Duben
ohodnotit

Tři bratři [2k digital]

Další název:
Traja bratia
Rok:
2014
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
14.8.2014
„...jdou do světa na zkušenou a jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, kde je čekají nástrahy, nečekané příhody a možná i láska.“

Komentáře k filmu Tři bratři

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 53
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2015
Duu Svěrák & Svěrák se   opět povedl fenomenální   kousek. Tři velmi známé   klasické pohádky 'Šípková   Růženka', 'O Červené   Karkulce' a O dvanácti   měsíčkách' spojili k sobě   (nikoliv dohromady), do   každé vsadili jednoho ze   tří bratrů, kteří vše   propojují v celek a vše   proměnili v jednoduchý a   velmi chytlavý pohádkový   muzikál, jaký tu ještě   nebyl. Dětem je tak takový   žánr více přiblížen a ve   světě české kinematografie   byla konečně zalepena dlouho   trvající díra. Výprava už   dle očekávaní velkolepá,   kterou navíc zvýrazňuje   nádherná kamera. Už od   počátku je poznat, že je   snímek určen pro velmi malé   děti. Děcké stíny během   -Svěrákového- vyprávění   jakoby s kina je vtipné a   cílené. Vypravěč prostě   mluví k dětem a komunikuje s   nimi. Oceňuji nápaditost   celého projektu a hlavně   jeho zaměření. Pro ty   nejmenší je vyprávění   srozumitelné a jak jsem se   již zmínil, melodiemi velmi   chytlavé. Klobouk dolů. Z   tohohle bude klasika jak   vyšitá.
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2014
Nádherný!!!
Už dlouho jsem neviděla tak   dokonale krásnou a   příjemnou pohádku. Kde   začít? Vizuálně   perfektní. Textově   zajímavé a libozvučné.   Kombinace rýmů, zpěvů i   současně znějících, ale   nerušivých vsuvek. Dobře   zahrané, nikdo se   nepitvoří, nepřehrává,   všichni artikulují a je jim   rozumět. Několik   zajímavých nápadů, které   tu ještě nebyly.   Svěrákuhlířovské   písničky, které si bude   každý brzo pamatovat. Suma   sumárum, tuhle pohádku budu   milovat jako "S čerty   nejsou žerty." Už se   těším na vánoce.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.9.2016
V hodnocení tohoto snímku   budu patřit k menšině a   jsem na to pyšná. Tak   povedenou pohádku, vlastně   tři v jednom, aby jeden   pohledal. Děti jsou   nejlepší diváci a moje   vnoučata znají všechny   písničky a repliky snad i   pozpátku a to mluví za   všechno.
pauli1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2015
Nečekané překvapení.
Je to poprvé, co mě Svěrák   překvapil a zcela dostal.   Pohádka si nehraje na   bezchybné umělecké dílo.   Je to vtipná a milá hudební   pohádka. Uhlířovy   nádherné melodie a   Svěrákovy humorné texty se   nám dostaly doslova pod   kůži. Pohádku děti   vyžadují skoro každý den,   slova již znají zpaměti a   písničky zpívají   společně s postavami. U nás   se dívají tři generace a   pro všechny je tato pohádka   za "deset".
magnetek2001
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.9.2014
Bezvadnééé! :D
Je to strašně hezká   pohádka. Miluju hudební   pohádky. Tři bratři, tři   pohádky, tři ženy.   Zvířátka jsou úžasná,   jenom vlk byl strašnej. Jinak   bylo všechno skvělé.   Neváhejte a zkoukněte to, je   to prostě supeeer. :D
saridan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2014
perfektní
Nevím tedy jestli všichni co   tu píšou opravdu viděli tu   samou pohádku co já, ale dle   mého názoru je pohádka   perfektní, obsazení zde   nehraje roly, ale je to něco   jiného než co znám a   spojení klasických pohádek   do jednoho příběhu o tom   jak si bratři hledají   nevěsty je super nápad a   konečně vznikla pohádka na   kterou se můžou těšit   všichni diváci různého   věku.
maki.pátková
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.12.2014
jééé :)
na téhle pohádce jsem byla s   mamkou v kině. sedačky tam   obsadily snad všechny   věkové kategorie... od   předškolního věku, přes   základku, střední i vysoké   školy, rodičů až po   stařečky, kteří tam   neměli ani vnoučata a jen   tak si spolu vyšli do kina na   novou českou pohádku,...   sladké :)
obsazení   bylo úžasné... Klus už si   v žádné pohádce dlouho   nezahrál a Vojtu Dyka jsem   viděla v pohádce poprvé.
pohádka měla vtip,   kouzlo a Svěráci tak   přivedli na svět další   umělecké dílo :)
moc   a moc se těším, až se na   pohádku znovu podívám i s   mamkou. dávám 10 z 1O :)
emkohacko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2015
nádhera! !!
Jenom vlk je příšerný, to   jsem fakt nepochopila, proč   je takhle (použiji výraz z   jiné zde napsané recenze,   protože výstižnější mě   nenapadá) zprasený.   Odbitý...
Ale ani tak   nemohu dát méně než 10*   !!! Nádhera, zavzpomínala   jsem na dětská léta s   operetkami.
Růženka je   úžasně poetická! Karkulku   jsem si užila - podle mne   hudebně prostě nej operetka!   A měsíčci se také   povedly!
Kaiser i Lábus   překvapili, sudičky   úžasné, obecně všem   hercům tato pohádka   polichotila! A kamera -   obdivuji filmy V.Smutného   (Zapomenuté světlo,   Tmavomodrý svět, Vratné   láhve). Podívejte se sami.
Cocacolazero
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.8.2014
Strašně krásná pohádka   jak pro děti tak pro   dospělé. Skvělé vtipy a   písničky. Doporučuji zajít   do kina.
RAAB
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2015
Moc pekne...
Nadherne propojene tri   klasicke pohadky, prekrasne   scenerie, suprove herecke   vykony, deti to hltali od   zacatku do konce... Sverakove   jsou nejlepší!!
janejanka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.12.2014
povedená pohádka
Tak po zkouknutí se mi   pohádka velmi líbila. Klus,   Dyk - tak ti dva v pohádce   nemají chybu, jejich neduhy   jsou dokonalé a Poštulka   takový roztomilý   benjamínek. A Svěrák jako   vypravěč, perfektní. Co   tomu trochu ubírá a ke   konci, už mě nudilo, byl   zpěv sboru se stejným   frázováním - já vím, já   vím, je to muzikál, ale   přece. Jinak pohádku   hodnotím velmi kladně,   stojí rozhodně za   podívání.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2017
Písničky z filmu mi zní v   hlavě už dva dny. To je   nejpovedenější část filmu   s perfektními texty Zdeňka   Svěráka a hudbou Jaroslava   Uhlíře. Za to bych dal deset   bodů. Stejně jako   interpretace písniček herci,   kteří se zhostili rolí na   výbornou. Na letošní   Vánoce jsem film viděl už   potřetí a přinesl mi   stejnou radost jako poprvé.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.8.2014
Skvěle jsem se bavil -   vtípky, triky, zpívající   zvířátka, hladivá kamera,   svěrákovsko-uhlířovské   písničky v netradičním   aranžmá, chytrý děj,   nevídané nápady - pro děti   jako dělané. Jan Svěrák   umí dělat film hodně   dobře, až tak, že to zde   vypadá, jako když jde s   kanónem na tři vrabce. Coby   dospělému mně vadil vpád   do mých vnitřních představ   o notoricky známých   pohádkách, nezbyl mi   žádný prostor pro vlastní   fantazii, to jsem u hraných   operek nezažil. Ale jako   dítě jsem byl moc moc moc   spokojený.
brocca
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Ano, rodinná pohádka...
Od tříleté po puberťačku   včetně rodičů... všem se   líbilo tak, že si určitě   časem zopakujem. Krásná a   do detailu vymazlená   výprava, kamera vynikající.   Jedině vlk-loutka se moc   nepovedl. To je ale jistě   věc názoru. Písničky velmi   chytlavé si prozpěvujem už   víc jak týden. Jen snad na   závěr jsme čekali nějakou   větší myšlenku...   zápletku, zkrátka ještě   něco neboť celý příběh   byl jinak samozřejmě zcela   předvídatelný. Ale vřele   doporučujeme ke shlédnutí   všem, kteří zrovna nemají   úplnou averzi k pohádce, kde   se víc zpívá než mluví.
BJ9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.3.2015
Je to pohádka...
...sice netradičně pojatá,   ale stále pohádka. Jsem   rád, že jsem se na ní mohl   dlouho těšit, a že mě   nakonec dětsky potěšila a   dospěle rozesmála vším   tím dvojsmyslem. Myslím, že   si bude muset chvíli sedat,   ale až si za nějaký ten rok   sedne nadobro, budeme ještě   překvapeně zírat, co   všechno vlastně skrývá.   Mnoho z nás diváků   rozličně komentuje   "nezletilost"   Karkulky a myslivce.   Nazývají to   "úchylným"   pojetím. Nevím proč? V té   psané pohádce Karkulka také   občanku neměla a divné to   nebylo...děti to takto   pokrouceně nechápou...:)
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.2.2015
Chvíli mi trvalo než jsem si   zvykla, že nemůžu   očekávat takovou tu   klasickou pohádku. Už jenom   tím, že jedna dvojice byla   nezletilá:-)
Komunikace s dětskými   diváky z plátna, to může   někomu vadit - budiž,   kombinace více klasických   pohádkových postav -   odchovanec OUAT je zvyklý na   ledascos. Chvílemi by to bylo   tak půl napůl, roztržitý   král Davida Matáska mne   iritoval, Zuzana Norisová má   zajímavý dekolt, písničky   zazpívané slušně, verše   vtipné, zajímavé hrátky s   češtinou, Klus hezčí než   v bambitce, kde hrál větší   otroublo, velmi dobrý Lábus,   když člověk zavřel oči,   slyšel Marge:-) Co jsem si   neužila byla Karkulka.   Alespoň patnáct, kdyby jí   bylo jako Piškulovi, takhle   jsem měla pocit   nepatřičnosti. Přitom vlk   dobrý a rozpárání vlka a   předělání na hlídacího   psa vtipné. Dvanáct   měsíčků dobré, docela   jsem jim tu zimu nezáviděla,   výborná byla Holena (Alena   Doláková), konec vtipný,   Kaiser v netradiční roli,   výprava slušná.
Pohádka velmi   netradiční, mísení   několika žánrů, ale kdo je   ochoten to akceptovat, tak   určitě s Třemi bratry   nebude mít problém.
PS: Na druhou stranu,   Svěrák starší se moc   nenadřel se scénářem,   když už měl většinu   napsanou spoustu let, viz   např. Karkulka:   https://www.youtube.com/watch?   v=ZA5wJzkzXUg&index=7&   list=PLPheFOPzD8TpMk9Yta4TnQj7   f9RR4coGW&spfreload=1
Izzy8635
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.4.2018
Tohle je jen mišmaš všeho.   Je ale dobře, že pohádky   alespoň trošku oddělili.   Jednotlivě vypadaly celkem   dobře. A nápad se třemi   bratry taky není nejhorší.   Každý si našel nevěstu,   jeden z nich si ji zamluvil. K   tomu se ale radši vyjadřovat   nebudu. Chválím výběr   herců a písničky. A   nejlepší čarodějnici na   světě. Lábuse nikdo nikdy   nenahradí.
Vlnik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.12.2016
Asi by to mohla být velmi   dobrá parodie, škoda, že se   autoři nakonec rozhodli   dělat normální pohádku,   takhle je to obojí dohromady   a ani jedno pořádně.   Podobně písniček (nebo   spíše jen zpívaných   slovních projevů) je   zbytečně mnoho a jen pár za   něco stojí. Nicméně   celkový dojem hlavně po   stránce komedie celkem   slušný.
misa1997
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.8.2016
dobré
jé to pěkná pohádka mě   osobně se to líbí až v té   druhé půlce ale je to sranda   ja osobně jsem se zasmál   nás hláskami :)
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2015
Nemám nic proti pohádkám   zpívaného typu - tedy pokud   ovšem písničky obohacují   děj. Jenže právě to jsem   tady postrádala a vlastně   ani příběh, který je   mišmašem tří různých   pohádek, mě zrovna moc   neoslovil. Ono to není   vyloženě špatné, ale když   já od Svěráků očekávala   víc...
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Zapoměla vážení, na jahody mražený, v igelitu...
Asi pre mňa najväčší   problém bol, že to bolo   robené ako muzikál, teda sa   tam vlastne stále spievalo a   často to preto bolo zdĺhavé   a možno aj niekedy od veci.   Nikdy som muzikál nepochopil   a tu sa mi to tiež nepáčilo   na ten spôsob. Nápad spojiť   tri rozprávky tak nejako do   jednej je v pohode, ale tá   realizácia, to spojivko medzi   nimi už podľa mňa nebolo   moc dotiahnuté k   uspokojivému výsledku.   Remeselne (kostýmy, výprava,   masky, exteriéry i   interiéry) to bolo kvalitne   spravené, horšie to už bolo   s ostatným (dialógy,   príbeh, nejaká myšlienka).   Je to rozprávka, ale mne sa   nejako extra nepáčilo. Tiež   mám výhrady k príbehu o   Červenej čiapočke. Hlavne k   vlkovi. Ono tá rozprávka je   troška diskutabilná,   čiapočka mohla byť   dospelejšia, ale ok,   rozprávka. Hlavne   rozporuplný bol vlk. Vlk má   symbolizovať tajomstvo a   nebezpečie. Čiže mohli ho   spraviť troška   mužnejšieho, desivejšieho a   hlavne charizmatickejšieho.   Tu bol akýsi ťarbavý,   slizký a dosť neforemný.   Vlk symbolizuje na jednej   strane nebezpečenstvo a   strach, na strane druhej   určitú výzvu v podobe   niečoho nepoznaného a   nebezpečne lákavého. A   nakoniec musím spomenúť   nejaké silné pozitíva a to   hlavne scény dvanástich   mesiačikov s geniálnym   hudobným doprovodom a opäť   sa podarilo skvelé ženské   obsadenie (české princezné   nikdy nesklamú, a tiež   nesklamala ani slovenská   kráľovná s famóznym   dekoltom :-)
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.1.2021
Na
tuhle pohádku jsem se celkem   těšil. No nebyl jsem   vyloženě zklamanej, ale že   bych byl nějak hodně   nadšený to taky ne. Taková   splácanina, s pěknými   písničkami, dobrými   hereckými výkony, dobře   natočená, ale prostě až   moc splácané...
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.1.2017
Svěráci jsou moje srdcovka
...ale ruku na srdce, Tři   bratři jsou jejich doposud   nejslabším počinem. Ať se   na tuto pohádku dívám   jakýmkoliv pohledem,   vychází mi průměr. A to co   se týče scénáře, triků,   hereckých výkonů, či   písniček. Film na mě   působí dojmem jakési   ukvapenosti.
I tak je   na něm ale znát, že ho   netočili žádní   "nýmandi" a má   zábavné momenty. Ale když   už si Honza a Zdeněk   Svěrákovi sami nastavili   laťku tak vysoko, měli by se   jí držet.
Dendy123
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.1.2017
Řeknu to asi takhle - znám   lepší pohádky, ale zas   takový propadák to není.   Nakonec - ono koukat neustále   dokola na Tři oříšky pro   Popelku (byť moc hezkou   pohádku) fakt občas trochu   unaví a neškodí vidět   něco nového. Žádné   veledílo, ale dobré   písničky, docela vtipné   dialogy, skvělá bába z   mokřin, pozitivní nálada. A   dětem se to líbí. Což   takhle to brát trochu s   nadhledem a nikoliv jen   ostrým okem tvrdých   filmových kritiků? Vždyť   je to pohádka...

PS: K dlouhému   komentáři pode mnou - nemám   pocit, že by zrovna tahle   pohádka snižovala dětské   IQ a možná by se pisatel   divil, že není tak málo   lidí, kteří pracují v   manažérských funkcích   apod....a tuhle pohádku mají   rádi. On si třeba někdo u   pohádky rád po náročném   dni a vypjaté práci   odpočine. Ne každý touží   vidět nabídku klubu   náročného diváka.   Tož...asi tak.
HIGHTOWER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.8.2014
Zpěvný
Z mého subjektivního   pohledu: začátek je vtipný,   mluvenější, pak po cca 20   min. už je sranda sem tam a   hlavní děj se odehrává   zpíváním, zpíváním a   zpíváním. Některé scény   jsou táhlé, bez šmrncu a   dynamiky. Ale jsem rád, že   se někdo vrhl na pohádku.   Já jsem spíše na díla typu   S čerty nejsou žerty, Anděl   páně.
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.12.2020
Nebudu až tak tvrdě   kritický jako někteří   uživatelé přede mnou ale   faktem je, že i když mám   práci a její výsledky otce   a syna Svěrákových rád,   tak tahle pohádka mě nijak   neuchvátila. Viděl jsem   (zejména pak v posledních   letech) hezkých pár ještě   méně povedených podádek   ale i tato je sotva   průměrná. Najdou se tu sice   hezká místa ale jako celek   je to takový nevýrazný   slepenec a navíc mám pocit,   že se Janu Svěrákovi tak   úplně nepovedlo obsazení.   Vypadá to jako sázka na   momentálně populární   jména na úkor toho jak se   dotyční do svých rolí   hodí. Takže 5 z 10 je za mne   maximum možného.
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 26.12.2015
Herecký výkony ano,   exteriéry a kamera ano,   mezivstupy Svěráka   staršího výborný. Ale jako   celek za mě debilní slepenec   tří pohádek, který jsem   nikdy neměl rád.
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.1.2015
Svěráci si předělali tři   klasický pohádky (Šípková   růženka,Karkulka a 12   měsíčků)do tří   muzikálových povídek s   malinkými změnami ale v   podstatě to jsou staré   příběhy v písničkové   podobě.Pro mě osobně to   jednou stačilo,herecké   výkony docela ušly nejvíce   pobavil J.Lábus.
Swarzneger
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.12.2015
boze muj...
Co na to rict, bud nebyl cas a   nebo vule. V nejlepsim   prestat, nikdy by me   nenapadlo, ze objevitel   Cimrmana muze tak hluboce   klesnout... Jeden moudry   clovek rekl, ze jen v dobe   krize jsou lide tvurci a   priznejme si, ze dnes zajiste   takova krize neni.
Marais
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.12.2015
Nedal jsem to
Omlouvám se všem   příznivcům a   obdivovatelům, ale jsem rád,   že jsem na to nešel do kina.   Takhle jsem to v televizi   prostě mohl přepnout.   Prostě jsem to nedal.
wena
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 20.12.2014
Jedním slovem nuda. Tři   klasické pohádkové   příběhy pojmuty po   Svěrákovsku . Jen kdyby se   tam toliko nezpívalo. Po   zhlédnutí na naše poměry   hvězdného obsazení jsem byl   opravdu zklamán.A co ten vlk   to byla teda šelma . Jedinné   co mě pobavilo bylo   praskání klouby starého   otce bratrů.
danymo
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 19.8.2014
Musím říct, že jsem   čekala něco daleko víc.   Jenom okopírovaná růženka,   maruška a karkulka..Vlk byl   na nic, stejně jako celá   pohádka. Navíc se nestále   jenom zpívalo, což mi taky   vidělo..Nijak zajímavé,   prostě nic nového.
Lumídek
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.12.2016
Slepenec těžící z poptávky o pokleslou tvorbu
Považuji Svěráky za   důležité součásti české   kultury, za něž se   nestydím. Leckdy mě podobná   kultura bavila a obohatila. A   kritici, kteří se naváželi   do komerčně úspěšných   kulturních děl, mně   hodněkrát lezli na nervy.   Ale Tři bratry nelze   považovat za nic jiného než   za příklad pokleslé zábavy   – za dílo komerčně   vyrobené pro nejméně   náročné diváky, a to i ty   nejméně náročné dětské   diváky. Je škoda, že   peníze – české i   zahraniční – proudí do   podobné produkce. Hvězdičky   navíc jsem dal jen za to, že   se tvůrcům filmu podařilo   vytvořit technicky obstojný   film odpovídající roku 2014   a udržet pohádkový průmysl   v chodu.

V   první řadě je do očí   bijící myšlenka slepení   tří různých pohádek.   Karel Čapek a jeho pejsek a   kočička varovali před tím,   abychom házeli všechny   dobrůtky, od šlehačky k   myšce, do stejného dortu. Po   takovém dortu nám může   být špatně. Tvůrcům Tří   bratrů tato čapkovská   moudrost nic neříká. Jen   abychom si rozuměli:   Kombinace tří věcí, v   tomto případě pohádek,   které k sobě nepatří,   může být vtipná. Tak   třeba v jedné pohádce Ivana   Mládka měla ježibaba s   Jeníčkem tři děti,   popelku, budulínka a Otu   Zarembu. Ale toho posledního   měla se sčítacím   komisařem. To je vtipné, ale   jen proto, že Mládek   považuje celé schéma   alternativních pohádek za   legraci, která si tropí   žerty ze sebe samé. Lidé se   smějí, protože Mládkova   kombinace je tak trapná, až   je to k smíchu. Boření   konvencí a tabu je   důležitou součástí   Mládkova humoru. Ale v Třech   bratrech je to jinak: Tu   kombinaci tří různých   pohádek máme brát vážně   jako umění. A to lze jen   stěží.

To,   že jsou ti tři mladíci   bratři, nehraje v pohádce   vůbec žádnou roli. Tři   osudy nejsou nijak spojeny,   alespoň ne nějakou   zápletkou, na jejíž   vymyšlení by potřeboval   průměrný autor více minutu   času. Takto provedené   spojení je ukázkou lidové   tvorby, nehledě na to, že   autory známe, a to je na film   za desítky milionů korun   prostě málo. Prostě   nějaký lidový pisatel   spojil tři pohádky. Jednomu   bratrovi dal za ženu   Šípkovou Růženku, druhému   třeba Karkulku. Třetímu   mohl dát Mařenku od   Jeníčka, Popelku, Ledovou   královnu, ale nakonec mu dal   Marušku z Dvanácti   měsíčků, jejíž   domácnost trochu   připomínala domov Popelky i   Marfuši. Kdyby třetí bratr   dostal za ženu Zlatovlásku,   vyšlo by to nastejno. Jinými   slovy, Tři bratři jsou jako   film, který je postaven na   tvrzení, že Superman,   Ironman a Catwoman jsou tři   sourozenci. To je milé, ale   na takovou   "zápletku" by   přišlo skoro každé 5leté   dítě a každé 5leté dítě   s literárním talentem ví,   proč je taková slepenina   nevedoucí k žádným   zajímavým důsledkům   umělecky podřadná.

Nevhodné jsou i   lidové uhlířovské   popěvky, kterými je film   napěchován. Mám řadu   klasických písniček z této   dílny rád. Ale žádná z   písniček v pohádce není   provedena úplně   profesionálně. Texty jsou   přehnaně jednoduché,   instrumentální doprovod je   chabý a zpěv je trochu i   falešný. Písničky této   kvality působí jako   improvizace vymyšlená a   nazpívaná spatra. Zatímco   seriózní pohádky v   minulosti dotlačily nejednoho   herce, aby zpíval skoro jako   zpěvák a řada těchto   písniček zlidověla a dodnes   si je pobrukujeme, tahle   pohádka přivedla i lidi,   kteří se živí hlavně jako   zpěváci, aby zpívali jako   herci v hospodě. Pro   posluchače, a to i dětské,   kteří mají hudební sluch   a/nebo kteří jsou zvyklí na   sofistikovanější texty, je   to vlastně nepříjemná   zkušenost. Kvůli této   písničkové formě je také   pohádka nepoužitelná v   zahraničí. Není to jen   proto, že se písničky   nedají přeložit. Přeložit   se dají a i ty   profesionální, například   písně v Třech oříšcích   pro Popelku, byly přeloženy   do mnoha jazyků. Problém je   v tom, že je škoda něco   takového překládat. Je to   pokleslá česká lidová   hudba. Říká se, že co   Čech, to muzikant, ale je-li   míněna hudba takové   úrovně, není být na co   hrdý.

Čarodějnice Lábus byla   zábavná, protože Lábus je   vždy tak či onak zábavný.   Ale mravní poselství této   zákeřné baby, které se   přesto celou dobu tváří   jako svatoušek, mi připadá   kontroverzní. Romantický   vztah držící všechny páry   pohromadě byl velmi   povrchní. I citlivé dítě   očekává o něco   propracovanější motiv   lásky. Vlk byl celkem   působivý, ale byl to ve   skutečnosti nerealistický   vlkodlak nadměrné velikosti,   a jelikož to byla vlastně   jediná fantasy nestvůra ve   filmu o obyčejném životě   na vesnici, působil jako   pěst na oko.

Druhý princ, který si   vzal Červenou karkulku, musel   čelit jednomu problému. Jeho   poměr s děvčátkem by byl   jistě i na vesnickém statku,   kde Tři bratři bydleli,   považován za pedofilii. Z   toho si také tvůrci   nedělali hlavu. Z právního   hlediska je zajímala jen   "smlouva o smlouvě   budoucí" (o   naplánovaném sňatku), jak   popsal vypravěč Zdeněk   Svěrák.

Zařazení tohoto napůl   žertovného vypravěče,   který se občas objeví před   herci a do děje intervenuje   (někdy na základě dotazu,   který položí dětem před   plátnem), bylo také   podivné. Role Zdeňka   Svěráka byla něco mezi   legitimním vypravěčem v   opravdové pohádce,   spisovatelem, který ještě   svoje dílo zcela nedokončil,   hercem v Cimrmanově divadle a   umělcem, kterého si někdo   zaplatil, aby si pár hodin   hrál s dětmi na vesnici.   Kdyby se této rozplizlé role   ujal v jednom divadelním   představení, lidé by to tak   vzali jako více nebo méně   úspěšnou improvizaci. Ale   jako pohádka, na kterou se   mají děti a lidé dívat   opakovaně? To sotva. Díla,   jejichž cena neklesá   dramaticky rychle s časem, by   prostě improvizacemi být   neměla.

Z   komprese tří pohádek do   jednoho filmu mohli tvůrci   vytěžit alespoň větší   koncentraci zábavy. Ale to se   nestalo. Čas není   nafukovací, a když se něco   přidá, něco jiného se   musí ubrat. Když se člověk   dívá na pohádku s jedním   dějem, například na   Dvanáct měsíčků nebo   ještě lépe na Mrazíka,   vidí hodně sekundárních   zápletek a příhod, které   jsou ve skutečnosti vtipné,   zábavné a poučné.   Většina z nich samozřejmě   musela být vynechána v   Třech bratrech, v nichž   každá jednotlivá původní   pohádka dostala jen třetinu   času. Tím ve skutečnosti   stouplo relativní zastoupení   nudných klišé, opakování   základních událostí z   pohádek, o kterých každé   české dítě slyšelo tak   stokrát.

Ten   film asi nebyl tak špatný,   jak jsem zatím napsal. I já   jsem se občas zasmál nebo   cítil dojat. Ale není to   film, který bych chtěl   vidět znovu – jako mnoho   filmů včetně pohádek, na   které jsem se rád díval   desetkrát nebo vícekrát (a   jistě i mnozí z Vás). V   podstatě jsem to dívání   "dotrpěl", protože   jsem si dal závazek, že se   podívám na celou pohádku.   Tři bratři pro mě zůstanou   jen slepencem, který by   dokázal napsat za odpoledne   každý, kdo alespoň něco v   životě někdy napsal,   slepenec, který kombinuje   klasické motivy, hrdiny a   zápletky náhodnými   způsoby, jejichž konkrétní   provedení rozumného diváka   nezajímá, protože k ničemu   zajímavému nevede. A na   rozdíl od desítek či stovek   českých filmů, které si   mohly oblíbit i jiné   národy, Tři bratři   zůstanou jen příkladem   specifické zábavy, která   má naději na komerční   úspěch pouze u nás.
FLA
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.12.2015
Nemám rád pohádky ani filmy   kde se zpívá, nebo kde se   zpívá hodně! Zde se zpívá   a je to hrozný - trapný   písničky, trapný texty,   nevtipný vtipy, hrůza děs,   tohle dal dohromady Švěrák   + Svěrák? Nevěřím!   Jediné co mě bavilo aspoň   drobek byl vlk, Jiří Lábus   a pěkné lokace. Hodně   slabá pohádka....
Jara57
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 11.2.2015
děs běs
něco tak nudného už jsem   dlouho neviděl a k tomu ty   příšernosti hudební,   myslím že je nejvyšší   čas na umělecký důchod   pane Z. Svěráku. Jediné   plus na celém filmu byly   záběry přírody, to se   kameraman pochlapil, jinak   hrůza.
ladzis
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.12.2017
Slepenec
Nepovedený slepenec z   různých pohádek a hudební   stránka včetně písniček   tomu daly opravdu korunu.   Kdyby byla pojata bez písní,   vyznělo by to o něco lépe.
johanice
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.12.2015
Naprosté zklamání. Naivně   jsem očekávala pohádku typu   Tři veteráni nebo Lotrando a   Zubejda, kde se skvěle   podařilo spojit dvě   pohádky, bohužel propojení   Šípkové Růženky,   Červené Karkulky a Dvanácti   měsíčků je hodně mimo.   Ani ty písničky (snad s   výjimkou té nejznámější   od Tomáše Kluse) za moc   nestojí.
radati32
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.12.2017
Jedna velká trapárna, kterou   bohužel nezachránilo   hvězdné herecké obsazení.   Dala jsem pohádce šanci a   koukla na ní podruhé,   potřetí... a pořád nic...   nic ve mě nezanechala. Kdyby   se úplně vypustilo   zpívání nebo omezilo na   minimum, mohla být pohádka   koukatelná. Ale tyhle   jednoduché popěvky s   jednoduchým doprovodem   bohužel vše jen kazí.   Úplně jsem nepochopila ani   vstupy a komentáře Zdeňka   Svěráka. Jinak mám Uhlíře   a Svěráka ráda a znám   spoustu jejich písniček, ale   tohle se prostě nepovedlo.
Angelika2808
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2015
Hrůza, kam jdou dneska peníze z našich daní...
Tak na tenhle paskvil se ani   nedodívám, škoda času a   už vůbec nechápu   maximální hodnocení   některých diváků. Zmatené   přeskakování z pohádky do   rodiny chalupníka,   ukňourané písničky, vlk   jak v hororu - po hodině   filmu jsem pořád nechápala   záměr autorů. A když   odběhl vlkodlak, přepla jsem   to na ČT1 - zlatá Popelka -   ještě, že máme archiv   skutečných pohádek z   "totalitní" doby!
Karius
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.12.2022
Škoda, že 1 hvězda není   výsměšnej smajlík,   protože tohle bylo fakt k   smíchu. Já celkově   hudebním filmům neholduju,   mě tam ten zpěv prostě   nevoní, ale někde je aspoň   hudba dobrá. např. v   Pomádě. Nicméně tady   nebyla ani dobrá hudba, ani   dobré herecké výkony, ani   zpěváci, ani pohádkovost,   ani kostýmy. Ten vlk vypadal,   jakoby ho vymyslely děti   prvního stupně základní   školy, Lábus jako ježibaba?   Proč? Jsme nesehnali   ježibabu ženského pohlaví?   Už nikdy víc, tohle byla   katastrofa! 10% za Kaisera
Krikri
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.1.2018
Vyjádřím se asi takto:   nesnáším pravdoláskaře a   převlékače kabátů   Svěráka, nesnáším   muzikály, nesnáším české   pohádky posledních 20-ti   let. Není proto divu, že s   těmito mnohaletými averzemi   nemohu dát nic jiného než   odpad. A v případě, kdy jde   o kombinaci všeho výše   uvedeného je to odpad na   třetí. Že já se nikdy   nepoučím a čas od času   nějakou tu novou hovadinu   musím z nudy shlédnout.   Lábus se tu coby zlá   sudička připomínající   spíš jinou jeho roli   (kartářku paní Edu ze   scénky Ruské rulety) může   sebevíc snažit, na tak málo   prostoru, jaký zde dostal   toho moc nezachrání. V   další pohádce se mladá   káča brodí mrazem a   chumelenicí a do toho má   ještě náladu si   prozpěvovat. Měsíčci na   mě působili spíš jako   neurvalí bezdomovci. A ten   mamlas leze třikrát do   stejné chalupy s   odůvodněním, že se spletl,   přitom jiný barák široko   daleko není. Každopádně   ale první i druhý bratr   nakonec zasunuli, zatímco ten   poslední musel ještě bůh   ví kolik let čekat,   maximálně si tak mohl   zpívat "Vím co s tím,   vím co s tím, Karkulku si   vyprstím.":-D I když   jak na konci po boku tulící   se Karkulky zasněně   prozpěvuje o pěkném   probuzení, naskýtá se   otázka, jestli si pro něj   přece jen každou chvíli   nepřijde četník skrze   předčasné uloupený   věneček a aby svoji   nedočkavost zamaskoval, nazve   ji pannou. Co mě ale udivuje,   že je zde tento film v   nadprůměru. Že by od 5 do   10 * udělovali fanatičtí   podlézaví Svěrákovci bez   špetky soudnosti? To už i   ten Duch nad zlato vykazuje   alespoň minimum umělecké   tvorby, byť dosti chabé a   stupidní, tohle však   nikoliv. Nakonec uděluji   slabých 10% za to, že se zde   najdou scény a popěvky, jež   se divákům přímo   nabízejí k parodování,   jinak samozřejmě nejnižší   možné hodnocení.
kockak1
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.1.2016
Koukala bych na pohádku jako   ďas a nehledala chyby, když   místo pohádek, vem to ďas,   vidím jen samé plívy.   Poslouchám sborový zpěv   vyčpělých Uhlířových   songů, ne nepodobných všem   těm, které už tady byly.   Přišla jsem si sem poplakat,   nikdo mě tady nemá rád,   protože tohle by nemohl s   pohádkami udělat. Mizerné   loutky v době   počítačových animací,   zkomolené příběhy a pan   Svěrák jako vypravěč je   jen další křeč. Úroveň   pěveckých výkonů Superstar   nedosahující, zejména   Klusovými vokály děsící.   Jediným chabým potěšením   byl pan Kaiser a Dyk i když   si bohužel spletli číslo   popisné, protože v   případě opačném, by   tohoto účastni nebyli.
dreamerCZ
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2015
NE!
Kdyz jsem videl trailer, v   dobe kdy byla pohadka v   kinech, rikal jsem si, ze to   bude prima pohadka, dobre   obsazena a vubec. Dnes jsem   rad, ze jsem nevyhodil prachy   za listek, protoze bych z kina   odchazel akorat nasranej.   Tohle se teda opravdu   nepovedlo. To neustaly   zpivani, aniz by ty pisnicky   meli nejakou melodii je proste   neco otresnyho. Jak tady nekdo   psal, ze pry libozvucne???   Prosim??? A toho psycho vlka   vymyslel kdo proboha? Strasna   obluda. Ani jsem nedokoukal a   u mesicku, kdyz tam jeste   zacala krakorat Chylkova, jsem   to musel prepnout.
kvaca
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.3.2020
Ostuda!
Hrůza! Poklusem Klus přece   není žádný zpěvák!A   herec? Tak to už vůbec ne!   Já nevím,ale myslím si, že   když nějaký takový neuměl   něco dělá za nemalé   peníze,tak by to město mít   určitě aspoň tu minimální   kvalitu!
Svarcneger
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.12.2018
No ty kraaa...
Co to jako melo byt... Hokus,   pokus. Slepenina kratkych   pohadek a to radobyzpivani, no   to je silenost! Ale to vite,   nejsem cilova skupina, jen mi   k tomu nejde Sverak. Tohle   melo byt jako, co? Jak se to   muze libit tvurcum, je na tom   strasne videt, jak to pro   kazdeho byla jen prace, takova   z nouze ctnost. Ale hlavne ten   radoby zpev, ten leze silene   na nervi. Verim, ze nekterym   detem se to muze libit.
Vinz.Clortho
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2015
škoda času a zklamání
Hodně lidí zde zřejmě   spadlo z Milešovky, toto bych   nedoporučil ani svému   úhlavnímu nepříteli ;-)
Cimrmany mám sice velmi   rád, ale nic se nesmí   přehánět - hrozní   ne-herci, trapné   všudypřítomné zpěvy,   nepříliš kvalitní   scénář -a řada dalších   věcí- to vše nemůže u mě   vyloudit jiné hodnocení než   odpad.
majasko
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.1.2015
:-(
Nuda a nic než nuda, u téhle   "pohádky"   absolutně ztracený čas. Za   mě už nikdy víc. A   nejhorší ze všeho? Hudba a   pěvecké výkony   "umělců"!
Hukofilm
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 31.12.2014
hukof
tentokrat prekvapili Sverakovi   novym zanrem?! Pohadkovou   operou nebo kak to nazvat?! V   kine by to meli davat zdarma   jako bonus 1+3
elaphe
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.12.2014
To snad ne :(
Nejhorší pohádka poslední   doby. Suše převyprávěné   tři klasické pohádky, bez   jakéhokoli nápadu.   Vypravěč, který občas   vstupuje do děje spíše   ruší. V podstatě je to   muzikál pro školky, alespoň   podle rýmů, které jsou na   tak nízké úrovni, že níž   už to opravdu nejde. Hudba je   pořád stejná a navíc   okopnutá. Vtipů je spousta,   ale bohužel jsou tak   křečovité, že se jim smát   prostě nedá. U první   pohádky se jenom nudíte. U   druhé žasnete, jak v   dnešní době může někdo   takhle doprasit efekty. U vlka   se mi fakt chtělo zvracet (i   Hurvínek měl lepší a   živější grimasy). O   pedofilním myslivci se nebudu   rozepisovat, názor si udělá   každý sám. Třetí pohádka   už je jenom napodobování   Marfušky z Mrazíka.
Vesprem
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.12.2015
Ne jako vanocni pohadka
Pokud se jedna opravdu o   pohadku pro nejmensi, beru tak   deti do 8 let, pak asi pohadka   dobra. Ale proc sla na Stedry   vecer v hodinu, kdy tato   cilovka uz spi a proc jsou na   ni reklamy, ktere tato cilovka   nemuze zaznamenat nechapu. Pro   starsi deti, natoz dospele   nemela tato pohadka nic. Z   teto sutorske dilny jsme   zvykli na vyborne, zabavne,   nadcasove pohadky a tak jsme   se rozhodli, ze vyjimecne na   Stedry vecer pustime televizi   a pokochame se novou pohadkou.   Nase zklamani bylo velike. Ale   aspon ponauceni nam pohadka   prinesla: Jiz nikdy vice na   Stedry vecer televizi.
3js
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 31.12.2014
Nelíbilo.
A to tak že velmi. Hudba   urážela můj hudební sluch,   texty můj smysl pro naši   krásnou mateřštinu. Děj   sklouzával ke stupiditě.   Toporní herci se zoufale   drželi vyčpělých   příběhů. Bohužel ani Klus   nedodal na kvalitě, ač ho   mám jinak ráda, a dokonce   tam zpívá slyšitelně   falešně.
A lolitka   Karkulka coby nevěsta v   kombinaci se zoufale   otřepanou kulisou   "vlka" to rozhodně   nevylepšila.
Milanek002
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.8.2014
Nedoporucuji
Necekal sem ze to bude takovy   propadak. Tri naprosto   nejznamejsi a milionkrat   pretocene pohadky. Texty pisni   nemaji navaznost ani rym.
hanyzka
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.1.2016
Chápu, že se najdou   jednotlivci, kterým se   pohádka líbí, jako je   např. dzudina (ale vzhledem k   jeho slovníku lze očekávat   poněkud pokleslý vkus), ale   já jsem ji zhlédla jednou a   stačilo. Svěrák s Uhlířem   mají na víc, jak nám už v   minulosti dokázali.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41400minih41400Twister se vrací (1998) [TV film] 
Storm Chasers: Revenge of the Twister n
minih159837minih159837The Giant Behemoth (1959) 
The Giant Behemoth n
minih81934minih81934Na každého jednou dojde! (1973) 
Ci risiamo, vero Provvidenza! n
minih15447minih15447Paragraf 224 (1979) 
Paragraf 224 n
minih138354minih13835433 životů (2015) 
The 33 n
minih43559minih43559Deník šílené manželky (2005) 
Diary of a Mad Black Woman n
minih150463minih150463Zlatonosná řeka (2015) [TV seriál] 
An Klondike n
minih83487minih83487Barbaři (1987) 
The Barbarians n
minih27597minih27597Mrtvý na univerzitě (1998) 
Dead Main on Campus n
minih6830minih6830Drakula (1979) 
Dracula n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10