Duben
ohodnotit

Tetsuo

Další název:
The Ironman; Tecuo; 鉄男
Žánr:
Země:
Rok:
1988
Délka:
67 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Tetsuo
POZOR, SPOILER

Nějaký mládenec si udělá řeznou ránu na stehně. Do otvoru pak vrazí poměrně dlouhou železnou tyč. Když pak prchá, končí pod autem.

Mladík při holení nalézá ve tváři kovovou štěpinku. Pak jej honí dívka s něčím divným na ruce. On ji bodne do krku, ale ona jej přesto dostane a škrtí. Mladík neví, zda to byla vize nebo skutečnost. Jeho tvář je nyní hodně divná a pod kůží jsou součástky jako ve stroji. Během sexu s dívkou se začne něco dít. Ještě udělá jídlo a pak se mu změní pyj. Je z něho něco, co se podobá vrtáku. Dochází k vzájemnému napadání, kterému děvče nakonec, zdá se, že dobrovolně, podlehne. A mládenec se mění ve stroj čím dál více. Pak jej navštíví další podobná věc jako on a honí se po městě.

Nakonec se mladík ocitá ve velké hale s kovovým odpadem. Ale je tu i ten druhý. Zde se vysvětlí, kdo že to je. Bude boj pokračovat?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tetsuo
Chcete-li vidět,jak se z člověka postupně stává železné monstrum,co všechno lze provést kovovým penisem za doprovodu šílené industriální hudby,pak je tento film určitě pro vás.Určeno pro osoby otrlejší nechutným záběrům a zvrhlé mysli.


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Tetsuo
Jak již bylo mnohokrát uvedeno, pro kyberpunk představuje tělo jedno z klíčových témat. A to tělo lidské i nelidské. Většina kyberpunkových opusů se zaměřuje na kyborgy, tělesné implantáty a interpretaci těla ve světě pokročilých technologií jako pouhé schrány na duši. Tetsuo představuje radikální punkovou konstrukci proměny člověka v chodící kovový šrot.

Šinja Cukamoto se pro natáčení filmů nadchl ve čtrnácti letech, kdy mu otec zakoupil klasickou 8mm kameru. Postupem času kolem sebe nadšený filmař shromáždil stálý okruh spolupracovníků, kteří se rekrutovali původně z prostředí experimentálního divadla. Spolu pak točili amatérské krátké filmy na pomezí žánrové produkce a videoartu. O několik vypjatých sci-fi vizí v barvě a osmimilimetrovém formátu se pokusili již před Tetsuem.

Kyberpunkový horor natočil Cukamoto na 16mm černobílý materiál a původně putoval pouze na videotrh. Postupně se z něj ovšem stala kultovní záležitost a v roce 1992 pronikl dokonce na plátna amerických artových kin. Surrealistická vize šmrncnutá Kafkou nabízí proměnu, oproti které je ta Samsova v brouka či Goldblumova v mouchu jen pátým nálevem pigičaje. S Tetsuem zažijete nepopsatelný kovový industriál, nad nímž by Blixa Bargeld brečel závistí. Příšernou kyberpunkovou noční můru, o které se trefně píše jako o audiovizuální kulce do hlavy. Báseň, v jejíž podivnosti se na surreálném nahém obědě setkává poetika Christiana Morgensterna s Ginsbergem a Gottfriedem Bennem. Že si to nedokážete představit? Věřte, že ani jedna z výše uvedených charakteristik není s to výsledný tvar plně vystihnout.

Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel z většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. K látce se později ještě dvakrát vrátil, přičemž minimálně v případě snímku Tetsuo II: Body Hammer (1992) velmi zdařile.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

83 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

23:40 - 00:30

18 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:50 - 00:50

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:45 - 00:50

13 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10