Tři mládenci od benzinu (1930)

Tři mládenci od benzinu (Die Drei von der Tankstelle)

Die Drei von der Tankstelle

Další název: 3 mládenci od benzinu; Ti tři od benzínové pumpy; Three Good Friends; Three from the Gasoline Station

    Žánr: komedie / muzikál
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 99 min.
„Je to nejskvělejší mluvící filmová opereta, která Vás osvěží a pobaví. - Německá mluva s českým překladem.“
"Tři mládenci od benzinu". Když se brzy přišlo na ten objev, že to nebude ani drama, rozvlečené v dialogy, ani opera, kde by se "čerstvý" zvukový film mohl uplatnit, nýbrž něco mezi obojím, to znamená cosi s dobrými nápady, s trochou zpěvu a líbivou hudbou, a s možností obstojné výpravy - sáhlo se k operetě. Byla to příliš lákavá příležitost přidat k hovorům i zpívání...

A věru, vyvrbilo se jich hned tolik, že útvaru filmové operety hrozilo zevšednění. A přesto zde byly možnosti veliké, aby bylo vytvořeno něco, v čem to tryská vtipem, novostí nápadů, vynalézavostí hereckého podání. Přesně tak, jak je to v operetě "Tři mládenci od benzinu". Jsou to tři mladí lehkomyslní kluici, kteří se najednou octnou před nutností si konečně sami na sebe vydělat. Zařídí si tedy benzinovou pumpu a poblíž ní opravdu jen velice skromné bydliště, spíš však jen přístřeší. Osud, kterému scénárista velmi napomohl, to zařídí tak, že se s nimi, tedy s jedním po druhém, seznámí rozkošná automobilistka, k jejíž velkým přednostem patří, že má velmi zazobaného tatíčka.

Vyvolený je Willy, který trošku trucuje, když výjde najevo, že ze strany Liliany šlo vlastně o trojí flirt. Ale čert to vem, nakonec je z nich šťastný párek. Tedy co do děje, nic moc, ale scény se pěkně a vtipně vyvíjejí jedna z druhé, od zakročení exekutora až po gratulaci snoubencům. Zejména sborové zpěvy a s nimi spojený nástup a pohyby exekutorových průvodců a pak dělníků v benzinové továrně byly povedené.

Pár milenců hráli Willy Fritsch a Lilian Harveyová a protože tato bývalá baletka také znamenitě tančila, jsou její zpěvní dueta oživena půvabem tanečních pohybů. Willy Fritsch to sice vyhrál u Liliany, ale u obecenstva spíš oba jejich partneři Oskar Karlweis a neodolatelný Heinz Rühmann. Zpěvní vložky filmu všude tvoří organickou součást děje a na celém filmu je zřejmá kolektivní součinnost a vzájemné porozumění všech vedoucích činitelů produkce Ericha Pommera.  Autor: Asmodej

režie:
Wilhelm Thiele
 
 
hraje:
Lilian Harvey (Lilian Cossmannová), Willy Fritsch (Willy Helbing), Oskar Karlweis (Kurt), Fritz Kampers (konzul Cossmann), Kurt Gerron (doktor Kalmus), Heinz Rühmann ( Hans), Olga Tschechowa ( Edith von Turoffová), Gertrud Wolle (sekretářka), Felix Bressart (soudní vykonavatel / Bailiff), Leo Monosson (zpěvák), Robert Biberti (sám sebe (Comedian Harmonists)), Erwin Bootz (sám sebe (Comedian Harmonists)), Ari Leschnikoff (sám sebe (Comedian Harmonists)), Erich A. Collin (sám sebe (Comedian Harmonists)), Roman Cycowski (sám sebe (Comedian Harmonists)), Lewis Ruth Band (orchestr), Comedian Harmonists (barmani), Harry Frommermann (sám sebe (Comedian Harmonists))
 
 
scénář:
Franz Schulz, Paul Frank
 
 
kamera:
Franz Planer
 
 
hudba:
Werner R. Heymann (písně "Erst kommt ein großes Fragezeichen", "Ein Freund, ein guter Freund", "Lieber Herr Gerichtsvollzieher", "Liebling, mein Herz läßt Dich grüßen", "Halloh! Du süße Frau!" a "Erst kommt ein großes Fragezeichen")
 
 
kostýmy:
René Hubert
 
 
střih:
Viktor Gertler
 
 
zvuk:
Hermann Fritzsching
 
 
vedoucí produkce:
Eberhard Klagemann
 
 
výtvarník:
Otto Hunte
 
 
zpěv:
Olga Tschechowa (píseň "Erst kommt ein großes Fragezeichen"), Willy Fritsch, Lilian Harvey, Oskar Karlweis, Heinz Rühmann, Comedian Harmonists (písně „Womit kann ich Ihnen dienen?“ a „Liebling, mein Herz lässt dich grüßen“)
 
 
text písně:
Robert Gilbert (písně "Erst kommt ein großes Fragezeichen", "Ein Freund, ein guter Freund", "Lieber Herr Gerichtsvollzieher", "Liebling, mein Herz läßt Dich grüßen", "Halloh! Du süße Frau!" a "Erst kommt ein großes Fragezeichen")
 
 
choreografie:
Heinz Lingen
 
 
masky:
Maria Jamitzky, Emil Neumann
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Artur Kiekebusch-Brenken
 
 
producent:
Erich Pommer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.