Duben
ohodnotit

Temný úsvit

Rescue Dawn

Další název:
Pasca v džungli (SK)
Rok:
2006
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
23.4.2008
„Pravdivý příběh podle utajované události.“

Komentáře k filmu Temný úsvit

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
Masoks
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2019
Tak tohle byla bomba! Od   tohodle filmu jsem čekal   hodně a ještě víc jsem   dostal. Temný úsvit   unikátně ukazuje, že vždy   může být hůř, i když se   zdá, že ne. Všichni herci,   a to opravdu všichni, to   zahráli výborně. Budete se   bát o hlavní i vedlejší   postavy, budete si nervozitou   kousat nehty, budete doufat,   že se zajatcům podaří   utéct. Taky mě hodně   zaujala krásně snímána   příroda kamerou Zeitlingera   a nejen ta, ale i hudba   Badelta.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.8.2010
Vietnamská válka zase trochu   jinak. Herzog se zaměřil na   psychický rozklad zajatců   uprostřed džungle v   kontrastu s bezmezným   optimismem a odhodláním   jednoho nich se osudu   vzepřít. Nekonají se   akční orgie, politická   agitace (jedno v jakém   směru) ani existenciální   hlubiny. Tady jde čistě o   vůli přežít. Film je   pomalý, ale jinak se těžko   dala vyjádřit úmornost   života v táboře i   vyčerpávajícího útěku.   Herzog svojí minulost   nezapře, ale přece jen jde   divákovi naproti víc, než v   minulosti. Jen ten konec bych   nemusel. Někdo jiný by to   asi natočil s ještě   větším patosem, ale stejně   bych titulky spustil už na   břehu řeky.
Clockwork
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.12.2007
I v dnesni dobe jde natocit   kvalitni drama z valecneho   prostredi zajateckych taboru.   Takovito pocit z dobre   filmariny jsem mel naposled u   Lovcu Jelenu. Samozrejmne   nesmim opomenout Christiana   Baela ktery je samozrejmne   dalsi zarukou dobreho dramatu   jak nam jiz predvedl v The   Mahinist. takze jen tak dale   mili Christiane.
morycze
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.12.2007
9/10
Nejprve jsem si myslel, že   úvod filmu bude velmi nudný   jak už to taky bývá   (příprava na misi atd.), ale   akce přichází již po pár   minutách a rozhodně je na co   se dívat. Pro příznivce   válečných filmů jasná   volba.
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2008
Žádné zběsilé tempo,   žádná větší akce,   žádné oslňování   skvělými a dechberoucími   efekty. A právě proto mě   film tak bavil. Poslední   dobou už mě unavuje záplava   efektních Xtých   pokračování kasovně   úspěšných trháků. Navíc   komediální nadsázka v   některých pasážích film   nesráží ani nepůsobí   přerod do formátu např.   MASHe. A Christian Bale   ruluje! Znovu a zase. Ale ten   konec... :-/
davidek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Dlouho jsem odkládal temhle   film, protože filmy o válce   mě vždy rozhodí a nejinak   tomu bylo i po shlédnutí   Temného úsvitu. Velmi dobře   vytvořený film se všemi   detaily včetně muziky.
jager
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.12.2009
Docela povedený válečně   psychologický snímek o   sestřeleném pilotovi nad   Vietnamskou džunglí, kdy se   pilot hlavní hrdina dostane   do zajetí válčícího   Vietcongu a okamžitě   pochopí že jediná možnost   jak se zachránit s této   beznadějné situace je útěk   který za pomoci nemocných a   ne příliš ochotných   spoluvězňů se nakonec   podaří.
Film má   svojí zajímavou atmosféru v   simbioze člověk a džungle,   ale taky slabé místa jako   například stroskotání   letadla a následné   vypadnutí hlavního hrdiny z   letadla mě přišlo jako dost   amatérské a komické,   závěrečné ovace posádky   letadlovélodi po návratu   hlavního hrdiny jseu taky   dost přehnané. Jinak ale u   filmu převládají klady a   proto ho doporučuji ke   shlédnutí.
viana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2010
Silně emocionální film   ,Christian Baley opět   skvělý,prostě je NEJ   herec...ty lezoucí potvory   fakt jedl!klasický konec,kdy   amerického vojáka najdou   vždy a všude
JindrusKiller
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.6.2008
nejsem priznivcem filmu s   tematikou valky ve vietnamu a   vseho kolem. Ale protoze jsem   fanouskem Christiana Balea, a   Steva Zahna kteri se v tomto   filmu sesli, tak jsem se   rozhodl ze se na film podivam.   Byl jsem velmi mile   prekvapen:krasne destinace,   herci se do svych roli opravdu   vcitili, a i fyzicky byly   velmi realisticti v dane   situaci.A to nejdulezitejsi   nebylo to jako vetsina filmu   teto tematiky vietnamske valky   kde amici prisli rozstrileli   vsechny rakosniki a s   ublizenym ale blazenym   oblicejem sli dal. V tomto   snimku vidime ze i amici   dostali na frak, a byly treba   i muceni.i kdyz z meho pohledu   malo :-)ale to uz neni do teto   diskuze, ale jinak velmi hezky   film
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.5.2016
Tak Steve Zahn v roli Duana   byl tedy asi nej herec z   celého filmu. Myslím, že   svým projevem zastínil i   Baleho. Trošku mi připomenul   postavu Degy z filmu   „Papillon“. Snímek je   natočen velmi dobře, na   profi úrovni, s obvyklými   hluchými místy. Těch však   není mnoho. Konec jsem   trošku nepobral, jako tím   únosem sledovali co? Vždyť   přece CIA znala jeho   (Dieterovo) jméno a kdykoli   jej mohla najít později. No   budiž. Snímek má spád,   není zbytečně natahovaný,   jen ke konci jsem už trošku   ztrácel pozornost. Budiž   hodnocen jako velmi kvalitní   podívaná. Nutno připočíst   skvělou hudbu. Nu a OST je   také poslouchatelný.
20160509 12123/12522 *** a   půl/7 s.u.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.1.2012
Rescue Dawn
Dlouho jsem nevěděl jak film   ohodnotit, u mě je to někde   mezi 60-70% ale dal jsem více   už za to,že se to stalo a   obdivuji lidi, kteří se z   takových sraček dokážou   dostat! Herci vypadají   opravdu unaveně a hladově,   scény tam jsou silné. Ale   jak zde bylo napsáno chybí   více napětí, větší   gradace a pobyt v táboře   mohl být o něco kratší...
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.2.2015
Válečné drama o jednom   útěku z vietnamského   zajetí. Námět nepodobný   těm předešlým snímkům na   stejné téma. Tentokrát se   tu ale uvádí, že je to na   základě skutečných   událostí. Čekal jsem důraz   na psychologickou stránku   zajatých vojáků, ale to se   nějak nekoná. Děj je sice   velice jednoduchý, ale o   zajímavou podívanou se   hlavně snaží hloubka   ponuré atmosféry tohoto   příběhu. Není to   nejhorší, ale přeci jen se   občas objeví zákeřná nuda   a neochota něčím zaujmout.   Škoda, mělo to navíc.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2013
Americký pilot Dieter Dengler   byl sestřelen nad Laosem a   dostal se do zajateckého   tábora s krutými   podmínkami. Rozhodl se, že   jedinou cestou, jak přežít   je, že společné s dalšími   zajatci uprchne. Cesta a   příhody v džungli byly   opravdu drsné. Možná by   film vylepšilo kratší   zpracování. Nechyběl ani   pathos na konci filmu ani ty   lumpové ze CIA. Natočeno dle   skutečného příběhu.
wawer
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.1.2008
dvě třetiny, byla plytká   nuda bez atmosfery kterou jsem   "přežil" jen diky   Christianovi na kerym to stalo   a padalo, třetí třetina   byla jak z jinyho filmu a byla   naprosto fenomenální, takže   kdybych bral bezprostřední   dojem po filmu tak bych daval   9 nebo 10, ale když se mi to   rozleželo v hlavě tak mi   došlo že to zas až tak   dobry nebylo a že tento film   nemůže dosahovat kvalit   lovce jelenů nebo apocalypsy
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.5.2009
Sestřelený pilot se dostane   do zajateckého tábora, kde   se seznámý se skupinou   zajatců a naplanují takový   svůj "velký   útěk". Film nemá   žádné výraznější chyby   a herci jsou vynikající a to   nejen Christina Bale ale i   (překvapivě nekomediální)   Steve Zahn nebo vyhublý   Jeremy Davies. Ona hlavní   chyba snímku je v minimální   gradaci, celkové zdlouhavosti   a zbytečné utahanosti   snímku. Nejen část v   táboře by si zasloužila   prostříhat ale i samotný   útěk je vyčerpávající   nejen pro hrdiny ale i pro   diváky. Dobrý film ale   divák si z něj mnoho   neodnese.
PORTER
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.3.2023
Většina filmu se odehrává   jenom z jakého si mini   vězení někde v džungli kde   ten jejich pobyt nevypadá až   tak drasticky, než bylo   zfilmováno z jiných vězení   a horších,až na to že   není co jíst ,nakonec se jim   podaří utéct a bloudí   džunglí,trochu nudnější   podívaná.
Thomax
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.6.2008
Zas taková bomba to nebyla,   jak tady píše většina   uživatelů. Na film jsem se   dost těšil, protože mě   válka ve Vietnamu zajímá a   byl jsem docela zklamaný.   Zdlouhavý děj a s délkou   související málo odkryté   charaktery postav. Za hodinu a   půl se o ostatních   spoluvězních dozvíme jenom   jejich jména. A Christian   Bale se taky v hraní moc   nepřetrhl, jeho podání   vojáka který má trpět v   zajetí jsem mu neuvěřil.
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 23.5.2014
Film nejvíce trpí samotným   režisérem a celým štábem.   Werner Herzog film odflákl ve   všech bodech.
Vzhledem   k tomu, jak je dějová linie   odehrávající se v   zajateckém táboře doslova   DLOUHÁ, tak začátek je na   to až moc přestřihaný. S   postavami nás děj ani moc   neseznámí, vlastně skoro   vůbec. Jenom jména, pár   řečiček a jde se na věc.   Naskočí do letadel, velitel   rozdá rozkazy a nás hrdina   bydu během půl minuty   sestřelen.
Samotná   scéna sestřelení byla   ubohá, až trestuhodná.   Takhle špatně natočit   sestřelení letadla v   dnešní době snad ani   nejde!
Jakmile se   hrdina ocitne v táboře,   začne seznamovačka se   spoluvězni, na kterých se mi   nejvíce líbil Jeremy Davies,   na něm mi ale fascinovalo,   že jako jediný z nich měl   čistý obličej, zatímco   ostatní byli špinaví.
Pak začne dlouhá   dějová linie, spousta   záběrů v táboře mohlo   být vystřiženo.

Snímek je jinak děsně   nezáživný a herecký výkon   Christiana Balea byl spíše   komický, než vážný.   Snímek se mi opravdu   nelíbil, nuda, nezáživnost,   hrozný Bale, žádná hudba a   hlavně to zpracování.   Bída! Herzogu, už nic   netoč!
Icarro
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.1.2008
OU VEJ
Nevím jestly jsme s   ostatnímy komento tvůrci   viděli stejný film, ale   takovouhle parodii na   válečný film už sem dlouho   neviděl, nejenže že   záplatka je stručně   řečetno ,,hrozná´´ tak i   kamera v džungli a efetky sou   velmi úděsné, jediné co   tento film zachraňuje je chr.   bale kterého sem si oblíbil   ve filmu americké psycho,   pokud chcete tak tento snímek   zhlédněte, ovšem je to   inovátorské asi jako   hřebík ve dřevu.

!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih69467minih69467Živí mrtví (2010) [TV seriál] 
The Walking Dead n
minih13163minih13163Muž se zlatou zbraní (1974) 
The Man With The Golden Gun n
minih44733minih44733Vetřelci vs Predátor 2 (2007) 
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem n
minih9149minih9149Interview s upírem (1994) 
Interview with the Vampire n
minih36996minih36996Nevěsta byla v černém (1967) 
La mariée était en noir n
minih30777minih30777Stíny mrtvých (2001) 
The Body n
minih45914minih45914Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007) 
Before the Devil Knows You're Dead n
minih34941minih34941Panika (2000) 
Panic n
minih50329minih50329Franklyn (2008) 
Franklyn n
minih27541minih27541Klub rváčů (1999) 
Fight Club n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10