Jeden svět
ohodnotit

Tři přání

Žánr:
Rok:
1958
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
21.6.1963
„Satirická komedie o nedozírných následcích dobrého skutku...“

Obsah filmu Tři přání

 
Během přípravy tohoto snímku padlo rozhodnutí, které se v českém filmu padesát let nezopakovalo. Vratislav Blažek se kvůli neustálým problémům s realizací rozhodl přepracovat scénář do podoby divadelní hry, která byla mimořádně úspěšná (uvedlo ji nejméně dvacet divadel v Československu, ale i v zahraničí). Až poté vznikl film.
V expozici autoři vrší důkazy o finanční krizi mladého manželství, o sociální „podvýživě". Manželé bydlí na periferii v malém pavlačovém bytě se synem i rodiči. Všechno nasvědčuje tomu, že před sebou máme realistický, kritický příběh o zápase obyčejných lidí o důstojný život. Když se však za hlavním hrdinou Petrem...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ján KadárJán Kadár  
Elmar KlosElmar Klos  
hraje:
Rade MarkovićRade Marković.....Petr [36]   
Tatjana BeljakovaTatjana Beljakova.....Věra [24]   
Vlastimil BrodskýVlastimil Brodský.....Karel [37]   
Bohuš ZáhorskýBohuš Záhorský.....dědeček [52]   
Růžena LysenkováRůžena Lysenková.....Božena [39]   
Heda MarkováHeda Marková.....matka [51]   
Ota MotyčkaOta Motyčka.....otec [58]   
Josef BeyvlJosef Beyvl.....ředitel podniku [51]   
Lubomír LipskýLubomír Lipský.....referent bytového úřadu [34]   
Václav LohniskýVáclav Lohniský.....kádrovák [37]   
Josef VošalíkJosef Vošalík.....Hurdálek [77]   
Jaroslava SkorkovskáJaroslava Skorkovská.....sekretářka [58]   
Josef KobrJosef Kobr.....hlasatel [37]   
Milan NedělaMilan Neděla.....cestující [24]   
Georgis SkalenakisGeorgis Skalenakis.....cizinec [31]   
Jaroslav RozsívalJaroslav Rozsíval.....příslušník SNB [33]   
scénář:
Vratislav BlažekVratislav Blažek  
Ján KadárJán Kadár  
Elmar KlosElmar Klos  
námět:
Vratislav BlažekVratislav Blažek.....divadelní hra [32]   
hudba:
Jiří SternwaldJiří Sternwald  
kamera:
Rudolf StahlRudolf Stahl  
střih:
Josef DobřichovskýJosef Dobřichovský  
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů, skupina Nova
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tři přání >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2020
Právník Petr Holeček jede tramvají, ze   slušnosti uvolní místo dědečkovi a on se z   něho vyklube dědeček z pohádky chtíc mu za   tento chválihodný čin splnit tři přání.   Věřili byste mu to a nebo ne jako Petr?   Pohádkový satirický příběh se odehrává v   době socialistického realismu, ale, co si budeme   povídat, tohle by se mohlo odehrát v jakékoliv   době. Příběh věrně poukazující na   charaktery člověka co se týče žití každého   z nich.

“Kdybych si přál ´oslíčku,   otřes se!´, to byste splnit nemohl,   že?”
“No to bych nemohl. Co by na to řeklo   ministerstvo financí? To jsou valuty,   chlapče.”

Touha po penězích provází   lidstvo od dob jejich zavedení a vlivem toho   každý touží po tom, aby se měl dobře. A   právě takové přání Petr měl, bohužel až   to poslední, neboť ty dvě předchozí vlivem   nevíry k pravdomluvnosti dědečka zbytečně   promrhal. Společnost ukázaná přesně tak,   jaká skutečně je. Každý žije pouze ze svého   platu, který není zrovna lecjaký a tak na   mnohé představy prostě nejsou. Každý má   svůj určitý životní sen, touhy a přání,   které se bohužel ne a ne splnit. Mít vlastní   byt, auto, dovolenou u vody a samozřejmě spoustu   peněz. Pohádkový dědeček Petrovo manželství   tímto sice obohatí, ale to neznamená, že by   jim okamžitě kvetlo štěstí a spokojenost.   Naopak. Objeví se ta nepříjemná nezničitelná   lidská závist a vliv doby. Problémy se začnou   kupit a dokonce kariérně odnášet i Petrovi   přátelé a to jenom proto, že se snažili zcela   obyčejným lidským přístupem něco   získat.

“Nejde o to co řekl. ale co mohl   říct!”

Jak jednoduché to Petr měl.   Stačilo si jen přát. Jenomže co dál? Finále   je skutečně po psychologické stránce daného   myšlení člověka naprostým vrcholem všeho   dění, dokonce obracející se i na diváky. Co   byste si přáli vědouc, že sice pomůžete   svým přátelům, ale za cenu ztráty veškerých   věcí získaných právě od pohádkového   dědečka? Zazvonili by jste a nebo   ne?

"Víš, to máš tak, milej Petře,   každá pohádka je v podstatě krutá; tu a tam   někoho odmění za dobrej skutek, ale jinak: co   je jí do lidí? Já přece nemohu odstranit   všechny křivdy na světě, abys ty mohl být   spokojený."

Snímek ve své době hodně   narazil, protože ve zkvétajícím socialismu se   přece všichni měli dobře a byli šťastní i   bez pohádkových kouzel. Narazil i humor.   Hlášek je tu opravdu hodně, ale jsou ze života   a tím mají k realitě více než   blízko.

"Ale kdyby každý, rozumíte,   dědo, kdyby každý vždycky a všude promluvil   otevřeně..."
"Psst!"
"...t   ak si u nás za pár let všichni žijeme jako v   pohádce."
"Začíná ti to myslet,   chlapče, a já tu začínám být   zbytečný."

Nejenže se jedná o   nestárnoucí snímek ze světa lidského bytí,   životního soužití a názorové rozmanitosti,   ale je skutečně plně nadčasový. Na tohle   nemusí být ani doba socialismu. Takhle   vystihnout reálný život se ještě nikomu   nepodařilo a kupodivu do dnešních dní nebyl   ani překonán. Takže nelze jinak, než něco   takového považovat za mistrovské filmové   dílo, které poučí i pobaví.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.1.2020
Srbský Gérard Philipe a chorvatská Gina   Lollobrigida v české pohádkové satiře na   socialismus. Filmeček je svižný a když divák   přijme fakt, že se jedná o komedii, tak se i   zasměje.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.11.2016
Taková skoro agitační komedie. Pobaví, ale k   opakovanému zhlédnutí nezláká. Tedy alespoň   mne. Pobavilo, ale podruhé nemusím.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.3.2015
Určitě jeden z nejlepších satirických filmů   koncem padesátých let. Z kin byl stažen po   festivalu v Bánské Bystrici. Morální satira,   která se trefovala do socialismu a apelovala na   morálku obyčejného diváka. Pohádka   přenesená do reality. Poslední přání Petra,   aby se měl jako za socialismu, to hovoří za   vše. A to myslel upřímně.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2010
nebylo tomu vždy
Diváci, kteří se na film dívají by si měli   uvědomit, kdy film vzniknul, za jakých   podmínek, že si režisér vůbec dovolil něco   takového natočit. Že ti, kteří se na filmu   podíleli to neměli potom v životě lehké a   film byl dlouho uschován v trezoru. Dnes   kritizovat něco z doby dávno minulé, není   jako, když Kadár/Klos natáčeli film, možná   ani nedoufali, že film projde schválením   komisí.
ivospetr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2010
Tento film prolomil tabu - odvážil se otevřeně   kritizovat život v socialismu. Už ne žádné   světlé zítřky, když budeš dobře pracovat a   budovat socialismus, ale ostrá satira a   zobrazení syrové skutečnosti bez příkras.   Pohádková postava kouzelného dědečka se   může někomu zdát nadbytečná, ale právě   jeho existence ve filmu může pomoci vytvořit   situace, které by si jinak těžko daly vymyslet.   Je to komedie a hlavně satira. A ani troška   morality na závěr nedokázala film uchránit   před trezorem.
Verik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.1.2009
Mám ráda snad všechny staré české filmy. A   tento taky neměl chybu. Co kdyby vám někdo   splnil tři přání? Že víte co byste si   přáli? Tak pozor aby to nedopadlo stejně jako v   tomto snímku. Ono je asi někdy lepší žít bez   kouzel. No po shlédnutí tohoto filmu si asi   někteří lidé rozmyslí, jestli budou v   tramvaji, vlaku či autobuse sedět.
U filmu se   mi taky líbil otevřený konec, který už si   musíme domyslet dle vlastního uvážení.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.10.2008
Anketa o filmech z 50. let mne zavedla....
...i k tomuto snímku. Jsem v rozpacích, co mám   vlastně k němu napsat. Budu si asi hodně   protiřečit. Netajím se s tím, že mi dost   lezou krkem různé nadšenecké budovatelské   agitky o revizorech Andělech atd., nicméně i   když tento film je vlastně satirou právě na   onen "dokonalý" a "nadšený"   socialismus, nic moc mi neříká...Čtyři body   uděluji hlavně za to, že na konci dost tvrdých   50. let vůbec vznikla odvaha tu   "dokonalost" tehdejšího zřízení   odvážně napadnout, jen to provedení se moc   nepovedlo. Film je nezáživný, místy až   trapný, scény s kouzelným dědečkem   vyznívají příliš infantilně. Zkrátka není   tam nic, proč bych ho chtěla vidět znovu.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2008
Tento film má svoji velkou hodnotu. V čem? Byl   jedním z prvních, který otevřeně ironizoval   socialismus, otevřeně si bral na paškál život   v naší krásné zemi. Pohádková komedie o   kouzelném dědečkovi, který nakonec musí   splnit více, než slíbil. To, co se stalo   hlavnímu hrdinovi filmu se už nikomu asi hnd   nepovede. Proč? Protože v Praze už nejezdí   trolejbusy.
nick4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.7.2008
kouzelný dědeček v socialismu.Satirická   komedie o tom jak se žilo koncem padesátých   let, o čem lidé snili a čeho chtěli   dosáhnout,zde jim pomáhá právě onen   dědeček.Na závěr filmu se autoři ústy   hlavního hrdiny ptají jestli pomoci člověku a   možná obětovat majetek a postavení nebo ho   nechat v ať si pomůže a poradí sám.Zajímavá   role Vlastimila Brodského.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih18499minih18499Sbohem, lásko (1995) 
Bye Bye Love n
minih40777minih40777Děkujeme, že kouříte (2005) 
Thank You For Smoking n
minih10413minih10413Kolja (1996) 
Kolja n
minih162255minih162255Octavio je mrtev (2018) 
Octavio Is Dead! n
minih20828minih20828Tetovaný (1968) 
Le tatoue n
minih3469minih3469Báječná léta pod psa (1997) 
Báječná léta pod psa n
minih22156minih22156Ve službách papeže (1965) 
The Agony and the Ecstasy n
minih154220minih154220Všechno nejhorší (2017) 
Happy Death Day n
minih18008minih18008Suvorov (1940) 
Суворов n
minih43516minih43516Hrůzná noc 2 (1988) 
Fright Night Part II n


Hodnocení:n12345678910
Tři přání (1958)Tři přání (1958)Tři přání (1958)Tři přání (1958)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10