Jeden svět
ohodnotit

Touha

Žánr:
Rok:
1958
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1958
„O čtyřech etapách lidského života.“
Popis / Obsah / Info k filmu Touha
O chlapci, který hledal konec světa
Je jaro a malý Joska s kamarády hledá konec světa. Zvídavě pozoruje zázraky přírody a čeká, až tatínek přiveze maminku s čerstvě narozenou sestřičkou. I když si sestřičku představoval ve svém snu jinak, přivítá maminku kyticí petrklíčů.

Lidé na zemi a hvězdy na nebi
V horkém létě se mladičká Lenka seznámí s třicetiletým Janem. Jan má za sebou již zklamání, ale Lenka věří, že jí život dá všechno, co si přeje.

Anděla
Stárnoucí Anděla pracuje v hospodářství sama. Jen o žních jí každý rok pomáhá Michal, který ji má rád a chce se s ní oženit. Anděla ho vytrvale odmítá. Po žních musí nemocná Anděla do nemocnice. Na podzim se zesláblá vrátí domů, ale svůj postoj k Michalovi a zemědělskému družstvu nezmění. Bude se dál dřít sama.

Maminka
Šedesátiletá učitelka Hynková žije sama v rodinné vilce. Dospělí synové mají své vlastní životy a matku navštěvují jen občas. Maminka onemocní a zemře. Po pohřbu procházejí synové zimní zahradou a vzpomínají na mládí. 
NFA


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Touha
Čtyři roční doby - Čtyři období lidského života: 1. O chlapci, který hledal konec světa Šestiletý Joska očekává narození mladšího sourozence. 2. Studentka odjíždí na školu do Prahy a v rodné vesnici zanechává první lásku. 3. Upracovaná vesnická žena odmítá vstoupit do družstva a sama hospodaří na statku po rodičích. 4.Poslední synovská návštěva u maminky, bývalé učitelky, která dožívá život v samotě rodinné vilky. Mimořádně významný film nepozbyl svoji citovou vřelost ani po letech a v mnohém jednoznačně předznamenává další režisérův umělecký vývoj.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Touha
Režisér a scenárista Vojtěch Jasný patřil k prvním absolventům v historii pražské FAMU a v hraném filmu samostatně debutoval režií filmu Záňjové noci (1957), adaptací stejnojmenné hry Pavla Kohouta. V roce 1958 natočil povídkový film Touha, který spolu s jeho pozdějšími vrcholnými díly Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci tvoří trojici filmů, jež nepochybně patří do zlatého fondu naši kinematografie.
Lze říci, že film Touha, protkaný autobiografickými motivy, je typickou ukázkou režisérova naturelu, lyrickou notou pevně zakořeněného v rodné zemi. Bez patosu, bez okázalého kritického ostří, ale zato s jemností a citem pro člověka a jeho úděl vypráví režisér básnickou formou čtyři příběhy, jež ve shodě se čtyřmi ročními obdobími postihují různé etapy lidského života.
„O chlapci, který hledal konec světa" příběh malého Josky a jeho touhy poznat věci neznámé a skryté, příběh dětství, jara života. „Lidé na zemi a hvězdy na nebi" letní setkání dvou mladých lidí, příběh lásky a jejích velkých ideálů a velkých iluzí. „Anděla" - podzim života těžce zkoušené, ale hrdé a nepokořené vesnické ženy, která se přes odsouzení do samoty nevzdává své víry a svých zásad. „Maminka" - jímavý příběh staré matky, dožívající život v osamění mezi řídkými návštěvami svých dětí. Zima spojená matčinou smrtí v závěru filmu přechází znovu v jaro. Narozené dítě je symbolem obnovy, stvrzení neměnného řádu přírody.
sdk Cinema 1991/5/42

Autor/Zdroj: sdk/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

17:45 - 18:35

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

36 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190377
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177997

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10