Jeden svět
ohodnotit

Florida Projekt

The Florida Project

Žánr:
Rok:
2017
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
22.2.2018

Obsah filmu Florida Projekt

 
Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její kamarádi, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat pár dalších lumpáren! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i...
 
Související odkazy
 
Recenze: The Florida Project

Ten milý nezáviský filmeček, který dostal do kolen skoro všechny, kteří ho viděli.  číst dál

 
 
RECENZE: Přežívání na pavlačích. Skvělý Dafoe řídí floridský Chanov

Jeho zná každý, ji neznal nikdo. Dohromady tvoří královský tandem filmu The Florida Project: herec Willem Dafoe a tehdy šestiletá Brooklynn Prince. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Sean BakerSean Baker  
hraje:
Brooklynn PrinceBrooklynn Prince.....Moonee   
Christopher RiveraChristopher Rivera.....Scooty   
Aiden MalikAiden Malik.....Dicky [6]   
Josie OlivoJosie Olivo.....babička Stacy   
Valeria CottoValeria Cotto.....Jancey   
Bria VinaiteBria Vinaite.....Halley   
Willem DafoeWillem Dafoe.....Bobby [61]   
Mela MurderMela Murder.....Ashley   
Sandy KaneSandy Kane.....Gloria   
Caleb Landry JonesCaleb Landry Jones.....Jack [27]   
Macon BlairMacon Blair.....John [42]   
Karren KaragulianKarren Karagulian.....Narek   
scénář:
Sean BakerSean Baker  
Chris BergochChris Bergoch  
hudba:
Lorne BalfeLorne Balfe  
kamera:
Alexis ZabeAlexis Zabe  
střih:
Sean BakerSean Baker  
trailer
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o.
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Florida Projekt >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

corea
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.3.2019
Přehnaně dlouhý film sestavený z nekončící   série příhod v nevalném kalifornském motelu   či ubytovně, kde krom těch, co se musí živit   prací (podle pražské terminologie socky)   najdeme i zjevy, které mají k práci odpor   (podle mé terminologie bílí cigáni či   asocky). Do druhé kategorie se řadí hlavní   hrdinka se svou dcerou. Nesmyslný oficiální   popis vytváří dojem milé dětské postavičky,   která si nenechává vzít dětský svět...   Božíčku, je to malý spratek, o níž se matka   stará jen když potřebuje píchnout při   nějaké zlodějně nebo na někoho emocionálně   zapůsobit, a holčička se chová přesně tohoto   vedení, že si může dovolit cokoliv a když   něco chce, dá se to ukrást, nebo se dají   peníze vyžebrat. Postavy jsou zachyceny docela   věrně, jen se nijak nevyvíjí, žádná postava   nepřiroste k srdci, ani celý film se nevyvíjí,   jen ubíhají dny a divák usíná. Pokud je z   toho někdo nadšen, měl by navštívit Ostravu,   třeba Vítkovice nebo Přívoz, a užít si   skutečné atmosféry.
curil
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.1.2019
Film sklidil mnoho ocenění, ale málo platné,   mně přinesl zklamání. Těšil jsem se na   Willema Dafoe, ten nezklamal v roli správce, ale   neskutečně mě rozčilovala hlavní hrdinka   Moonee a ještě více její matka. Absolutně   nevychované a nezvládnutelné dítě, včetně   jejích kamarádů a kamarádek, nepřijatelné   chování. Sociálka a měla zasáhnout daleko   dříve, odpuzující tetovaná matka s inzercí   na sexuální služby. Jinak Florida a její   prostředí, tam by chtěl žít každý (citát).
Peykka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.2.2018
Vždycky mě potěší, když se do Oscarových   nominací dostanou nezávislé filmy. Letos, mimo   jiné, si vysloužil snímek Seana Bakera The   Florida Project jednu z hlavních nominací, a to   herce ve vedlejší roli Willema Dafoea. Film se   loni stal skvostem na festivalu v Cannes i na   Sundance Festivalu v Utahu. The Florida Project je   z pohledu mého jedno z nejlépe zpracovaných   sociálních dramat za poslední dekádu.  

Režisér Sean Baker, autor nezávislých   snímků zaměřujících se na problémy   sociálních vrstev, na nás vytáhl další trumf   z rukávu. Jeho veleslavný film Tangerine (2015)   o transsexuálech v Hollywoodu ho proslavil tím,   že celý film natočil na iPhone 5. Mimochodem,   doporučuji, je to trefné, komediální drama a   tak celé nějak absurdní. Do svého nového   filmu ale obsadil do rolí místo transek děti, a   to rovnou několik. Příběh zasadil na horkou   Floridu, kousek od zábavního parku Disneyland,   kde tkví několik barevných motelů, v nichž   žijí (nebo spíš přežívají) jak turisté,   tak lidé z nízké sociální vrstvy. A právě v   jednom z těchto motelů s názvem Magic Kingdom   žije malá Moonee (talentovaná Brooklyn Prince)   se svoji matkou Halley (Bria Vinaite), která je   sama ještě dítětem a na nájem vydělává   všemi různými způsoby, které byste čekali i   nečekali. Moonee společně se svými kamarády   tráví letní prázdniny prováděním různých   patálií kolem motelu, čímž štvou nerudného   správce Bobbyho (Willem Dafoe).

Kouzlo   nezávislých filmů (v angličtině „indies“)   spočívá v tom, že nemají tak vysoký   rozpočet, a zaměřují se především na   sociální problémy dané oblasti. Když   připomeneme snímek Dva dny, jedna noc (2014) s   Marion Cotillard, která musí za den   přesvědčit své kolegy, aby se vzdali bonusů,   aby ona nepřišla o práci. Nebo irský Fishtank   (2009), kde si dospívající dívka vyvine   nepřípustný vztah s matčiným přítelem   (Michael Fassbender). Když už zmiňuju   Fassbendera, doporučuju s ním indie film Proti   vlastní krvi (2016), drama o kočovných   rodinách v Anglii. U těchto snímků nejsou   důležité všelijaké vizuální efekty,   kostýmy ani účesy. Kamera snímá příběh.  

Tady nás kameraman po celou dobu dál jak do   okolí motelu nepustí. Sledujeme sociální   případy, jak přežívají ze dne na den, a do   toho vidíme dětskou prostořekost a   bezstarostnost. Film vás od začátku dostane   svou barevností, doslova i obrazně, zejména po   jazykové stránce. Trochu mi to připomínalo   loňský Moonlight, nejlepší film roku podle   Akademie.

Pro The Florida Project dělal Baker   castingy po ulicích, obsadil neherce a dokonce   potetovanou rebelku Briu Vinaite našel na   Instagramu, což v tomto indie filmu docílilo   chtěné autentičnosti.

Velkým talentem je   malá Brooklyn Prince v roli oprsklé Moonee,   která vám bude připadat jako jediná dospělá.   Děti jsou v tomto filmu prototypem dospělého   člověka a dospělí se naopak chovají jako   děti. Ani Willem Dafoe v roli manažera motelu   nepůsobí rozumně. Vychází spíše s dětmi,   které mu dělají neplechu, ale nadává jim jen   na oko, s matkou Moonee se naopak věčně   hašteří o peníze, které mu dluží na nájem.   Dafoe představuje takového tichého   pozorovatele, nezasáhne ani v závěrečné   vypjaté situaci. Herec, který se celosvětově   proslavil zejména svoji roli zeleného skřeta ve   Spide-Manovi (2002) působí přirozeně a   perfektně spolupracuje s neherci.  

Závěrečná scéna nabízí pohled na   zmíněný Disneyland, který představuje jakousi   Mekku, kam Moonee utíká poté, co propukne v   pláč a poprvé divákovi ukáže svou dětskou   stránku. The Florida Project nabízí   optimistický svět očima dětí, nespravedlivé   místo očima dospěláků, a fakt, že každý by   měl občas vypustit svoje vnitřní dítě a být   trochu více spontánní, může vám to v   životě dost pomoct.


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Florida Projekt (2017)Florida Projekt (2017)Florida Projekt (2017)Florida Projekt (2017)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10