Takešiho hrad (1986) [TV pořad]

Takešiho hrad (Fûun! Takeshi Jô)
72.6 %
 
 

Fûun! Takeshi Jô

Další název: 風雲!たけし城; Takeshi's Castle

    Žánr: soutěžní / zábavný
    Země: Japonsko
    Délka: 54 min., 23 minut (zkrácená verze)
„Skupina soutěžících svádí neúprosný boj o Takešiho hrad. Cesta k úspěchu je dlouhá a všechny zúčastněné čeká mnoho a mnoho překážek. Jen jeden může vyhrát a věřte, že se to povede málokomu. Doporučuje 9 z 10 škodolibých!“
Japonci mají opravdu jinou mentalitu a nechají si s úsměvem líbit neskutečné věci. Zářným důkazem je tato bláznivá soutěž. Takešiho hrad se v Japonsku natáčel v letech 1986–1989 a rychle se rozeběhl po celém světě. Byl první z potrhlých soutěží, které se v České republice vysílaly.
V původní hře soutěžilo 100 až 142 Japonců, které generál Lee (Hayato Tani) vyslal plnit šílené mise a překonávat různé fyzicky náročné překážky s cílem dobýt Takešiho hrad. A to proto, aby se mohl stát novým vládcem. Show proslula jízdami na visutých muchomůrkách, běhy v přestrojení za pomeranč, vybíjenou hranou medicimbalem, lidskými kuželkami, chůzí na otočném válci nebo skoky do zdi s rozběhem.
Tyto disciplíny rychle eliminovaly většinu soutěžících. Kdo prošel, musel se na konci postavit samotnému Takešimu (Takeši Kitano). V prvních epizodách útočili dobyvatelé na jeho hrad vodními pistolemi, později se strefovali do vozítek s papírovými terči a nakonec se objevily lasery a terče citlivé na světlo. Pokud někdo prorazil Takešiho terč nebo se trefil do senzoru na jeho jezdítku, obrana se deaktivovala a Takešiho hrad byl dobyt. Úspěšný borec mohl vyhrát milion jenů. Za celou historii soutěže se to ale podařilo jen devětkrát.

Zkondenzovaná verze původní soutěže se v roce 2002 stala nečekaným hitem ve Velké Británii a pravidelně se umisťovala mezi deseti nejsledovanějšími pořady. Britská verze nedodržuje původní japonský formát, zkrátila původních 47 na 23 minut.
Ukazuje sestřihy jednotlivých disciplín s kreativním komentářem, který se ani nepokouší vysvětlovat, co se na obrazovce přesně děje, protože mnohé je zkrátka nevysvětlitelné. V angličtině soutěž vtipně komentuje Craig Charles, který je známý jako Lister z Červeného trpaslíka. Typická epizoda obsahuje asi osm disciplín a finální bitku s Takešim.

dabing:
Ladislav Běhůnek (komentátor), Daniel Dítě (titulky), Lucie Musílková (dramaturg dabingu)
 
 
účinkuje:
Takeši Kitano (hrabě Takeši), Saburo Išikura (Takešiho poradce), Hajato Tani (generál Lee), Hideo Higashikokubaru (vůdce Smaragdové gardy / Takešiho poradce), Kibaji Tankobo (strážce v rudé paruce), Kongo Kobayashi (plešatý strážce), Brad Lesley (Bestie)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.