou Petrem Holečkem zavřou dveře přeplněného ranního trolejbusu, kterým cestuje do práce, do hry vstoupí pohádkový motiv. Zjeví se stařeček, který mu může splnit tři přání. Vyjde najevo, že vedle kritiky společnosti je pro autory podstatné, aby divák přemýšlel o tom, co je a co není dobrý život, kde jsou a nejsou skutečné hodnoty, aby nejen hleděl na problémy společnosti, ale obracel se i sám k sobě.
Sny hrdinovy manželky se díky pohádkovému dědečkovi postupně naplňují, ale příběh spěje ke katastrofě. Manželé už mají auto, byt, vyšší funkci v zaměstnání, jsou na vysněné dovolené u Máchova jezera. Tehdy se hrdina ocitne před volbou, zda se zastane, či nezastane přítele, kterého chtějí vyhodit z práce. Dědeček může zařídit, aby přítel o práci nepřišel, ale Holeček tím ztratí všechno, co tak rychle a lehce získal. Petrovo rozhodnutí se nedozvíme, konec zůstává otevřený.
Žánrové hranice snímku se stírají. Nejde o čistou satiru, pohádku ani moralitu. Možná ho lze označit za dramatické panoráma, jež směřuje k poznání, že žádný zaručený recept na štěstí neexistuje.
Film se dostal do kin až v roce 1963 po odvolání cenzurního zákazu distribuce.
Václav Macek, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Tři přání
V trolejbusu Petr nabídne své místo starému pánovi. Ten se mu představí jako kouzelný dědeček a nabízí mu splnění tří přání. Petr se domnívá, že jde o žert a dvě přání promrhá. Jeho třetím přáním je spokojenost.


Popis / Obsah / Info k filmu Tři přání
Jakou šanci má pohádka, když ve světě řádí socialistický realismus? Smutný hrdina příběhu Petr (Rade Marković), řadový právník stavebního podniku, se tísní v malém bytě na Žižkově spolu s manželkou a starými rodiči a zoufale zápasí s nedostatkem peněz. Jednou v přeplněném trolejbusu nabídne starému pánovi (Bohuš Záhorský) místo k sezení a za dobrý skutek je štědře obdarován. Neznámý stařík je totiž pohádkový dědeček. Petr od něj dostane kouzelný zvoneček a možnost vyslovit tři libovolná přání. První dvě mu ovšem proklouznou mezi prsty. Pro to třetí si užaslý muž musí vzít čas na rozmyšlenou...

Režiséři Ján Kadár a Elmar Klos vytvořili během padesátých a šedesátých let minulého století výraznou autorskou dvojici. Podařilo se jim společně natočit osm dlouhometrážních hraných filmů. K nejlepším z nich patří Smrt si říká Engelchen a Obchod na korze, který v roce 1965 získal jako první český film Oscara.
Film Tři přání, na kterém se s oběma tvůrci jako spoluscenárista podílel Vratislav Blažek, satiricky útočí na některé společenské jevy padesátých let jako byrokratizace či proklamované rovnostářství, ale i na záporné lidské vlastnosti obecně. Vznikl v roce 1958, ale do distribuce se dostal kvůli ideologické kritice až o pět let později. Velmi rychle si však získal oblibu diváků.


Popis / Obsah / Info k filmu Tři přání
Satirická a gogolovsky hořká komedie o nedozírných následcích dobrého skutku a o tom, co z normálních lidí udělal socialismus, měla pořádný vrub u bývalého režimu. V roce 1958 byla označena za vrchol antisocialistické a intelektuálské poťouchlosti a spolu s filmem Zde jsou lvi vyřazena ze společnosti přikyvujících. O deset let později se film vrátil na plátna (a už i na obrazovky), ale jeden z prvních normalizačních cenzurních příkazů o ideologicky škodných filmech jej opět zavřel pod zámek. Navíc emigrovali autor scénáře Vratislav Blažek, spolurežisér Ján Kádár, supervizor František Daniel a z tvůrčího života byl vyřazen i Elmar Klos. A Tři přání tak čekala na svou třetí premiéru další čtvrtstoletí. Je dobré vědět o tom všem i dnes, kdy příběh o kouzelném dědečkovi, který dovedl obelstít socialismus, ale už nemohl a neuměl vykořenit vrozené lidské sobectví, ješitnost a strach o teplé místečko, dostává docela aktuální souvislosti. - Mladý právník Petr zastává podřadné místo ve stavebním podniku. V ranní dopravní špičce pustí sednout starého muže, a protože se jedná o kouzelného dědečka, dostane se mu za dobrý skutek odměny. Může si třikrát něco přát. Dvě přání Petr promarní, a tak to třetí si dobře promyslí, Přeje si žít spokojeně. Tohle splnit není jednoduché ani pro všemocnou pohádkovou bytost…


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

11:15 - 12:05

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

4 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10