Tess of the D'Urbervilles (2008) [TV minisérie]

Tess of the D'Urbervilles
88.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Délka: 240 min., 4 x 60 min.
Zajímavosti k Tess of the D'Urbervilles:
- Toto je již sedmá adaptace románu Tess of the D'Urbervilles britského spisovatele Thomase Hardyho (1840 - 1928).

- Natáčelo se v měsících březnu až červnu 2008 na lokacích v Somersetu, Wiltshiru, Gloucestershire a Dorsetu v západní Anglii.

- Natáčení bylo velmi náročné - jednak filmařům po celou dobu natáčení nepřálo počasí, velmi komplikované bylo také natáčení a práce se zvířaty.

- Asi po měsíci natáčení došlo k velmi nepříjemnému incidentu - jednoho dne kolem půl třetí ráno podpálil místní gang kamion s historickými kostýmy, kde mimo nákladných kostýmů byly i pravé rekvizity pocházející z 19. století, tedy z viktoriánské doby. Škody byly statisícové. Pachatelé byli následujícího dne dopadeni a jako trest jim bylo uloženo vězení a peněžní náhrada škody.

- Tato minisérie byla při svém premiérovém odvysílání v UK velmi úspěšná, vysílala jí stanice BBC1 od 14.9 do 5.10.2008 každou neděli v hlavním vysílacím čase. Její divácká sledovanost byla ze všech pořadů, které se vysílali souběžně, vždy nejvyšší.

- Podle kritiků se tato adaptace nejvíce podobá originální předloze románu Tess of the D'Urbervilles.

- Všichni herci museli projít před začátkem natáčení povinným školením, což se týkalo směru, jak správně zacházet se zvířaty.

- Někteří z herců se museli učit jízdě na koni.

- Filmový štáb během natáčení zažíval doslova extrémy v počasí - často se stávalo, že v rozmezí pouhých několika minut svítilo slunce, pak silně pršelo nebo dokonce přišla i bouře.

- Většinu času se tato minisérie natáčela venku, asi tak z 80%.

- Požár kamionu s kostýmy způsobeným místními žháři se stal u Tog Hill poblíž Bathu (Somerset). Škoda byla vyčíslená na 150 000,- liber.
Lynette

hraje:
Gemma Arterton (Tess Durbeyfield), Eddie Redmayne (Angel Clare), Ruth Jones (Joan Durbeyfield), Hans Matheson (Alec D'Urberville), Ian Puleston-Davies (John Durbeyfield), Christopher Fairbank (Groby), Jo Woodcock (Liza-Lu Durbeyfield), Steven Robertson (Cuthbert Clare), Hugh Skinner (Felix Clare), Jodie Whittaker (Izzy Huett), Kenneth Cranham (Mr Clare), Donald Sumpter (Parson Tringham), Rebekah Staton (Marion), Jessica Turner (pí. Clare), Jeany Spark (Mercy Chant), Joel Rowbottom (Abraham Durbeyfield), Christine Bottomley (Kate), Emma Stansfield (Mary), Emily Beecham (Retty Priddle), Trevor Cooper (p. Crick), Sally Bankes (pí. Crick), Sara Gregory (Nancy Darchová)
 
 
námět:
Thomas Hardy (román Tess z d'Urbervillů (1891, Tess of the d'Urbervilles))
 
 
kamera:
Wojciech Szepel
 
 
hudba:
Robert Lane
 
 
střih:
Pia Di Ciaula
 
 
zvuk:
Bruce Wills
 
 
koordinátor kaskadérů:
Gareth Milne (2 epizody)
 
 
vizuální efekty:
Chris Mortimer (supervize)
 
 
výkonný producent:
Rebecca Eaton, Kate Harwood
 
 
producent:
David Snodin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.