Taxi (1998)

Taxi
80 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 8.4.1999        
    Délka: 90 min.
„Adrenalin, testosteron a speed…Prostě pořádná jízda.“
Daniel je poslíček, roznáší pizzu. No, roznáší ... lítá s ní jako povětroň, a když konečně sežene kýžené místo taxikáře, pokračuje vesele v krasojízdě. Žádná rychlost není dost velká, žádná pokuta dost vysoká. Policajti proti němu koneckonců nemají šanci - stejně je nechává spolehlivě v závěsu. Emillien je policista, chytá lumpy. Na špičkové úrovni ovládá počítačovou techniku, ale se získáním řidičského průkazu má neskutečné potíže. A co se ženských týče, je to už úplný břídil. Jednou se Emillien úplnou náhodou ocitne v Danielově taxíku a chytne "Speedy Gonzalese" za flígr. Marseille je ale plná daleko větších ryb než je dobrák Daniel, ve městě se totiž objevil obávaný gang německých bankovních lupičů. Bezpečnost úspor místních občanů je ohrožena a pověst ctihodných bankovních domů marseilleských je zcela v rukou Daniela a Emilliena.

Scénář akčního filmu o nesourodé dvojici vyšetřovatelů, který svým tématem a zpracováním dává vzpomenout na genialitu prvních Smrtonosných zbraní, napsal a produkoval v době natáčení Pátého elementu Luc Besson, režisér kultovních filmů Brutální Níkita, Magická hlubina, Atlantis či Leon. Spolu s režisérem Gerardem Piresem filmu vtiskli nezaměnitelné kouzlo koloritu jihofrancouzského přístavu Marseille a tím již lehce otřepané téma zvýraznili a obohatili o novou dimenzi.

režie:
Gérard Pirès, Gérard Krawczyk (dodatečná)
 
 
hraje:
Samy Naceri (Daniel), Fréderic Diefenthal (Émilien), Marion Cotillard (Lilly), Emma Sjöberg (Petra), Manuela Gourary (Camile), Bernard Farcy (vrchní inspektor Gibert), Edouard Montoute (Alain), Philippe du Janerand (cestující na letiště), Dan Herzberg (Paulo), Richard Sammel (německý gangster), Niels Dubost (německý gangster), Grégory Knop (Kruger), Jérome Leleu (Jean Bat), Franck Libert (německý gangster), Stephan Chrisz (německý gangster), Sébastien Pons (Akim)
 
 
scénář:
Luc Besson
 
 
kamera:
Jean-Pierre Sauvaire
 
 
hudba:
IAM
 
 
výprava-architekt:
Jean-Jacques Gernolle
 
 
střih:
Véronique Lange
 
 
zvuk:
Vincent Arnardi, Vincent Tulli
 
 
produkce:
Luc Besson, Laurent Petin
 
 
titulky-česká verze:
Sylva Hrstková
 
 
koordinátor kaskadérů:
Michel Julienne
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.