Duben
ohodnotit

Top Gun

Rok:
1986
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
3.6.1992
„Tom Cruise krotí americké stíhačky v jednom z nejúspěšnějších filmů 80. let.“

Komentáře k filmu Top Gun

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 36
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.5.2020
Trocha nostalgie pro mou   generaci. Atraktivní   prostředí i téma, řada   známých a dobrých herců   (což není zdaleka vždy   totéž), pár opravdu   kvalitních výkonů,   špičková kamera a skvělá   hudba. Ale také jedno   opotřebované hollywoodské   klišé za druhým a podivný   šmak vrcholící studené   války. Zkrátka je tento film   jeden velký rozpor. Dnes s   odstupem bych ho ocenil jako   lehce nadprůměrný s   dodatkem - Tony Scott natočil   i zřetelně lepší (i když   možná ne slavnější)   věci.
roox
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2018
Prostě klasika...
... na který ujížděla   jedna generace. Silný stroje,   drsný borci a feromony   střikající z obrazovky.   Klasika na kterou se dá   kouknout, když chlap hledá   biják, kterej zvládne i jeho   romantická polovice :-). 8/10
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.8.2016
Páni, jak můžu mít ráda   film s vojenskou tématikou   já, pacifistka? Odpovídám   po pravdě: Tom Cruise, ač   není můj idol, je v něm   opravdu sympatický a Kelly Mc   Gillis je ztělesněním   nádherné a úspěšné   ženy.Navíc ty efektní   přelety nadzvukových   letounů, hudba, která nejde   z hlavy...to se opravdu   povedlo. Jenom poslední dobou   nějak špatně snáším,   když se zabije Gosse, ale   příběh je to opravdu   nádherný.
Xpojntman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2016
Kdo by si nespojil s Top Gunem   pisničku Take My Breath Away   a 80tky a ranný 90tý leta,   tak jako by snad ani tenhle   film nemohl hodnotit.   Marverick rules, Maverick je   borec.
janka29
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.5.2015
Tom Cruis-   genialny.....príbeh o laske,   priateľstve,namakane, rýchle   stroje s peknymi detailami,   hlava v oblakoch.....super
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.12.2014
Naprostá propaganda   amerického letectva, kde   všichni piloti jsou   namakaní, namachrovaní a   žhaví do létání. Tento   film je neférově nazýván   nejlepším filmem 80tých   let. I co se týče samotné   dějové výpravy je snímek   hodně slabý a nudný,   rozhodně nezajímavý. Tom   Cruise podle mého názoru   nikdy nebyl kvalitní herec.   Jediný film, kde opravdu   hrál bylo "Narozen 4.   července" Od té doby   nic moc nepředvádí.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.11.2013
Tom Cruise je hlavní postavou   akčního trháku o pilotech   vojenských stíhaček. Je   otázkou, jestli to stačí na   více bodů než je osm z   deseti. Jenom efektní scény   na vyšší hodnocení asi   nestačí. Stejně   budovatelský film jako o   pilotech nadzvukových   stíhaček sovětské   provenience, bohužel jsem   žádný takový neviděl.
kockak1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2012
Přestože je to už více   než dvacet let od natočení,   neztrácí, spíš naopak. Je   to jahodová zmrzlina se   šlehačkou říznutá   griotkou, kořeněná   vtipnými hláškami a já jí   vždycky, broukajíc si   chytlavé melodie, s chutí   zbaštím. Uznávám, že   sympaticky klackovité   chování poručíka Mavericka   dostne spíš holky, než   kluky, ale mohli by se třeba   inspirovat. Tahle Scottova   marmeláda mezi podobnými   sladkostmi rozhodně válí. K   čertu s hlubokou myšlenkou,   ožehavými společenskými   tématy a oscarovými   hereckými výkony, já si   chci taky někdy pořádně   pobrečet!
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2012
Cruisovo odrazový můstek do   světa velkých herců   Holywoodu,to jest Top Gun.   Souhlasim s Oscarem za   soundtrack,protože to je fakt   pecka song. Cruise se svojí   šance chytnul,Kelly McGillis   úplně šťastná volba   nebyla,ale nakonec to docela   zvládla. Moc se mi líbil   Anthony Edwards,kterýho si   pamatuju z Pohotovosti a Val   Kilmer mě taky nezklamal.   Herecký výkony ok.   Slaboduchý scénář a   typická americká lovestory v   pozadí nějakýho   válečnýho konfliktu   tenkrát ještě takovej   průser nebyl,ale dneska už   by to bylo klišé nad   klišé...když si řeknu,že   je rok 1986,tak musim dát 80%
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.3.2012
Akční a trikové scény jsou   vyvedeny se řemeslnou   zručností - za to tvůrcům   pochvala, jen mě prostě   tenhle druh akce a žánr   bohužel nebere.
MARi0
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 3.3.2012
Top Gun
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara:   Nejlepší střih, Nejlepší   zvuk, Nejlepší střih   zvukových efektů.
Oscar: Nejlepší píseň   k filmu.
Mě osobně se   Top Gun jako film skoro vůbec   nelíbil. Vím že patří ke   klasice, ale není to prostě   můj šálek kávy. Navíc ani   moc neuznávám toho   scientologa Cruise (nechápu   jak mohl zbalit Kidman, asi   pouze na svoji krásnou   tvářičku), jednak si   myslím, že neumí moc hrát,   jednak ho nemám rád za jeho   osobní názory. Příběh o   americkém letectvu, o tom,   jak je vlastně cool udělat   něco pro svoji vlast, že   armáda není jen banda   vypatlaných individuí (i   když o tom mě zrovna zde moc   nepřesvědčili), prostě je   super někoho zabít pro   ideály státu.
Navíc   jakmile se z Vás stane   elitní pilot, je velmi   pravděpodobné, že dostanete   tu nejvíce nedostupnou ženu.   Ale nebudu až tak   pesimistický, něco přeci   muselo být v této   slátanině dobrého, ne? Ano,   píseň Take my breath away od   Berlin, za kterou také   získal snímek Oscara. Jinak   celkově, ztráta času,   videoklip k písni si raději   najděte na youtube...
Sájulinka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.8.2011
Tenhle film prostě   miluju.Viděla jsem ho už   několikrát a   neomrzel:)Skvělé   hlášky,pěkné letecké   scény,trocha nostalgie   doprovázená hezkou hudbou.
ancaz
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2011
film jsem viděla v době, kdy   jsem ještě nevěděla, jak   moc strašná osobnost je   Cruise. Bylo by ale   pokrytecké to hodnotit   špatně jen kvůli mé   antipatii k němu. Film se mi   líbil, hudba byla   překrásná a, ač nerada,   uznávám, že i to pometlo   stálo za to. Val Kilmer   stojí určitě také za   zmínku. Jeho výkon byl víc   než slušný.
Pacinka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.8.2010
Asi je to způsobené mími   rodiči, ale když já ten   film mám tak moc ráda. Proto   vím, že moje hodnocení   nebude nikdy tak objektivní,   jak by mělo. Každopádně ho   doporučuju, alespon jako   pohodovou oddychovku. Nic   hlubokomyslného tu asi   nenajdete, ale za to se   pobavíte. A pokud šáhnete   po českým dabingu pokuste se   sehnat ten původní -   většina hlášek je   vtipnějších, i když leckde   méně srozumitelnější,   protože zde nejsou jinými   slovy řečené letecké   hlášky, jako v pozdějším   dabingu - škoda.Dalším   lákadlem je mladičký Tom   Cruise a Val Kilmer. Love   story je sice trochu   zajímavá,ale niketerak   dokonalá. Na tomhle filmu mě   od dětštví víc bavily   scény se simulovanými migy:D
Akana
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.6.2010
Budovatelské filmy se točily   na obou stranách železné   opony, toho je Top Gun   důkazem. Prakticky všichni   jsou správňáci a kdo není,   ten na konci jistojistě bude.   Soundtrack vyplňuje ty   nejperverznější sny o   synťákových osmdesátkách.   A k dovršení všeho zlého   jsem tuhle legendární   uslzenou náborovku viděl až   po Žhavých výstřelech,   což nemohlo zůstat bez   následků, protože co mělo   aspoň šanci vyznít   vážně, okamžitě   upomínalo na nějaký špek z   Výstřelů. Jediné, co   můžu pochválit, jsou   skvěle natočené letecké   scény.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2010
Nějaká oslava amerického   militarismu a sladkobolný,   naivní příběh lásky, jak   píše v převzatém popisu k   filmu, pan Michael Málek,   mně vůbec Top Gun nemůže   znechutit. V dnešní době   východního extrémismu by   možná napsal něco jiného,   než v předrevoluční době,   kdy se snažil zavděčit.   Zřejmě ale nemohl psát   jinak, každý se nějak musel   živit.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2010
Skvělí film z prostředí   letecké základny a   leteckých budoucích es na   svou dobu skvělí film   skvělé obsazení.
charlie1612
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2010
Náborový film natočený   podle požadavků US Navy Air   Force. Standardní příběh   šmrncnutý hollywoodskou   limonádou se odehrává v   atraktivním prostředí   vojenského výcvikového   střediska v Miramar, Florida,   tzv. programu United States   Navy Strike Fighter Tactics   Instructor (SFTI), známého   pod populárním označením   Topgun. Film byl divácky i   finančně velmi úspěšný   nejen díky hereckým   výkonům hlavních hrdinů a   proslulé titulní písni   skupiny Berlin "Take My   Breath Away“(Oscar! –   nejlepší hudba, původní   píseň - Giorgio Moroder   (hudba) a Tom Whitlock   (slova)), ale také – a to   především - kvalitním   letovým záběrům.   Námořní letectvo pro tento   film vyčlenilo letku letounů   F-14, která prošla celým   16-ti týdenním výcvikovým   kolem. Autentické letové   záběry byly točeny   především ve výcvikovém   prostoru v Nevadě a na   letadlové lodi USS   Enterprise. Přestože se   letectvo snažilo využít pro   natáčení řádný   výcvikový plán, film   vyžadoval mnoho letových   hodin navíc mimo tento plán   a každou hodinu navíc studio   zaplatilo. Totéž se týkalo   neplánovaných změn kurzu   letadlové lodi. Přestože   Toma Cruise příliš rád   nemám, především díky   zmíněným vynikajícím   letovým záběrům se na film   rád podívám znovu a   každému fandovi letectví   jej můžu doporučit (ale to   je jistě zbytečné).
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2009
Je nejlepsi...........
.......ale pritom i   nejhorsi(co se chovani tyce)   pilot bojovych letounu.
Tom Cruise ve sve zivotni   roli.
Ve filmu jsou   ukazane pekne letecke   souboje.
Muzu jenom   doporucit.
lidri10
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.7.2009
Top Gun
Tom Cruise se tímto filmem   vryl do srdcí a pamětí   nejen dívkám po celém   světě! Nádherný film a   lásce a létání, vám   přinese nádherný pocit!   Doporučuji
LenC2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.5.2009
Napětí i romantika a   skvělé záběry stíhaček v   bojových akcich. Životní   role Toma Cruise, která jej   vynesla mezi hvězdy.
JanaOss
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2009
Film s trochou nostalgie, ale   jinak zajímavý a poutavý,   jehož příjemný a humorný   průběh plný adrenalinu   nezkazí ani smrt Goofiho. Na   to, aby film působil   realisticky, je zde hodně   velmi "divných"   akcí, ale podívaná je to   krásná.
Hugin
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.10.2008
Film natočený, a placený,   na objednávku ministerstva   obrany Spojených států   (což je nezpochybnitelný   fakt)jako náborový a   propagační snímek k   získání dalších zelených   mozků. Skutečnost   ztvárněná ve filmu je od   reality na hony vzdálená,   ale účel světí   prostředky. Původní účel   nedokáže zakrýt ani   banální romantický   příběh. Ale co čekat od   militantních Američanů   hrajících si na pány   světa.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2008
toto dílko je klasika, na   kterou se nevztahují běžná   pravidla, kterými hodnotím   filmy..Takže - tady se   létá, tady je svoboda, tady   je   nevázanost...většinou....a   hlavně!§ je tady plno   romantiky...a Cruise, no,   tentokrát prostě k   sežrání.
Amthauer
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.10.2008
Určitě je mnoho věcí, jež   na filmu vyzdvihnout - na   jedné straně určitá   divoká nevázanost mládí a   létání, na straně druhé   vážnost ve vyhrocených   situacích a v konfrontacích   s tragédií. Dnes už   zajisté legendární   romantické scény a mnoho   dalšího, co i z tohoto jinak   plytšího dílka dělají   něco, co je nepochybně hodno   podívání.
johnny-rk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.8.2008
Vyborny film o prostredi   letectva a jeho vycviku. Tom   Cruise, ktery si sve vykony   peclive hlida nemohl utrpet   zadnym negativem. Naprosto   vyborny vykon.
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.5.2008
Kultovní teenagerský film na přelomu 80. a 90. let
Top Gun je film, na který   chodily do kina mladé dívky   v porevolučním období   zejména díky   "božskému" Tomu   Cruisovi. Já v té době   věkem patřila mezi ně, ale   upřímně řečeno - Tom   Cruise nebyl a není moje   parketa, navíc jeho arogance   a fantatismus mě ještě   více odrazují. Ale v Top   Gunu se mi líbí. Nemyslím   tím vzhledem, ale svým   přirozeným výkonem. I   prostředí je dobře zvolené   - američtí letci, piloti   stíhaček, to samo o sobě je   velmi atraktivní a pro   diváka nepříliš obvyklé.   Ústřední love story je   volena decentně, bez   přehnaného sklonu do   dojáku. Charlie -   instruktorka, v podání mé   velmi oblíbené Kelly Mc   Gillis, je ozdobou celého   filmu. Škoda, že v 90.   letech začalo kvalitní   herectví této herečky   ustupovat do pozadí a dnes se   o ní téměř neví...role v   Twistru to již nezachránila.   V Top Gunu byla na vrcholu   své slávy a také idol   mladých dívek, které   napodobovaly její účes.   Milovníci hudby si zase   přišli na své u písně od   Berlin "Take My Breath   Away". Na Top Gun se   ráda podívám znovu, dnes   již více s nostalgií než   se zapálením, ale pořád mi   má co nabídnout a je   takovým osvěžením nejen   pro mladou generaci.
Langley
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2008
Podle mě nejpovedenější   snímek Tonyho   Scotta.Smrtelně rychlé   stroje F-14, které pilotují   nejlepší piloti v USA ve   stíhací výcvikové   základně v Miramaru se tu   zdokonalují ve své   práci.Scény se stíhačkami   jsou dobře a adrenalinově   natočené.Skvělej film.
leva2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2008
Narozdíl od Tetsua přiznám   zálibu v tomto filmu a je mi   naprosto ukradené jestli   propaguje USA army a nebo gel   na vlasy. Je mi stejně tak   jedno jestli má   homosexuální nádech, mě   stačí ta krásná music v   čele s Take my breath away a   je mi jedno co si kdo myslí.   Top gun je výbornej.
jirry
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.11.2007
Po prvním shlédnutí bych   asi neváhal s desítkou, ale   s odstupem patnácti let mě   až zaráží mé tehdejší   nadšení. Opravdu odporná   americká propaganda a   bezduchý slaďák, který jen   díky atraktivním záběrům   stíhaček není absolutní   ztráta času...
aviatik
Hodnocení:
Přidáno: 2.9.2007
námořní letectvo je   vděčné téma. vinikající   obsazení. za zmínku stojí   také obsazení začínající   Meg Ryan do role ženy GOOSE.
hvezdyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.8.2006
Tenhle film patří k tzv.   náborovým a   propagandistickým filmům.
Koimisto
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.8.2006
Film je starý 20let a je   zatím naprosto suveréní   jedničkou.Nic za ta léta   neztratil ze svého půvabu ba   možná naopak.Příběh je   velmi emotivní a musí   působit i na toho   největšího   tvrďáka.Nedokážu ale   pochopit proč lidé tento   film nedoceňují...je to   skvost!
Dex
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2006
Opravdu snad jen záběry   stihacích akcí v letadlech   stojí za zhlédnutí v toumto   kousku.Jináč přehnaná   romantika nahony vzdálená   skutečnousti
reni
Hodnocení:
Přidáno: 11.10.2005
Film,jímž si Tom Cruise   získal obdiv žen a dívek   všech věkových   kategorií.Jiank je to   nesmírně americká   romantická slaďárna o   lásce a nehynoucím   přátelsvtí.Přesto stojí   za shlédnutí scény se   stíhačkami.
nash
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.2.2005
Film, který se stal jedním   ze symbolů 80. let a který   katapultoval Toma Cruise do   první herecké ligy. Film o   bojových pilotech vydělal   350 miliónů dolarů. Když   sem to viděl poprvý, bylo to   super, teď už mi to přijde   trochu ohraný. Píseň Take   My Breath Away získala   Oscara.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih62541minih62541Měsíční tónina (1981) [TV inscenace] 
Měsíční tónina n
minih96745minih96745U nás doma (1988) [TV seriál] 
U nás doma n
minih22511minih22511Víkend na Zuydcoote (1964) 
Week-end a Zuydcoote n
minih79094minih79094The Veteran (2011) 
The Veteran n
minih37934minih37934Maléry pana účetního (1980) 
Fantozzi contro tutti n
minih45637minih45637V hlavní roli (2007) [TV film] 
V hlavní roli n
minih12909minih12909Motiv pro vraždu (1974) 
Motiv pro vraždu n
minih163116minih163116Uzly a pomeranče (2019) [DCP] 
Uzly a pomeranče n
minih71632minih71632Láska a jiné kratochvíle (2009) 
The Other Woman n
minih131895minih13189545 let (2015) 
45 Years n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Top Gun: Maverick (2022)

 Top Gun: Maverick (2022)
Top Gun: Maverick n
 
Žánr: akční / drama
Země: Spojené státy americké / Hongkong
Režie: Joseph Kosinski

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10