Duben
ohodnotit

Tchyně a uzený [TV film]

Rok:
2011
Délka:
84 minut
„Co všechno dokáže matka chorobně milující svého dospělého syna v televizní adaptaci úspěšné literární předlohy Simony Monyové.“

Komentáře k filmu Tchyně a uzený

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 9
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.12.2012
Synek na zabití, matka na   zabití, nevěsta aby si   hodila mašli sama. Sice xtá   variace na známé téma, ale   dobře udělaná. Výborná   scénka s protézou,   perfektní role Jitky   Čvančarové. A Libuše   Švormová krásně dozrála   do postav přesvědčivých   semetrik. Místy to sice   spělo k přehnanostem dobrým   spíše do amerického   thrilleru na dané téma, ale   bez uzardění dávám za 8.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.2.2014
Já míchanice nemusím a   komedii s tragédií už   vůbec ne. No, budiž, tady   jsem to překousl a dokoukal   až dokonce, ale že bych se   bůhvíjak bavil, to se nedá   říci. Ale protagonisté se   jakž takž snažili, tak   proč něco nedat, že.   201312028150/8353/////Souhlas   s mým předchozím komentem   před třemi lety.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.12.2020
Jo jo - taková panímáma je   na kudlu a její mamánek na   odstřel (minimálně   minometem)... Skvělá Libuše   Švormová, ze které mi   naskakovala kopřivka, Jitka   Čvančarová coby perfektní   mrcha, Martin Trnavský   takový nemastný/neslaný   (asi záměrně) a Sandra   Nováková taky fajn. Film je   pro mě opravdu příjemným   překvapením, brněnská   televize tentokrát   zabodovala. Jenom namísto   slova komedie, by měl mít v   titulku napsáno thriller.   Vyloženě komická tu byla   snad jenom scénka se zubní   protézou, ale docela mě   pobavil i ten   "nakousnutý"   název, který si každý   automaticky doplní.
Hortensie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.1.2011
Literární předlohu od S.   Monyové jsem četla. Žel,   už je to velmi dlouho a   téměř si ji nepamatuji. Ale   snad tím lépe. Při   sledování inscenace jsem   nebyla ovlivněna   srovnáváním s knižní   podobou a brala jsem ji jako   samostatné scénáristické   dílo. Příběh je výborně   zpracován. Sandra Nováková   konečně vystoupila ze   stereotypu vcelku nezajímavé   sestřičky Gábiny z Ordinace   a vtiskla své Sylvii opravdu   reálnou podobu. Překvapila i   Jitka Čvančarová, kterou   považuji za herečku velmi   slabou, ale v roli držkaté a   drzé svůdkyně Valérie byla   velmi dobrá. Synáček -   miláček neboli Martin   Trnavský. Ten ani nezklamal,   ani nijak nepřekvapil, jeho   herecké umění není   špatné, ale řekla bych, tak   nějak stále stejné. Zato   paní Švormová, to byl   koncert a skutečně byla   tchýní "na   zabití":-) Milou   účastí byla rolička Marie   (přítelkyně tchýně) v   podání Heleny Kružíkové,   kdo sledoval Dallas, ví, že   jde o český hlas Miss Ellie   Ewingové.

Dávám téměř to   nejvyšší hodnocení,   protože jsem byla spokojená   - s hereckými výkony, se   zpracováním, výborným   překvapením u televizního   filmu byla po dlouhé době   dobrá synchronizace zvuku,   dojemný závěr byl tak   trošku americký   "hepík", ale   nevadil, snad naopak...kéž   by podobné smíření nastalo   často i ve skutečných   případech podobných   modelových situací vztahu   tchýně - snacha. Tak trochu   mě pojí s příběhem   vlastní zkušenost, jen bez   toho idylického závěru.   Opravdu dobré dílko.
řepešínský
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2011
zajímavý literární námět   příběhu tchyně a uzený se   neméně zajímavě podařilo   přenést do filmové podoby.   autorům filmu tchyně a   uzený je snad jen třeba   vytknout nestálost v   celkovém vyznění komických   scén i jakési vnitřní   neuspořádání dějových   linek ve spojení se střihem   a hudebním doprovodem, jenž   by jasně dokreslovaly   atmosféru konktrétních   sekvencí, což se logicky   odrazilo na dynamice a rytmu   vyprávění. i přes   některé výtky však nelze   tvůrčímu týmu snímku   tchyně a uzený upřít   jasnou citelnou snahu o   pravdivě zobrazený příběh   ze skutečnosti s reálnými   hereckými výkony, kterým   kraluje l. švormová v   titulní roli za zdatného   sekundování tria nováková   - trnavský - čvančarová.   dílko tchyně a uzený jistě   nadchne všechny milovníky   klasických lehčích témat i   ty, kteří mají v oblibě   původní domácí tvorbu,   neboť snímku se v konečném   hodnocení podařilo stanout   mezi nejlepšími výtvory   střední třídy dějin   světové kinematografie.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.8.2011
Kniha Tchyně a uzený byla   jedna z prvních, kterou jsem   od nedávno tragicky zesnulé   Simony Monyové četla a už   tehdy jsem se divila, že   hlavní hrdinka dostatečně   nebrání svou pozici. Ani ve   filmu se to nezměnilo a   postava Sylvie je hodně   pasivní jak ve vztahu ke   tchýni, tak i Valerii.
Velmi mě zaujala celková   kombinace - Švormová -   Nováková-Trnavský,   doplněná Čvančarovou,   paní Švormová omladinu   herecky školila a tvrdě   přehrála, byť se ostatní   snažili, jen Čvančarová   podle mě přehrávala, i   když její postava taková   přehrávačka byla.
V   každém případě ne každá   tchýně by měla skončit se   studeným uzeným, moje byla   zlatá, ale některé jako v   tomto příběhu bohužel jsou   a je dobré vědět, že na   každého jednou dojde.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.12.2015
Kdo to nezažije na vlastní   kůži, nemá sebemenší   šanci takové strasti   pochopit. Jakmile je v   domácnosti i tchyně, vždy   jsou na povrchu různé   roztržky velmi často   končící až rozvodem.   Spisovatelka Simona Monyová   si toho byla plně vědoma a   napsala jeden takový   příkladný příběh jakoby   ze života. A aby toho nebylo   málo, zakomponovala do   příběhu další postavu   která by tam ani být   nemusela, ale aspoň to   dohromady dostává ty   správné grády. Vše se   pohybuje na hranici mezi   vážností a humorem, takže   není jednoduché pojmout   vtipné situace v rámci   dramatických situací a   naopak. Vše se odvíjí velmi   volně a tak je kuprospěchu   věci netlačení na pylu v   dramatičnosti. Zoufalost a   strádání jedné z postav je   ale přesto tak velmi cítit,   že v divákovi, který zažil   nebo zažívá něco   podobného, budí plné   pochopení a respekt. Pro   televizi natočeno velmi   dobře.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2019
"Nic není krásnější   a ušlechtilejší a nic není   podlejší a odpornější   než vztahy mezi lidmi",   říká Vladimír Savčenko. A   Simona Monyová o tom psala   své knihy a ČT podle nich   natočila tři povedené,   řemeslně zručné, poučné   a hořce zábavné televizní   filmy.
topipig
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.11.2022
Předloha podle Simony   Monyové se mi zdála trochu   přitažená za vlasy. Že by   Sylvie (Sandra Nováková)   byla taková kráva a nechala   sebou takhle orat? Že by   Hynek (Martin Trnavský) byl   takovej kretén a hned po   svatbě by se začal chovat   jako naprostej debil? Že by   tchyně/matka (Libuše   Švormová) nakonec skončila   tak jak skončila? Ok, možný   je všechno, ale chtělo by to   aspoň větší věrohodnost.   Přesto příběh nenudí a   rychle diváka vtáhne do   děje.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49272minih49272Gomora (2008) 
Gomorra n
minih28205minih28205Bez tváře (2008) [TV film] 
n
minih110506minih110506Meui (2007) 
Meui n
minih21732minih21732Upír Nosferatu (1979) 
Nosferatu: Phantom der Nacht n
minih31212minih31212Ve jménu Angela (2002) 
Avenging Angelo n
minih52362minih52362Klára a František (2007) [TV film] 
Chiara e Francesko n
minih54795minih54795Královnina smečka psů (1994) [TV inscenace] 
Královnina smečka psů n
minih40406minih40406Dům voskových figurín (1953) 
House of Wax n
minih2992minih2992Anděl blažené smrti (1965) 
n
minih38898minih38898Šedá zóna (2001) 
Grey Zone n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10