The Penguin Pool Murder (1932)

The Penguin Pool Murder

Další název: Zločin v newyorském akváriu

    Žánr: komedie / drama / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 70 min.
„Policejní inspektor a zvídavá učitelka na stopě zločinu.“
"Zločin v newyorském akváriu" byl americký film, v němž si přišli na své milovníci detektivních příběhů. Je natočen s rutinou a se smyslem pro podrobnosti, které docela dobře dokreslily prostředí, ale také zvýšily napětí a vytvořily náladu náležitě tajemnou. Ve filmu jsou to velké skleněné a zvláště osvětlené nádrže s rybami bizarních i hrůzných podob, síně akvaria, v nichž se stala vražda. Je to místo, kde se mohou setkat nejpodivnější lidé a kde je také opravdu pestrá směsice typů od náhodných návštěvníků mezi nimiž jsou i školní dítka, až po přímé účastníky zločinu.

Film má velice krásnou kameru a herci nejsou vůbec špatní. Zvlášť stojí za upozornění dáma, hrající učitelku. Vnesla do hry komický element, je až směšná a od počátku rozvíjí před diváky vtip a bystrost. I film, ku podivu, staví do popředí a do sympatického světla tuto poněkud nemožně vyhlížející nehezkou ženskou. U amerického filmu té doby docházelo k výrazným změnám ve stylu filmování. Bylo to vidět i u tohoto "výrobku", který byl dozajista hodně průměrný a dělaný pro chuti nejširších vrstev nenáročného diváka: dáma, tohoto druhu, pro níž americký chlapík dělal ve filmu i nemožné, dostane během děje dvě facky. Tu druhou dokonce ve chvíli, kdy už měl divák strach z pitomého happy endu.  Autor: Asmodej

režie:
George Archainbaud
 
 
hraje:
Edna May Oliver (Miss Withersová), Robert Armstrong (Barry Costello), James Gleason (Oscar Piper), Mae Clarke (Gwen Parkerová), Donald Cook (Philip Seymour), Edgar Kennedy (Donovan), Clarence Wilson (Bertrand B. Hemingway), Gustav von Seyffertitz (Von Donnen), James Donlan (Fink), William Le Maire (MacDonald), Guy Usher (Gerry Parker), Rochelle Hudson (telefonistka), Wilfrid North (soudce), Sidney Miller (Isadore, student s brýlemi), Mary Mason (sekretářka), Edith Fellows (dívka u akvária)
 
 
námět:
Stuart Palmer (román), Lowell Brentano
 
 
scénář:
Willis Goldbeck
 
 
kamera:
Henry W. Gerrard
 
 
hudba:
Max Steiner
 
 
střih:
Jack Kitchin
 
 
výkonný producent:
David O. Selznick
 
 
vedoucí výroby:
Kenneth Macgowan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.