Thriller - drsný film (1974)

Thriller - drsný film (Thriller - en grym film)
60 %
 
 

Thriller - en grym film

Další název: Thriller: A Cruel Picture; They Call Her One Eye;

    Žánr: akční / thriller / erotický
    Země: Švédsko
    Délka: 107 min.
Filmová tvorba zůstává nelehkým kompromisem mezi komerční lukrativností a autorským vyjádřením. Málokdo zosobňuje tuto tíživou pravdu výmluvněji než režisér Bo Arne Vibenius, užívající také pseudonymy Alex Fridolinski a Ron Silberman Jr. Nadějný talent, který sbíral zkušenosti coby asistent samotného Ingmara Bergmana při vzniku Persony (1966) a Hodiny vlků (Vargtimmen, 1968), zažil kruté prozření, když jeho vysněný debut, surreálný dětský snímek Hur Marie träffade Fredrik, åsnan Rebus, kängurun Ploj och... (Jak Marie potkala Fredrika, oslíka Rebuse, klokana Ploje a..., 1969) v kinech propadl. Po střízlivé reflexi mezinárodních trendů se Vibenius rozhodl nechat veškeré autorské ambice stranou a vytvořit dokonalý exploatační film, který divákům nabídne všechny prvoplánové atrakce a šokantní elementy, jež si ve skrytu duše žádají.

Ačkoli předešlý popis je třeba brát s rezervou, protože vychází spíše z léty živených a přikrášlovaných mýtů kolem Vibeniuse, výsledný počin Thriller ˗ drsný film rozhodně představuje esenciální brak, jenž překročil dobové hranice filmového vyobrazení násilí a sexu. Klišovitý příběh o dívce z venkova, která je ve velkoměstě zneuctěna a následně se mstí svým trýznitelům, se stal kostrou nihilistického obrazu světa plného bezmoci, zvůle a ponížení. Světácký svůdník učiní hrdinku závislou na narkotikách, znásilní ji a následně donutí k prostituci.

V těchto pasážích Vibenius použil prostřihy detailů sexuálních penetrací, které zde ovšem neslouží k vzrušování, nýbrž odpuzování diváků. Série extrémních excesů se následně přehoupne do nelítostné krvavé pomsty, kde přicházejí ke slovu mimořádně zpomalené záběry destrukcí těl střelnými zbraněmi. Ačkoli Vibenius uspěl v tom, že v jistém ohledu vskutku vytvořil nejkomerčnější film všech dob, Thriller mu nakonec přinesl víc vrásek než kýženého zisku. Ve většině zemí byl zakázaný, nebo se do kin dostal až po dlouhých tahanicích a opakovaném přestříhávání.

Jiří Flígl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Bo A. Vibenius
 
 
hraje:
Christina Lindberg (Frigga / Madeleine / Jednoočko), Heinz Hopf (Tony), Despina Tomazani (lesbička-rtěnka), Per-Axel Arosenius (otec Friggy), Solveig Andersson (Sally), Marie-Louise Mannervall (žena ve vesnici), Hildur Lindberg (matčina přítelkyně), Hans-Eric Stenborg, Bruno Sörwing, Gunnel Wadner (matka Friggy)
 
 
scénář:
Bo A. Vibenius
 
 
kamera:
Andreas Bellis
 
 
hudba:
Ralph Lundsten
 
 
střih:
Brian Wikström
 
 
zvuk:
Dennis Hennicks, Bengt Kåring
 
 
zvláštní efekty:
Stig Limér
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jan Kreigsman
 
 
producent:
Bo A. Vibenius
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.