Duben
ohodnotit

Tři muži a noha

Tre uomini e una gamba

Žánr:
Země:
Rok:
1998
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
15.7.1999
„Italská komedie, která českou bránici nepotrhá.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tři muži a noha
Aldo, Giacomo a Giovanni jsou dva švagři. Ten třetí do party je švagr nastávající. Svatba se má konat v jihoitalském Gallipoli a kamarádi, zaměstnaní v železářství zazobaného a samolibého tchána, mají kromě ženicha přivézt i dřevěnou nohu, dílo avantgardního sochaře, který právě dodýchává na jednotce intenzivní péče. Až vydechne naposledy, cena jeho nohy se rychle znásobí a bude na další železářství. Cestou z Milána přes celou Itálii se může leccos přihodit i daleko zodpovědnějším chlapíkům, než jsou smolaři Aldo, Giacomo a Giovanni. Nejdřív ztratí psa, pak najdou emancipovanou dívku Chiaru, jenže vzápětí jim uplave noha a když ji pak ještě prohrají v plážovém fotbale s marokánskými architekty, nezbývá, než se nechat zatknout, zamilovat se a vzbouřit se tchánovi, který nesnáší jakýkoliv odpor.

Ano, česká kina jsou zahlcena americkými filmy a nezbývá než dodat zaplať pánbůh. Kvalitní vršek ledovce evropské kinematografie dodává našinci kulturní sebedůvěru, ale zbývajících devět desetin produkce demaskuje absurditu artistního elitářství Evropanů. Na starém kontinentě se natočí ročně více než pět set filmů a v drtivé většině případů jsou strašné - nejenže jsou stejně pitomé jako ty strašné americké, ale ani zdaleka nedosahují profesionální úrovně jejich řemeslného zpracování. Jestliže jsou Tři muži a noha představitelem toho lepšího, co se v Itálii točí, můžeme být rádi, že distribuce komerčních evropských filmů u nás vlastně neexistuje.

Tři muži a noha se do našich kin dostávají jen díky tomu, že je italští diváci pasovali svým zájmem na druhý komerčně nejúspěšnější film roku 1997. Není divu, hlavní představitelé (zároveň spolurežiséři a spoluscenáristé) Aldo, Giacomo a Giovanni jsou ve své domovině nesmírně populární jako divadelní a televizní komické trio. Problém je v tom, že v neitalských zeměpisných šířkách je jejich oblíbený seriál Mai dire Goal španělskou vesnicí. Počínání těch třech chlapíků na filmovém plátně se opírá o vyšlechtěný kult a pro nezasvěcence je jejich komika z velké části nesrozumitelná. Tahle komedie totiž není postavena na příběhu, ani na komických situacích, ale na specificky podaném gagu. Každý ze tří hlavních představitelů plní v partě přesně určenou roli. Pilířem tria je přechytralý morous Aldo, takový komický katalyzátor se stejnou funkcí jako Oliver Hardy nebo Groucho Marx ve svých komických týmech. Divácký ohlas filmu v Itálii je jasným důkazem, že svůj džob dělá dobře, ale na to, abych se svíjel smíchy nad jeho nevěřícně pozvednutým obočím, mi chybí zázemí sdíleného kultu. Stejně jako u Hardyho bych se měl i na Aldův kukuč těšit, vědět, že udělá přesně to, co od je v intencích jeho figury a co od ní diváci očekávají. Hlavní komická síla filmu tak padá pod stůl a k "smíchu" zbývá jen surrealistická jednoduchost "sobotovských" pitomů.

Aldo, Giacomo a Giovanni jsou filmoví debutanti a ze snímku je cítit jejich okouzlení novými možnostmi. Některé gagy jsou čistě vizuální a v chudičkém "reálném" příběhu jsou zabudovány tři parodické scénky, ve kterých si komici postupně berou na paškál Tarantina, neorealismus a upírské horory. I v nich ovšem, stejně jako v celém filmu, vidíte pouze tři stoprocentně italské chlapíky, jak dělají "humor", který našinci není příliš k smíchu. Je chybou filmu, že nerozesměje diváka, kterému není určen? Italové si k našemu hodnocení přidají libovolně procent.

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Propagační stránky tohoto filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Tři muži a noha
Italští komici Aldo, Giovanni a Giacomo spolu vystupují od roku 1991. Začínali v divadlech a kabaretech, brzy o ně projevily zájem i televizní a rozhlasové stanice. Účinkování ve velmi populární televizní show Mai dire gol (Nikdy neříkej gól) v letech 1995 a 1996 z nich udělalo hvězdy a trio si mohlo dovolit zkusit své nadání ve filmu. Jejich debut Tři muži a noha (1997), se stal v Itálii druhým komerčně nejúspěšnějším filmem loňského roku. - Hlavními postavami (se jmény svých hereckých představitelů) jsou prodavači v železářství, jež patří jejich tchánovi, arogantnímu zbohatlíkovi. I Giacomo se už počítá do rodiny, ačkoliv ho svatba čeká až za několik dní. Během cesty z Milána na jih Itálie za nevěstou vezou zeťové tchánovi cenný náklad - dřevěnou nohu, vyřezanou významným avantgardním umělcem. Čeká je řada problémů a překvapení: dovést neobvyklý artefakt v pořádku přes Itálii není tak jednoduché, navíc jim skříží cestu žena, do níž se nastávající ženich beznadějně zamiluje... Komedie staví především na groteskních charakterech postav (vejtaha s věšteckými schopnostmi, hypochondrický sukničkář, vznětlivý nemotore) a situacích, jež z jejich konfliktů vzejdou. Nejlepšími momenty jsou parodie různých žánrů (thriller, neorealistický film, upírský horor), které jsou do děje vloženy ve formě snu či jako filmy sledované v televizi nebo v kině a v nichž hraje stejná trojka herců. Při volbě celovečerní metráže ovšem zkušení tvůrci krátkých skečů přecenili své síly. Často ve prospěchvtipných kolizí rezignují na logiku a uchylují se k lacinějšímu humoru.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

12:00 - 12:50

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10